В магазин на Burberry в центъра на Шанхай популярният тартанов шал на луксозния бранд струва 678 долара. Но ако изтеглите модното приложение DeWu, качите снимка на шала, веднага ще го намерите само за около 400 долара.

Сравнението всъщност важи и за други артикули. Яке на Coach, което по принцип струва 560 долара, или шапка на Prada - за 865 долара, се предлагат там много по-евтино. Китайската платформа се оказва следващото предизвикателство пред конкурентите на световния пазар за луксозни стоки.

През последните години DeWu се превърна в сърцето на огромния сив пазар на този тип артикули в Китай, където продукти от чужбина се препродават на по-ниски цени от тези във водещите магазини.

Растежът и усъвършенстването на сивия пазар обаче има огромни последици за световната индустрия на луксозни стоки. През последното десетилетие тя разчита в голяма степен именно на покупките от континентален Китай, за да стимулира растежа си. Сега обаче е изправена пред трудно икономическо изпитание. За него разказва изданието "Financial Times".

DeWu е основана през 2015 г. от милиардера Ян Бинг. Първоначално започва като нишова платформа за продажба и препродажба на маратонки, но постепенно обхваща по-голям пазар и предлага дрехи, чанти и електроника. А през 2021 г. официално стъпи и на европейския пазар.

Според изчисленията продажбите на най-добрите марки в DeWu вече съставляват над 70% от "процъфтяващия" сив пазар в Китай.

По-слабото потребителско доверие подтиква китайските купувачи да търсят по-ниски цени. Има и признаци, че спадът на продажбите на стоки от висок клас в международен план също стимулира притока на повече инвентар в страната по нерегламентирани канали. И това може да се окаже голям проблем за големите брандове.

DeWu, чиято стойност възлиза на близо 10 млрд. долара, позволява на всеки да продава стоки, като заобикаля директната поръчка от самите марки. Единственото, което е нужно е собствен акаунт в приложението. Компанията разполага със собствен процес за удостоверяване на автентичността на стоките, който се смята за надежден.

По данни на държавните медии приложението е изтеглено 350 млн. пъти в Китай. Продажбите на 48 марки в DeWu са нараснали с 19% на годишна база през второто тримесечие до над 985 млн. долара. Това сочи анализ на проучвателната агенция Re-Hub.

Повечето марки не работят директно с китайската фирма. Но трети страни могат да купуват продукти в чужбина, най-вече чрез по-евтини канали за търговия на едро като например в Австралия или Южна Корея. След това те ги внасят в страната, където цените на същите продукти обикновено са по-високи, отчасти заради данъците.

Растежът на DeWu идва паралелно със забавянето на продажбите на луксозни стоки в световен мащаб. Органичните продажби на Burberry и Kering - групата, която притежава Gucci и Saint Laurent, са намалели съответно с над 20% и 30% през първата половина на 2024 г., според оценки на Barclays. Това оказва известен натиск върху търговците на дребно да се справят и с излишните продукти.

"Има много излишни стоки, много намаления и голяма част от тях идват в Китай", казва неназован ръководител на фирма в сферата от Китай, цитиран от "Financial Times".

Най-големите марки като Louis Vuitton, Hermès и Chanel внимателно контролират мрежите си за дистрибуция и почти не разполагат с мрежа за търговия на едро. Това е един от основните пътища, по които продуктите могат да попаднат в сивия сектор.

Louis Vuitton например посочва, че продава стоките си ексклузивно и само в своите магазини. Брандът никога не прави отстъпки и казва, че всички негови артикули, предлагани другаде с намалена цена са "неизменно фалшиви".

Миналата година главният изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно заяви, че компанията му се "бори срещу т.нар. паралелен износ" - друг термин за каналите на сивия пазар.

"Редица наши колеги се нуждаят от генериране на приходи и не се колебаят да продават чрез посредници, които купуват продукти в чужбина и след това ги продават на по-ниски цени в Китай, но ние избягваме това", каза той.

DeWu вече се обръща директно към марките, за да ги насърчи да отворят официални магазини в платформата. Много малко от тях обаче са приели.

В самото приложение артикулите се показват на най-ниската налична цена. Стоките, които се предлагат в оригиналните опаковки и кутии, струват повече. Продавачите трябва да се идентифицират по дълъг сериен номер и името на града, в който се намират. И все пак онлайн има съмнения колко от продуктите всъщност са оригинални.

В последните три години DeWu се опитва да пробиев и на световния пазар, включително в Европа. Тя започна да оперира на няколко международни пазара през 2021 г. и се опитва да привлече по-младите потребители, които все повече се интересуват от луксозни стоки.

Както и другите китайски платформи и тази се опитва да предлага на клиентите по-ниски цени. За разлика от сайтове като Shein и Temu обаче тя се фокусира основно върху дрехи и стоки от висок клас. Оригиналните брандове, които всъщност произвеждат артикулите обаче, едва ли са особено доволни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

На мястото на "Арена Запад" ще се изгради ново "Фантастико"

Бившият мултиплекс "Арена Запад" ще бъде изцяло съборен

16:40 - 19.10.2024
Живот

Тейлър Суифт ще издава книга. Книжната индустрия не е особено доволна

Тейлър Суифт отново предпочита да следва свои собствени бизнес модели

15:27 - 19.10.2024
Важно днес

Дрон е изстрелян по къщата на Нетаняху и още развития от Близкия изток

55 ракети са били изстреляни срещу Израел

12:41 - 19.10.2024
Бизнес

Glovo става социална мрежа в търсене на отговора “Какво да поръчам за вечеря”

В 35% от случаите хората не знаят какво да поръчат, когато отворят приложението за доставка на храна

12:10 - 19.10.2024
Важно днес

Подпалиха офиса на "Величие" във Варна. Ивелин Михайлов видя умишлен удар от "мафията"

Лидерът на "Величие" пита дали зад палежа не стои някой от ГЕРБ

10:12 - 19.10.2024
Важно днес

Fitch Ratings: България има добра перспектива да приеме еврото

Страната покрива почти всички критерии за приемане на еврото без един

09:43 - 19.10.2024
Спорт

"Левски" и ЦСКА излизат на двубой пред близо 30 хил. фенове в София

Засилено полицейско присъствие се очаква в центъра на София в събота

09:19 - 19.10.2024