Дежавю: КПКОНПИ влезе и в Община Стара Загора заради обществени поръчки за над 84 млн. лв. Снимка: © Народно събрание

Служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ са влезли в Община Стара Загора в понеделник. Антикорупционната комисия на Сотир Цацаров проверява сигнал за нарушения на закона по две обществени поръчки на стойност над 84 милиона лева.

От КПКОНПИ са открили сходство при постъпилите данни за извършени неправомерни действия от страна на длъжностни лица между този случай и случая от Варна на 18 ноември. Тогава комисията влезе в офисите на местната община заради манипулирана обществена поръчка за градския транспорт на стойност 85 млн.

Сигналът за Община Стара Загора е за поръчки на общинско дружество „Тролейбусни и автобусни преводи“ ЕООД, с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013г.“ и Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“. Те са за доставка на 55 нови дизелови автобуси с висок енергиен клас на стойност 33,6 млн., както и на 33 нови електрически автобуси (включително 18 зарядни станции и 2 трасформаторни станции) – за 49,1 млн. лв.

Първата обществена поръчка е приключила с избор на изпълнител и доставка на дизелови автобуси, а по втората също е сключен договор за доставка, с извършени начални плащания. Възложител на поръчката е общинското дружество, като в състава на комисията за избор са участвали ръководни длъжностни лица от общинската администрация.

„Сигналът, по който КПКОНПИ работи, касае проверка на данни за получаване на материални облаги от страна на длъжностни лица, включително и лица, заемащи висши публични длъжности, с цел избор на конкретен изпълнител“, съобщават от КПКОНПИ.

Комисията на Цацаров обяви и докъде е стигнала с проверките във Варна, които започна преди повече от 10 дни – изискани са документи и са снети обяснения от всички членове на комисията за избор на изпълнител, от заместник-кмет и от кмета на общината Иван Портних. Снети са и обяснения от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие. Предстои преценка за изпращане на всички материали от проверката на прокуратурата заради данни за корупция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ВАС окончателно задължи "Витоша ски" да поправи Драгалевския лифт

Решението потвърждава законността на заповед от главния архитект, издадена преди 2 години

14:14 - 29.11.2023
Важно днес

Респираторни заболявания пълнят болници в Китай. СЗО казва, че засега няма нужда от ограничения

Китайските власти обясняват ръста на заболелите с отменените ковид ограничения

13:17 - 29.11.2023
Важно днес

Арсен и живак са отровили съпругата на Кирило Буданов

"Лично отмъщение" на Путин ли стои зад опита за убийство на Марианна Буданова?

12:19 - 29.11.2023
Живот

"Хамас" покани Мъск в ивицата Газа след посещението му в Израел

Предложението идва ден след визитата на милиардера в кибуц, придружен от Бенямин Нетаняху

12:15 - 29.11.2023
Важно днес

Патриарх Неофит е в болница заради белодробно заболяване

Хоспитализацията се случва месец след 78-мия му рожден ден

11:12 - 29.11.2023