Снимка: © Народно събрание

Служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ са влезли в Община Стара Загора в понеделник. Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров проверява сигнал за нарушения на закона по две обществени поръчки на стойност над 84 милиона лева.

От КПКОНПИ са открили сходство при постъпилите данни за извършени неправомерни действия от страна на длъжностни лица между този случай и случая от Варна на 18 ноември. Тогава комисията влезе в офисите на местната община заради манипулирана обществена поръчка за градския транспорт на стойност 85 млн.

Сигналът за Община Стара Загора е за поръчки на общинско дружество „Тролейбусни и автобусни преводи“ ЕООД, с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013г.“ и Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Те са за доставка на 55 нови дизелови автобуси с висок енергиен клас на стойност 33,6 млн., както и на 33 нови електрически автобуси (включително 18 зарядни станции и 2 трасформаторни станции) – за 49,1 млн. лв.

Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси, а по втората също е сключен договор за доставка, с извършени начални плащания. Възложител на поръчката е общинското дружество, като в състава на комисията за избор са участвали ръководни длъжностни лица от общинската администрация.

„Сигналът, по който КПКОНПИ работи, касае проверка на данни за получаване на материални облаги от страна на длъжностни лица, включително и лица, заемащи висши публични длъжности, с цел избор на конкретен изпълнител“, съобщават от КПКОНПИ.

Комисията на Цацаров обяви и докъде е стигнала с проверките във Варна, които започна преди повече от 10 дни – изискани са документи и са снети обяснения от всички членове на комисията за избор на изпълнител, от заместник-кмет и от кмета на общината Иван Портних. Снети са и обяснения от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие. Предстои преценка за изпращане на всички материали от проверката на прокуратурата заради данни за корупция.

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

На живо: ГЕРБ напусна пленарната зала при обръщението на Радев

Президентът се обръща към нацията от трибуната на Народното събрание

Жестоко убийство на съпругата на координатора на ГЕРБ в Русе, двама мъже са обвинени

Извършителите са признали за убийството на шефката на аптеки Еранухи Пехливанян

Пореден случай на агресия срещу медици, Сербезова призова за "уважение, а не терор"

Мъж е задържан, след като нахлу в Covid-отделение в Русе и се спречка с лекари

Лена Бориславова: Прокуратурата забравя, че власт власт възпира

"КПКОНПИ няма да е едноличен, а колективен орган"

След уволнението в "Автомагистрали": "Задкулисието се връща през задния вход"

Десислава Христова уличи новия шеф на АПИ във връзка с проблемна фирма от "инхаус" поръчките

Microsoft купува създателите на Call of Duty и World of Warcraft за $69 млрд.

Това е най-голямата сделка по придобиване в историята на Microsoft