Снимка: © Getty Images

Дългогодишната партньорка на покойния Джефри Епстийн - Гилейн Максуел - е арестувана от ФБР. 

58-годишната Максуел е разследвана за съучастие на Епстийн при серийното сексуално насилие над непълнолетни момичета и за лъжесвидетелстване по разследването. Най-младите жертви на схемата са били на 14 години.

Джефри Епстийн беше намерен мъртъв в затворническата си килия на 10 август 2019 г. още преди второто дело срещу него да започне по същество. Разследването стигна до извода, че той се е самоубил, докато надзирателите не са наблюдавали поведението му.

NBC съобщава, че Гилейн Максуел е арестувана в Бедфорд, Ню Хемпшир, в четвъртък сутрин. Очаква се мярката й за неотклонение да бъде определена от съда по-късно през деня. Обвинението срещу нея ще бъде за "помагане, улесняване и съучастие в насилието, упражнявано от Джефри Епстийн срещу непълнолетни момичета".  

Жените, които твърдят, че са жертви на сексуалния тормоз от Епстийн и неговите бизнес партньори, настояваха британката да бъде задържана и привлечена като обвиняема по основното дело. Много от жените твърдят, че именно Максуел ги е рекрутирала, въвличала ги е в схемата и е организирала транспорта им до партитата на Епстийн. 

Милионерът беше арестуван преди една година на летището в Ню Джързи след прибиране от Франция. Максуел е била в интимна връзка с него между 1994 и 1997 г., като се смята, че в този период е съдействала за престъпленията му. Години наред тя е една от най-доверените му партньорки. 

Бащата на Гилейн Максуел е покойният британски медиен магнат Робърт Максуел, бивш собственик на вестниците от Mirror Group. Името му се свързва с близки връзки с няколко от бившите тоталитарни държавни ръководители от Източния блок - включително с Тодор Живков в България, чиито съчинения издава в чужбина.  Робърт Максуел е бил и съветник на Андрей Луканов след падането на комунистическия режим. Разследван е за финансови измами с пари от пенсионни и инвестиционни фондове. Умира след падане от яхта при неизяснени обстоятелства през 1991 г. 

Разследването срещу Гилейн Максуел ще се следи с изключително висок интерес, тъй като тя е един от малкото хора, които могат да разплетат цялата престъпна мрежа около бившия й партньор. Ако тя се съгласи да сътрудничи на прокуратурата, много от влиятелните познати на Епстийн може да се окажат привлечени под отговорност за упражняване на насилие над млади момичета. 


Прочетете още: 

Filthy Rich: Неприличната история на Джефри Епстийн


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година