Инвестиционна компания купи за $60 млн. островите на разврата на Джефри Епстийн  Снимка: © Getty: Джефри Епстийн в компанията на Доналд Тръмп и тогавашната му приятелка Мелания и Гилейн Максуел

Инвестиционна компания, ръководена от милиардера Стивън Декоф, е закупила два частни острова на американските Вирджински острови, които преди това са били собственост на покойния финансист и осъден сексуален престъпник Джефри Епстийн. Фирмата за частни капиталови инвестиции Black Diamond Capital Management платила за двата острова общо 60 млн. долара, което е по-малко от половината от първоначалната им цена.

Според съдебни документи единият от тях е бил използван от Епстийн за сексуалните му престъпления над млади жени в продължение на години. Станали печално известни в медиите като „острови на разврата“, идеята е сега там да бъде изграден „модерен, петзвезден, луксозен курорт от световна класа с 25 стаи, който ще спомогне за засилване на туризма, създаване на работни места и стимулиране на икономическото развитие в региона“, се казва в прессъобщение за продажбата.

Значителна част от постъпленията от продажбата ще отидат в хазната на американските Вирджински острови по силата на предварително обявено споразумение за уреждане на спора между правителството и имуществото на Епстийн.

Джефри Епстийн бе открит мъртъв в килията си на 10 август 2019 г. – точно месец след като е обвинен за трафик на малолетни момичета с цел сексуална екплоатация. В продължение на десетилетия той бе пример за това как с политически протекции и много пари може да се заобикаля законът. Преди да бъде арестуван, милиардерът се славеше с приятелството на Доналд Тръмп, принц Андрю и Бил Клинтън.

През ноември наследството на Епстийн и свързаните с него лица се съгласиха да платят на правителството на Вирджинските острови повече от 105 млн. долара за уреждане на искове за трафик на хора и сексуална експлоатация на деца. В тази сделка се изискваше имуществото да плати на Вирджинските острови половината от приходите от продажбата на островите Литъл Сейнт Джеймс и Грейт Сейнт Джеймс и още 450 000 долара за покриване на щетите на Грейт Сейнт Джеймс, където се оказа, че Епстийн е разрушил останките от постройки на стотици години, за да освободи място за застрояване.

Множество жени твърдят, че са били сексуално насилвани на острова Литъл Сейнт Джеймс, където Епстийн имал имение. Сред тях е и Вирджиния Джуфре, която твърди, че не само там, но и на други места ѝ било посягано от принц Андрю, по-малкия брат на британския крал Чарлз.

Андрю отрича нейните твърдения, но през февруари 2022 г. се съгласява на поверително споразумение с Джуфре, за да прекрати гражданското дело срещу него, заведено в Окръжния съд на САЩ в Манхатън.

Епстийн е бил жител на Вирджинските острови и е поддържал резиденция на Литъл Сейнт Джеймс, която е придобил през 1998 г., а през 2016 г. е закупил и Грейт Сейнт Джеймс. Островите са оценени общо на 86 млн. долара след самоубийството на милиардера в манхатънски затвор месец след като бе арестуван по федерални обвинения за трафик на деца за сексуални цели.

„През 1998 г. „Епстийн Ентърпрайсис“ придобива Литъл Сейнт Джеймс на Вирджинските острови като идеалното скривалище и убежище за трафик на млади жени и непълнолетни момичета за сексуално робство, малтретиране на деца и сексуални посегателства“, се казва в иска.

„Литъл Сейнт Джеймс е уединен, частен остров, на близо две мили от Сейнт Томас, на който няма други жители“, се отбелязва в иска. „Той може да бъде посетен само с частна лодка или хеликоптер ... Епстийн е имал лесен достъп до Литъл Сейнт Джеймс от частното летище на Сейнт Томас, само на 10 минути път с частния си хеликоптер, но жените и децата, които е малтретирал и държал там, не са можели да напуснат без неговото разрешение и помощ, тъй като е било твърде далеч и опасно да плуват до Сейнт Томас.“

Filthy Rich: Неприличната история на Джефри Епстийн


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024