Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда Снимка: © Getty Images

Най-голямата досега мрежа за руска дезинформация в Европа от началото на войната на Русия в Украйна на 24 февруари е разкрита, а над 2300 акаунта в социалните мрежи и домейни на над 60 сайта, бълващи кремълска пропаганда - са закрити или блокирани.

Мрежата е атакувала над 200 млн. европейски граждани с фалшива информация за войната и ефекта на санкциите, наложени от свободния свят на Руската федерация. Официалното съобщение за акцията е на "Мета" - собственикът на Facebook и Instagram. В разпространението на дезинформация са се включили и руски посолства на територията на Европа и Азия чрез официалните си страници в социалните мрежи.

Компанията на Марк Зукърбърг заявява: "Свалихме голяма мрежа, която произхожда от Русия и е насочена предимно към Германия, а също и към Франция, Италия, Украйна и Обединеното кралство и други, с разкази, фокусирани върху войната в Украйна. Операцията беше съсредоточена около разрастваща се мрежа от над 60 уебсайта, които се представяха за легитимни уебсайтове на европейски качествени медии, включително Spiegel, The Guardian, Bild и др. В имитиращите сайтове се публикуваха статии с критики срещу Украйна и украинските бежанци, материали в подкрепа за Русия и твърдения, че западните санкции срещу Русия имат обратен ефект".

Материалите от въпросните сайтове впоследствие са популяризирани чрез мемета, видеа в YouTube, разпространение чрез Facebook, Instagram, Telegram, Twitter, дори в уебплатформи за граждански петиции като Change.org и Avaaz. Докато тече операцията по разкриване на мрежата, работещите за нея са опитвали да създават нови сайтове за дезинформация, когато даден домейн е блокиран. "Това показва упоритост и непрекъсната инвестиция в тази дейност в интернет", е заключението на "Мета".

Компанията установява още, че в масираната дезинформационна кампания са вложени над 105 000 долара за реклама на фалшивото съдържание във Facebook и Instagram. Плащанията са били правени предимно в щатски долари и евро. Засечени са и немалко плащания в унгарски форинти.

Разплитането на сложната система за дезинформация започва на база открития на разследващи журналисти в Германия, като работата им продължава екипът на Digital Forensic Research Lab (DFRLab) към Атлантическия съвет, заедно с "Мета".

"През август 2022 г. DFRLab самостоятелно откри малка мрежа, състояща се от шест неавтентични страници във Facebook, които плащат реклами за популяризиране на публикации за предстоящата енергийна криза в Германия и призовават за отмяна на санкциите върху вноса на руски газ. Прегледът на тези активи от страна на "Мета", заедно с други, отделно идентифицирани от германски медии, доведе до откриването на много по-голяма мрежа, състояща се от 1633 акаунта, 703 страници, 29 профила в Instagram и една група във Facebook", разказва обширна статия по темата в Medium.

За фалшивите акаунти в социалните медии, които да разпространяват съдържание, от мрежата за дезинформация най-често са използвали снимки, генерирани от изкуствен интелект. Лабораторията засича такива случаи по положението на очите в различни профили, създадени по този начин.

В пълния доклад на "Мета" за проведената операция от компанията прилагат десетки примери как е действала мрежата за дезинформация.

Един от тях е нагледен - за фалшива информация, за разпространението на която е имитиран сайтът на британския "Guardian":

Руска мрежа за дезинформация имитира сайтове на сериозни европейски медии, за да разпространява пропаганда.

На първото изображени е автентичната статия от медията, посветена на бившия премиер Борис Джонсън. На второто - изфабрикуваният вариант с подменена снимка и заглавие, но е запасен авторът на истинската новина от реалния сайт. Фалшивата новина води до регистриран в същия ден домейн, става ясно от анализа.

Регистрирани са десетки случаи на тази практика, като често измислените профили са ползвали например логото на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (FAZ).

Логото на FAZ, използвано от руската мрежа за дезинформация

В доклада на "Мета" е включен е и подробен списък на регистрираните за целта на кремълската пропаганда домейни, заедно с предупреждението, че хората, които стоят зад тази дейност, продължават да регистират нови и нови домейни и да генерират неавтентични профили в социалните мрежи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ разшириха с още две имена "черния списък" за Северна Македония

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024