Снимка: © getty images

Детските градини и яслите отварят вратите си отново на 22 май - това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет.

Министърът на на образованието и науката Красимир Вълчев добави, че е направено проучване, което показва, че 38% от родителите са готови да пуснат децата си веднага, а останалите се колебаят и очакват позицията и апела на специалистите.

"Най-сигурната и безопасна среда е у дома," каза Вълчев, като призова при възможност децата да останат там. Посещението на детските градини и яслите не се препоръчва, тъй като "епидемията и опасността далеч не са преминали".

"Правим го, защото има много родители, които не могат да гледат децата си в момента поради икономически съображения. Разбира се имаме и образователните аргументи за това - в предучилищна възраст се придобиват една немалка част от компетентностите," обясни решението за отварянето на детските градини и яслите просветният министър. Посещението им няма да бъде обвързано със семейните и социалните помощи.

В заповедта на Ананиев се предлага да не се изисква медицинска бележка за състоянието на всяко едно дете при постъпване в детските градини, тъй като периодът до подновяването на работния процес на яслите и градините е прекалено кратък и изготвянето им ще предизвика големи струпвания. 

Той допълни, че медицинският контрол ще бъде "сериозен", като ще има непрекъснато медицинско наблюдение. При постъпването си всяко дете ще премине през измерване на температура с живачен термометър - впоследствие през този процес ще минават само тези, които показват някакви симптоми. Ще има строги мерки за дезинфекция, а по-голямата част от заниманията ще се провеждат на открито.

Родителите ще трябва да подпишат декларация за "информирано съгласие и споделена отговорност", с която да декларират, че са запознати с всички предприети мерки и доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в детската градина или ясла. В нея те ще трябва да поемат и ангажимент, че при проблеми със здравословното състояние на детето им, ще сигнализират и няма да го пускат обратно при останалите.

Здравният министър съобщи още, че са планирани и мерки, които гарантират социалната дистанция между отделните групи, учителите, персонала и родителите, така че да не се допусне заразяване от по-близко разстояние. Няма да има изискване за максимален брой деца на група, тъй като очакванията на МОН са средната посещаемост да е 10-11 деца, а в големите градове до 12-15. 

Заповедта предвижда двамата министри да одобрят мерките за организиране на дейността на детските градини и ясли. Предвиден е и текст, с който се възлага на кметовете на общини да създадат необходимата организация по откриването на дейността им и тяхното функциониране в зависимост от спецификата на всяка община.

"Кметът и общинското ръководство са най-близко до проблема, свързан  със създаване на необходимата организация и затова те ще имат крайната дума по отношение на всички необходими условия, които трябва да се осигурят, за да се гарантира здравето и животът на децата," каза Ананиев. 

Очаква се по-голямата част от детските заведения да отворят от началото на юни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети