Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки Снимка: © Булевард България

Децата от първи до четвърти клас могат да се завърнат в класните стаи след 7-10 дни, ако се постигне съгласие от родителите да бъдат тествани срещу Covid-19 с тестове тип близалки.

Това обяви здравният министър Стойчо Кацаров по време на спешната среща на служебния кабинет с президента Румен Радев, на която се обсъжда ситуацията с коронавируса в страната. Образователният министър Николай Денков подкрепи инициативата, а Министерството на финансите обеща пълна подкрепа за осигуряване на безплатни тестове за децата.

„Бихме могли да организираме осигуряването на тестове. Аз няма да позволя на нито едно дете да му се бърка в носа, има щадящи тестове тип близалки, които всяко дете може да направи, ако родителите са съгласни с такъв подход. Това е начин за осигуряване на безопасна среда в училище“, каза Кацаров.

„Ако се установи, че дадено дете е с положителен тест, няма да се стига до карантиниране на паралелката, защото другите няма да са влезли в контакт с него. За учителите също трябва да е гарантирано, че не са носители на вируса“, отбеляза здравният министър. „До 7-10 дни е реалистичен срок да осъществим това и да върнем децата от 1.-4. клас в училище“.

Образователният министър Николай Денков обяви, че се надява „разумът да надделее“ и родителите да приемат, че това е безопасна мярка, която е много популярна в Европа. „Очаквам и учителите да го подкрепят“, отбеляза той.

Преди няколко дни министърът предложи приемане на зелен сертификат за педагогическия и непедагогическия персонал, но и отсрочка от месец, за да може системата да се организира. Към момента няма такава мярка.

Учениците в общините със заболеваемост над 750 на 100 хиляди души в период от две седмици (включително в гр. София) преминаха изцяло към дистанционно обучение от 21 октомври. Тези в общините със заболеваемост от 500 до 750 на 100 хил. души са на ротационен принцип с 50% от учениците онлайн и други 50% присъствено.

По време на срещата с министрите Румен Радев заяви, че очаква служебното правителство „по възможно най-бързия начин да даде адекватно решение за връщане на децата в клас – особено на тези от първи до четвърти, при гарантиране на здравето и живота им, както и този на учителите“.

Николай Денков обяви, че от 15 септември до 10 октомври броят на карантинираните учители се е увеличил около 3 пъти, а на децата – 5 пъти. В цялата училищна мрежа има 12 хиляди карантинирани деца, плюс още 2000 в детските градини.

Около 15 септември само 6% от заболелите с коронавирус са попадали във възрастовата група 0-19 г., а през последните дни процентът се е увеличил до 10-15 на сто. „В училищата, заради високата концентрация на деца, ги заразяваме едни с други и това носи риск за живота и здравето им“, каза министърът.

Около 100 деца на ден са давали положителни проби в дните около 15 септември. Последната седмица броят е скочил до 400-500. „Имаме съществена промяна в средата, в която учат децата, защото мерките, които предприехме в началото, бяха сравнително меки. За периода в началото на месец септември бяха адекватни, но заболеваемостта вече е много по-висока“, отбеляза Николай Денков.

Румен Радев отправи критики към Кацаров и за забавянето с осигуряването на тестове. "От различни места научавам, че работници, които трябва да отидат на работа, а отказват да се ваксинират, плащат за тестове между 15 и 40 лева", отбеляза президентът.

Здравният министър прие критиката и каза, че скоро ще има безплатни тестове - ще се плаща само за тяхното вземане, като сумата няма да надхвърля 10 лева. "Закъсняхме с тестовете. От петък се сключват договори с всички лаборатории, до понеделник на обяд имам уверение, че ще са завършени. Пределната цена на теста, която е записана в договора, е 10 лева. Може да бъде и по-ниска, в зависимост от решението на всяка лаборатория. За следващия месец се надявам да няма неприятности".

Президентът попита Кацаров и какво ще се предприеме по въпроса за евентуално издаване на зелен сертификат за хора с антитела, които не са регистрирали в системата отрицателен тест. "Признаването им погрешка може да предотврати прекъсването на епидемичната верига. Нашите експерти продължават да обсъждат темата, имам информация, че и в ЕК се обсъжда. Очаквам скорошно становище дали антителата са достатъчно доказателство, въпросът е изключително сложен", заяви министърът. "Трябва да сме предпазливи и консервативни при такива методи".

Радев отново застана зад решението да се въведе зеленият сертификат, макар да изрази позиция, че обществото е трябвало да бъде предупредено по-рано, за да може да се организира и подготви.

„Предишните управляващи насадиха крайно недоверие към ваксините. Ясно беше, че партии ще искат оставката ви, ще саботират вашите действия, без да имат смелостта да предложат дългосрочни решения“, обърна се той към министрите. „Осъзнавам негативния ефект от това решение, особено преди изборите. Приоритет обаче са хората, а не рейтинга. Животът на нашите съотечественици за мен е по-важен от изборния резултат. Когато казвам „С вас съм“, това значи, че съм готов да платя цената на всички битки, които трябва да водим, за да защитим живота и здравето на българите“, каза Радев.


Хората не са луди, политиците са некадърни

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024