Диаманти и блокчейн: Основаният от българин бижутерски стартъп Taylor & Hart набра £3,5 млн. Снимка: © Tylor & Hart

Иновативната компания за бижута Taylor & Hart, основана от българина Николай Пирянков в Лондон, обяви, че е набрала нов свеж капитал в размер на 3,5 млн. паунда. Част от финансирането идва от британската банка Virgin Money на милиардера Ричард Брансън. Сред инвеститорите са още британската компания за рисков капитал и частни капиталови инвестиции Active Partners и платформата за частни инвестиции Seedrs.

Свежият капитал ще бъде използван за ускоряване на географското разрастване на бизнеса, който в момента се развива от екип от 65 души в четири държави, сред които и България. Освен за експанзия, средствата ще послужат и за развитие на цифровите технологии на компанията, гарантиращи автентичността на скъпоценнните камъни, използвани за персонализираните годежни пръстени, които изработва.

Основаната през 2014 г. Taylor & Hart се фокусира върху използването на автентични, етично добити и устойчиви материали и диаманти. Финансирането идва в момент, когато компанията отбеляза годишен скок от 200% в търсенето на лабораторно отгледани диаманти в портфолиото си. От стартирането си досега Taylor & Hart регистрира годишни приходи от над 11,3 млн. евро.

Николай ПирянковИдеята идва, когато Пирянков решава да предложи брак на приятелката си и за целта иска да изработи уникален по рода си пръстен. Разбира обаче, че това е труден и продължителен процес. Така открива възможност да наруши традиционните начини за пазаруване на такъв тип бижута и заедно с приятеля си Шйн Хънт основават своя стартъп.

Амбицията им е да революционизират един пазар за над 100 млн. долара – този на диамантените бижута и по-специално на годежните пръстени. За целта компанията създава услуга, която позволява на клиентите лично да проектират уникални бижута, независимо дали става дума за таен детайл или за изцяло индивидуален дизайн, невиждан никога досега. Всеки клиенти работи в сътрудничество с консултант по дизайна, в шоурум или виртуално.

„В този следващ етап на растеж ще работим, за да изпълним мисията си да се превърнем в световен лидер в проектирането и продажбата на персонализирани годежни пръстени“, коментира инвестицията Николай Пирянков, основател и главен изпълнителен директор на Taylor & Hart.

Освен че базира бизнеса си на цифровите технологии, достигайки до клиентите си предимно дигитално, компанията е и една от първите в света, която използва блокчейн за проследяване на произхода на диамантите, за да гарантира прозрачност. Целта ѝ е да гарантира, че няма да бъдат използвани „кървави“ такива.

Съвременните потребители са много по-взискателни към социалния и екологичния ефект на продуктите и услугите, които ползват. Бизнесът с диаманти обаче може да бъде съпътстван с експлоатация, детски труд и потенциално свързан с въоръжени конфликти, авторитарни режими и граждански войни.

Давайки си сметка за нарастващата нужда от прозрачност, от самото начало Taylor & Hart е базирала своя бизнес модел на идеята за етичното снабдяване и прозрачност на веригата на доставки. Именно използването на блокчейн позволява проследяване на всяка стъпка от пътя на диаманта. Използват се и синтетично произведени скъпоценни камъни, известни още като лабораторно отгледани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024