Дигитализацията в университетите не може да чака Снимка: © Getty Images

Животът все повече прилича на състезание - най-вече с времето, тенденциите, нуждите на пазара, конкуренцията. От решаващо значение е знанията и уменията да се придобиват по-бързо, по-лесно, с по-голяма дълбочинност и по-трайно, за да сме конкурентноспособни и адекватни на времето. Забързването на времето се дължи до голяма степен на дигитализацията, която променя начина по който работим, учим, общуваме.

Представете си как един студент излиза от почти аналоговата система на университета и влиза във високотехнологична компания. Това би забавило неговата адаптация и вписване в работния процес.

Важно е как дигитализацията засяга университетите - мястото, където се развиват бизнес лидерите на нашето утре. До голяма степен компаниите имат интерес да са въвлечени в дигитализацията на висшето образование, за да излизат готови за работа кадри.

Именно компаниите могат да помогнат за намирането да на правилните решения и механизми за дигитализация на образованието. Разбира се, с участието на ръководствата на университетите, докторантите, преподавателите, както и на самите студенти.

Посоката е подобряване на ИТ структурата в българските университети и имплементиране на съвременните технологични решения за дигитално образование. Въвеждането на онлайн студентска книжка и развитието на онлайн услугите за студенти са само базата, на която трябва да стъпи по-нататъшната дигитализация. Киберсигурността и нарастващите рискове от кибератаки към образователните институции са друга сериозна страна от процеса.

В България има университети, които вече правят крачки към дигитализация. В Университета за национално и световно стопанство например всички учебни планове и програми ще бъдат изцяло променени до 2029 г. с цел посока дигитализация. Университетът работи с Vivacom и наскоро заедно организираха научно-практическа конференция „Дигитализация на висшето образование в България“.

Ролята на Vivacom в дигитализацията на университетите

Vivacom може да предложи ускоряване процеса на дигитализация на българското образование с готови тех решения. Компанията има готовност да отговори и на изискванията за увеличение на изчислителната мощност и необходимостта от повече място за съхранение на масиви от данни, поддържайки собствен център за съхранение и резервиране на данни в реално време.

Vivacom разполага с център за управление на сигурността, който предлага денонощно и непрекъсваемо Управление (MSSP Managed Security Service Provider) или наблюдение на мрежата и контрол на качеството на предоставените клиентски услуги, както и мониторинг за потенциални пробиви в сигурността в реално време.

Дигиталната трансформация предполага многократно увеличение на трафика от данни, изискващ нова, модерна инфраструктура с повишен капацитет. Vivacom разполага със свръхмодерната технология, осигуряваща оптична интернет свързаност със скорости 10 пъти по-високи от предлаганите в момента чрез своята 10-гигабитова оптична мрежа.

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да запретнат ръкави и да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите. Защото тонът на развитие на обществото може и трябва да се задава от висшето образование.


Този текст е в партньорство с Vivacom


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024