Снимка: © Народно събрание

Антикорупционната комисия КПКОНПИ установи конфликт на интереси при изпълнителния директор на столичната МБАЛ „Лозенец“ доц. д-р Радосвет Горнев и го глоби с 10 000 лв.

На редовно заседание на 17 ноември комисията, оглавявана от Сотир Цацаров, реши, че Горнев, в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, упражнил правомощия по служба в свой частен интерес.

Той е участвал в заседание на Съвета на директорите на дружеството на 5 юли 2021 г., на което е гласувал „за“ собственото си освобождаване като началник на клиника по хирургия към МБАЛ „Лозенец“ и назначаването си като лекар-хирург, в нарушение на разпоредбите на ЗПКОНПИ.

Установено е също, че на 9 юли е подписал допълнително споразумение едновременно в качеството си на служител и на изпълнителен директор. По този начин, чрез договаряне сам със себе си, той е получавал възнаграждение, съобщават от КПКОНПИ.

„И при двете му действия правилното и законосъобразно поведение би било да си направи самоотвод от изпълнението на конкретно правомощие или задължение по служба, като уведоми органа по избора или назначаването си. Вместо това доц. Горнев е действал в свой частен интерес, което е и основание за наличие на конфликт на интереси“, казват от антикорупционната комисия.

Д-р Радосвет Горнев стана изпълнителен директор на болница „Лозенец“ през юни 2021, след разкритията на здравното ведомство за сериозни нарушения в извършването на трансплантации и неправомерно усвояване на средства от НЗОК. Министър Стойчо Кацаров смени целия Съвет на директорите, управляван от проф. Любомир Спасов.

От 2004 г. до юни 2021 г. Горнев беше началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“. Той има множество участия в национални и международни медицински форуми, автор и съавтор е на редица научни публикации, преподава в Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Междувременно, КПКОНПИ не установи конфликт на интереси по отношение на Мая Манолова. Комисията работеше по сигнал, в който се твърдеше, че като председател на Комисията по ревизия в Народното събрание Манолова не е ревизирала управлението на Бойко Борисов през 2013-2016 г., тъй като през това време министър на отбраната е бил нейният съпруг.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си