Директорът на МБАЛ "Лозенец" е глобен с 10 хил. лв. от КПКОНПИ заради конфликт на интереси Снимка: © Народно събрание

Антикорупционната комисия КПКОНПИ установи конфликт на интереси при изпълнителния директор на столичната МБАЛ „Лозенец“ доц. д-р Радосвет Горнев и го глоби с 10 000 лв.

На редовно заседание на 17 ноември комисията, оглавявана от Сотир Цацаров, реши, че Горнев, в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, упражнил правомощия по служба в свой частен интерес.

Той е участвал в заседание на Съвета на директорите на дружеството на 5 юли 2021 г., на което е гласувал „за“ собственото си освобождаване като началник на клиника по хирургия към МБАЛ „Лозенец“ и назначаването си като лекар-хирург, в нарушение на разпоредбите на ЗПКОНПИ.

Установено е също, че на 9 юли е подписал допълнително споразумение едновременно в качеството си на служител и на изпълнителен директор. По този начин, чрез договаряне сам със себе си, той е получавал възнаграждение, съобщават от КПКОНПИ.

„И при двете му действия правилното и законосъобразно поведение би било да си направи самоотвод от изпълнението на конкретно правомощие или задължение по служба, като уведоми органа по избора или назначаването си. Вместо това доц. Горнев е действал в свой частен интерес, което е и основание за наличие на конфликт на интереси“, казват от антикорупционната комисия.

Д-р Радосвет Горнев стана изпълнителен директор на болница „Лозенец“ през юни 2021, след разкритията на здравното ведомство за сериозни нарушения в извършването на трансплантации и неправомерно усвояване на средства от НЗОК. Министър Стойчо Кацаров смени целия Съвет на директорите, управляван от проф. Любомир Спасов.

От 2004 г. до юни 2021 г. Горнев беше началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“. Той има множество участия в национални и международни медицински форуми, автор и съавтор е на редица научни публикации, преподава в Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Междувременно, КПКОНПИ не установи конфликт на интереси по отношение на Мая Манолова. Комисията работеше по сигнал, в който се твърдеше, че като председател на Комисията по ревизия в Народното събрание Манолова не е ревизирала управлението на Бойко Борисов през 2013-2016 г., тъй като през това време министър на отбраната е бил нейният съпруг.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ предлагат на ГЕРБ да подпишат меморандум или да се отиде на избори "две в едно"

В документа са записани предложения за реформи в няколко области

19:44 - 20.02.2024
Важно днес

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток" 3 спира работа в полунощ

Договорът на централата с НЕК изтича, работници няма да се съкращават

19:29 - 20.02.2024
Важно днес

Два билборда под прозорците на Митрофанова ще напомнят за Навални

ДСБ постави паната на метри от резиденцията на Елеонора Митрофанова

18:11 - 20.02.2024
Важно днес

Четири години по-късно: тунелът "Железница" най-после е отворен

Съоръжението на АМ "Струма" е пуснато близо 2 г. след края на строителството

17:32 - 20.02.2024
Бизнес

КЗК одобри нова ключова сделка: Арабски оператор придобива контрола над Yettel

Решението на антимонополната комисия е взето на 15 февруари

15:31 - 20.02.2024
Кино и сериали

Дългата и мъчителна история на филмите за "Фантастичната четворка"

Може ли филм за Фантастичната четворка най-накрая да има безусловен успех?

15:30 - 20.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска ревизия на медицинските стандарти заради случая "Даная"

И след ротацията ПП-ДБ ще следи отблизо болниците заради случая "Даная"

15:15 - 20.02.2024