Deutsche Bank ще плати $75 млн. на жертви на покойния милиардер и сексуален престъпник Джефри Епстийн Снимка: © Getty: Протестна група, наречена „Hot Mess“, с плакати на Джефри Епстойн пред сградата на Федералния съд на 8 юли 2019 г. в Ню Йорк

Deutsche Bank се съгласи да плати 75 млн. долара за уреждане на съдебно дело, в което се твърди, че кредиторът се е облагодетелствал от трафик на хора, задържайки Джефри Епстийн като клиент. Жертви на финансиста обвиниха германския гигант, че по този начин е помогнал сексуалните престъпления на вече покойния милиардер.

Неназована жена под общото наименование Джейн Доу, която твърди, че е била малтретирана от Епстийн, за пръв път подаде предложения колективен иск срещу Deutsche Bank през ноември, след като нюйоркски закон позволи искове за сексуално насилие с изтекла давността да бъдат разглеждани за ограничен период от време.

В жалбата се твърди, че германската банка „е предпочела печалбата пред спазването на закона“ и е знаела, че „ще спечели милиони долари от улесняването на сексуалния трафик на Епстийн“.

В резултат на постигнатото споразумение десетки жени могат да си поделят присъденото обезщетение, което ще бъде разпределено на суми до 5 млн. долара за всяка, казаха запознати с въпроса.

Със споразумението се слага точка на едно от трите съдебни дела, свързани с кредитори на Епстийн. Другите две са срещу JPMorgan Chase, която е съдена от друга предполагаема жертва, и към Американските Вирджински острови, където Епстийн имаше имение.

Инвестиционна компания купи за $60 млн. островите на разврата на Джефри Епстийн

Адвокатите на ищците заявиха, че смятат, че сумата, платена от Deutsche, е „вероятно най-голямото (финансово) уреждане на спорове, свързани със сексуален трафик, с участието на банкова институция в историята на САЩ“.

В съвместно изявление представителите на упоменатата като Джейн Доу жертва – Edwards Pottinger и Boies Schiller Flexner – определиха споразумението като кулминацията на над десетгодишно разследване, целящо да подведе под отговорност един от финансовите банкови партньори на Епстийн.

През 2020 г. Deutsche плати 150 млн. долара на Министерството на финансовите услуги на щата Ню Йорк във връзка с отношенията си с Епстийн и пропуските във вътрешното съответствие. А миналата година се съгласи да плати 26 млн. долара на акционерите, които обвиниха банката, че ги е подвела по отношение на процеса на проверка на клиентите.

Банката отказа да коментира споразумението.

През последните години Deutsche е инвестирала 4 млрд. евро в подобряване на вътрешните си системи за съответствие, като е изградила екип за борба с финансовите престъпления, състоящ се от повече от 1900 души, заяви запознат с въпроса.

Банката за първи път привлече Епстийн като клиент през август 2013 г., скоро след като JPMorgan се отказа от него на фона на опасения за сексуалните му престъпления и съобщения, че е плащал на жертвите в брой.

Според съдебните документи Пол Морис, бивш банкер от JPMorgan, който преминава в Deutsche, е посъветвал банката, че Епстийн може да доведе със себе си доходоносни клиенти. В крайна сметка Deutsche се отказа от Епстийн като клиент през декември 2018 г.

Според съдебните документи финансистът, неговите приятели и контролираните от него юридически лица са открили повече от 40 сметки в банката, като са депозирали активи на обща стойност над 110 млн. долара.

В заповедта си, с която частично отхвърля опита на Deutsche Bank да прекрати делото, наблюдаващият съдия Джед Раков заявява, че Епстийн „е поискал съвет от Deutsceh Bank как да структурира тегленията си, така че да избегне уведомяване... и е бил защитен от това, че Deutsche Bank не е подала доклади за подозрителни дейности“.

Той заяви, че е „вероятно“ Deutsche да се е облагодетелствала от трафика на хора и така даде ход на съдебния процес.

През 2008 г. Епстийн се призна за виновен по щатско обвинение за склоняване на непълнолетна към проституция във Флорида. През 2019 г. федералните прокурори го обвиниха в трафик на хора с цел сексуална експлоатация, а той се самоуби в затвора, докато чакаше съдебен процес.

Filthy Rich: Неприличната история на Джефри Епстийн


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024