Джефри Епстийн е открит мъртъв в килията си на 10 август 2019 г. - точно месец след като е обвинен за трафик на малолетни момичета с цел сексуална екплоатация. Аутопсията показва, че смъртта е настъпила в резултат от обесване.

Епстийн е милиардер, знаменитост, приятел на Доналд Тръмп, на принц Андрю и Бил Клинтън.

Четиричасовата документална поредица на Netflix - Filthy Rich/ “Неприлично богат” разказва историята на Епстийн, включително и цялата юридическа сага около него.

В продължение на десетилетия Епстийн е пример за това как с политически протекции и много пари може да се заобикаля законът.

Във Filthy Rich свидетели разказват от първо лице за престъпленията на Епстийн - жени и момичета, предадени от правосъдната система, която трябва да ги защити и полицейски служители, “игнорирани” от по-висшите инстанции.

Епстийн е класачески измамник, независимо дали става дума за образованието му (учил е само две години в колеж), финансовите му операции, които го правят “неприлично богат” или за употребата на млади момичета, на които дава по 200 долара срещу неприличен “масаж”.

Докато прави всичко това в продължение на години, на няколко места по света, той продължава да е известният инвестиционен банкер и финансов консултант. За известно време дори влиза под кожата на собственика на "Victoria's Secret" Лесли Уекснър и отклонява деветцифрена сума от неговите авоари към себе си.

Това само по себе си е мистерия, защото Уекснър е смятан за силно консервативен човек по отношение на финансите си. Той е в модния бизнес от 60-те години на 20 в., притежава Abercrombie & Fitch, Victoria’s Secret и други марки за дрехи.

Сериалът показва и бившия съдружник на Епстийн - Стивън Хофенбърг, който буквално признава: "Без мен той нямаше да е милиардерът, който е сега". Двамата правят класическа Понци схема, заради която Хофенбърг лежи в затвора.

Срещат се през 80-те, когато Епстийн е изгонен от инвестиционната банка Bear Stearns. Всички, които говорят за Епстийн твърдят, че той е невероятно харизматичен и убедителен. Психологическият му портрет показва, че е лишен от емпатия.

Хофенбърг разказва, че Епстийн е работел едновременно с него и Уекснър, като постоянно е лятял до Охайо, където е базиран бизнесът на Уекснър. Епстийн споделя пред Хофенбърг, че има емоционален контрол над Уекснър.

“Смятате ли се за бисексуален?”, пита мъжки глас в документалните кадри от разпит на Епстийн.

“Не”, отговаря Епстийн.

“Имали ли сте форма на сексуална връзка с Джефри Уекстър”, пита същият глас.

“Не”, казва Епстийн.

Въпреки това всички говорят за Джефри като за “гаджето” на Уекснър.

Преди десетина години Епстийн е осъден ефективно на (едва) 13 месеца затвор, след като сключва сделка с прокуратурата и признава, че е плащал за сексуални услуги от непълнолетни, което обаче е много малка част от картината.

Лишаването на свобода на Епстийн има своите особености - то трае едва 11 месеца, като Епстийн е пускан да работи навън по 12 часа на ден, 6 дни в седмицата.

Продуцентът на сериала започва работа по Filthy Rich преди да гръмне новината за самоубийството на Епстийн, преди втория арест на милардера, дори и преди разследването на Miami Herald през 2018 година, наградено с Пулицър.

През пролетта на 2018 г. Джо Берлинджър получава копие от книгата на Джеймс Патерсън - съсед на Джефри Епстийн в Палм Бийч. Книгата е истинско криминале с главен герой Джефри и то в момент, когато хората ги е страх да разказват точно тази история.

Патерсън също е заснет във филма. От неговата уста чуваме, че Епстийн е роден в Кони Айлънд, в семейство от долната средна класа. Бил е много добър ученик и завършва като прескача някои от изпитите си. Така и не взима диплома от колеж - учи в продължение на две години физика. След това става учител (без диплома) в Dalton School в Ню Йорк. В известен смисъл, това е първата житейска мистификация на Джефри Епстийн.

Документалната поредица е построена върху различните свидетелски разкази на жертвите на Епстийн. Първото оплакване срещу Епстийн, документирано в сериала, е от 1996, когато художничката Мария Фармър и сестра й Ани подават сигнал срещу милиардера и неговата приятелка Гилейн Максуел във ФБР. Сигналът потъва и нищо не се случва.

Гилейн Максуел е не просто свидетел на похожденията на Епстийн, но е и негов съучастник.

Доскоро Гилейн беше в неизвестност, но властите я ФБР арестува Гилейн Максуел, партньорката на Джефри Епстийн . Гилейн е дъщеря на известния в България Робърт Максуел - британски медиен магнат, съветник на Андрей Луканов след началото на демократичните промени, но образ, активен в бившия социалистически лагер основно преди 1989 г. За него се смяташе, че върти парите на комунистическата върхушка в цяла Източна Европа. Някои от слуховете го свързват и с прословутите червени куфарчета.

Преди промените той е много близък с Тодор Живков. Твърди се, че е изнасял западни технологии в соцлагера, срещу което режимите са му плащали. Името му се свързва с банки, пенсионни фондове, и др.

Максуел също загина мистериозно като падна от яхтата си през 1991 г.

След смъртта на магната се разбира, че наследниците му трябва да обезщетяват вложители на фалирал пенсионен фонд като исковете са за над 1 млрд. паунда. Активите на Максуел са продадени, а Гилейн заминава за Ню Йорк, където веднага става част от елита.

Човекът, който помага на Епстийн да получи само 13 месеца затвор, при това при крайно либерален режим, вместо заслужено тежка присъда, е Александър Акоста. По онова време той е главен прокурор на Флорида и води делото срещу Епстийн. След това Акоста става министър на труда в кабинета на Тръмп.

Именно на тази част от схемата е посветено и разследването на Miami Herald. Журналистката Джули Браун събира показанията на над 60 жени, жертви на Епстийн и публикува статията “Первезно правосъдие” през ноември 2018 г. Благодарение на нейния труд впоследствие федерален съдия отменя споразумението между Акоста и Епстийн като нелегитимно. През юли 2019 г. Епстийн е арестуван, а Акоста си подава оставката.

Дали Епстийн се е самоубил е въпрос за 1 милион долара, който очевидно си задават много хора по-света. Той беше поставен и в последния епизод на The Good Fight - един от сериалите, най-сериозно ангажирани с актуални политически теми в последните години. Макар да не е документален (посветен е на едно адвокатско бюро в САЩ), The Good Fight винаги разглежда "горещите теми" в американската политика - расизма, Доналд Тръмп, контрола над оръжията, политическото влияние в независимата съдебна система, кариерното издигане на съдиите.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

НОВИТЕ СЕРИАЛИ НА ЛЯТО 2020

ТОП 10 НА НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ NETFLIX ПРОДУКЦИИ В БЪЛГАРИЯ

20 СЕРИАЛА, КОИТО ВИ ПРЕПОРЪЧВАМЕ

8 СЕРИАЛА ОТ ВАС - ОТГОВОР НА НАШИТЕ 2Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Kaufland е марка №1 за 2022 година

Компанията събра най-голям процент от гласовете в 14-ото издание на потребителската класация „Любимите марки“

Кирил Петков: Решението за 70-те руснаци е на Съвета за сигурност, в който участва и представител на Радев

Депутатите отново се скараха заради искането за прекъсване на гласуването на бюджета

Изгонването на 70-те руски дипломати е обсъждано на закрито заседание на кабинета

Лена Бориславова: Решението е на МВнР, а не на премиера

БСП няма да преговаря с ПП. Заради руските дипломати и ако Кирил Петков е кандидат-премиер

Корнелия Нинова поиска Румен Радев да свика КСНС заради изгонените руснаци от България

ДДС на брашното неочаквано стана 0% след сгрешен вот на Антоанета Цонева

Смут в пленарната зала заради отказа от корекция на решаващия глас при вота

Огнян Минчев: Президентът свика консултации "по армейски", партиите имаха нужда да разговарят

Възможно е да се създаде коалиция, която да избегне поредните предсрочни избори, смята политологът