КПКОНПИ влезе в Община Варна заради обществена поръчка за 85 млн. лв. Снимка: © КПКОНПИ

Служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ в КПКОНПИ са влезли в Община Варна в четвъртък.

Те извършват действия на място след "постъпила информация в сигнал относно процедура по сключване и изпълнение на договор за обществена поръчка, както и допълнителен анекс към него". Поръчката е от 2021 г., на стойност 85 000 000 лв., отпуснати като безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда“, за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях.

Това става ясно от официално съобщение на антикорупционната комисия, в което пише още, че сигналът е за манипулирана обществена поръчка в полза на определен изпълнител. "Осъществени са корупционни действия от служители на Община Варна, включително от лица, заемащи висши публични длъжности. Изземва се документация и се снемат обяснения от длъжностни лица в сградата на общината".

От община Варна посочиха, че е оказано пълно съдействие на служителите на КПКОНПИ за проверката.

Възложител на обществената поръчка е "Градски транспорт" ЕАД, а не Община Варна, посочва местната власт. "В официалното прессъобщение на КПКОНПИ има неточна и подвеждаща информация за сключен договор по обществената поръчка с избран изпълнител и анекс към него", заяви заместник-кметът Пламена Маринова, цитирана от БНР.

"Истината е, че обществената поръчка не е завършена със сключен договор. В момента има подадени жалби в Комисията за защита на конкуренцията срещу решението за класиране, които КЗК е отхвърлила като неоснователни. В момента тече срок за обжалване на решението на КЗК пред ВАС", съобщават от Община Варна.


Директорът на МБАЛ "Лозенец" е глобен с 10 хил. лв. от КПКОНПИ заради конфликт на интереси



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024