Снимка: © Народно събрание

Антикорупционната комисия КПКОНПИ установи конфликт на интереси при изпълнителния директор на столичната МБАЛ „Лозенец“ доц. д-р Радосвет Горнев и го глоби с 10 000 лв.

На редовно заседание на 17 ноември комисията, оглавявана от Сотир Цацаров, реши, че Горнев, в качеството си на лице, заемащо висша публична длъжност, упражнил правомощия по служба в свой частен интерес.

Той е участвал в заседание на Съвета на директорите на дружеството на 5 юли 2021 г., на което е гласувал „за“ собственото си освобождаване като началник на клиника по хирургия към МБАЛ „Лозенец“ и назначаването си като лекар-хирург, в нарушение на разпоредбите на ЗПКОНПИ.

Установено е също, че на 9 юли е подписал допълнително споразумение едновременно в качеството си на служител и на изпълнителен директор. По този начин, чрез договаряне сам със себе си, той е получавал възнаграждение, съобщават от КПКОНПИ.

„И при двете му действия правилното и законосъобразно поведение би било да си направи самоотвод от изпълнението на конкретно правомощие или задължение по служба, като уведоми органа по избора или назначаването си. Вместо това доц. Горнев е действал в свой частен интерес, което е и основание за наличие на конфликт на интереси“, казват от антикорупционната комисия.

Д-р Радосвет Горнев стана изпълнителен директор на болница „Лозенец“ през юни 2021, след разкритията на здравното ведомство за сериозни нарушения в извършването на трансплантации и неправомерно усвояване на средства от НЗОК. Министър Стойчо Кацаров смени целия Съвет на директорите, управляван от проф. Любомир Спасов.

От 2004 г. до юни 2021 г. Горнев беше началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ „Лозенец“. Той има множество участия в национални и международни медицински форуми, автор и съавтор е на редица научни публикации, преподава в Медицински факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Междувременно, КПКОНПИ не установи конфликт на интереси по отношение на Мая Манолова. Комисията работеше по сигнал, в който се твърдеше, че като председател на Комисията по ревизия в Народното събрание Манолова не е ревизирала управлението на Бойко Борисов през 2013-2016 г., тъй като през това време министър на отбраната е бил нейният съпруг.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал