Снимка: © Getty Images

Животът все повече прилича на състезание - най-вече с времето, тенденциите, нуждите на пазара, конкуренцията. От решаващо значение е знанията и уменията да се придобиват по-бързо, по-лесно, с по-голяма дълбочинност и по-трайно, за да сме конкурентноспособни и адекватни на времето. Забързването на времето се дължи до голяма степен на дигитализацията, която променя начина по който работим, учим, общуваме.

Представете си как един студент излиза от почти аналоговата система на университета и влиза във високотехнологична компания. Това би забавило неговата адаптация и вписване в работния процес.

Важно е как дигитализацията засяга университетите - мястото, където се развиват бизнес лидерите на нашето утре. До голяма степен компаниите имат интерес да са въвлечени в дигитализацията на висшето образование, за да излизат готови за работа кадри.

Именно компаниите могат да помогнат за намирането да на правилните решения и механизми за дигитализация на образованието. Разбира се, с участието на ръководствата на университетите, докторантите, преподавателите, както и на самите студенти.

Посоката е подобряване на ИТ структурата в българските университети и имплементиране на съвременните технологични решения за дигитално образование. Въвеждането на онлайн студентска книжка и развитието на онлайн услугите за студенти са само базата, на която трябва да стъпи по-нататъшната дигитализация. Киберсигурността и нарастващите рискове от кибератаки към образователните институции са друга сериозна страна от процеса.

В България има университети, които вече правят крачки към дигитализация. В Университета за национално и световно стопанство например всички учебни планове и програми ще бъдат изцяло променени до 2029 г. с цел посока дигитализация. Университетът работи с Vivacom и наскоро заедно организираха научно-практическа конференция „Дигитализация на висшето образование в България“.

Ролята на Vivacom в дигитализацията на университетите

Vivacom може да предложи ускоряване процеса на дигитализация на българското образование с готови тех решения. Компанията има готовност да отговори и на изискванията за увеличение на изчислителната мощност и необходимостта от повече място за съхранение на масиви от данни, поддържайки собствен център за съхранение и резервиране на данни в реално време.

Vivacom разполага с център за управление на сигурността, който предлага денонощно и непрекъсваемо Управление (MSSP Managed Security Service Provider) или наблюдение на мрежата и контрол на качеството на предоставените клиентски услуги, както и мониторинг за потенциални пробиви в сигурността в реално време.

Дигиталната трансформация предполага многократно увеличение на трафика от данни, изискващ нова, модерна инфраструктура с повишен капацитет. Vivacom разполага със свръхмодерната технология, осигуряваща оптична интернет свързаност със скорости 10 пъти по-високи от предлаганите в момента чрез своята 10-гигабитова оптична мрежа.

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да запретнат ръкави и да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите. Защото тонът на развитие на обществото може и трябва да се задава от висшето образование.


Този текст е в партньорство с Vivacom


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици