Дим над руския мост към Крим, докато Москва твърди, че е свалила 20 украински дрона Снимка: © Twitter

Керченският мост е обвит в димна завеса, а видеа и съобщения в Telegram и X (Twitter) показват гледката и свидетелстват, че е имало и взривове. Мостът свързва незаконно окупирания полуостров Крим и Русия. Назначените от окупаторите власти твърдят, че не е повдреден. Първото обяснение за случая беше, че в последните часове е предотвратена атака към Крим, като са били свалени 2 украински дрона.

През нощта съобщенията от Кремъл бяха за други 20 неутрализирани безпилотни апарата над Крим. Независимо потвърждение на тези твърдения до момента няма. Независима проверка на кадрите - също.

Мостът, построен през 2014 г. след анексията на Крим и представляващ основен маршрут за снабдяване на руската армия във пълномащбната война, която режимът на Владимир Путин води срещу Украйна, е честа мишена на украинските сили в последните месеци. През октомври експлозия доведе до срутване на части от съоръжението. През февруари Москва заяви, че е възстановила движението. Железопътната връзка бе отворена през май.

В събота се появиха съобщения за задействане на сирената за въздушна тревога в Крим. Властите спряха за кратко движението по моста към Русия. Официалната версия на съветника в кримската управа Крючков гласи: "Специалните служби създават димна завеса. Движението ще бъде възобновено скоро".

От това не стана ясно защо т.нар. "димна завеса" на места е черна, което се вижда на разпространяващите се кадри.

Назначеният от Русия ръководител на украинския полуостров Сергей Аксьонов също твърди, че са свалени две ракети. По-късно от руското министерство на отбраната също казаха, че става дума за свалени ракети С-200 и също повтори, че "няма щели или жертви".

Ръководителят на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски илюстрира с линк към песента на The Beatles Yellow submarine към новината за моста в Telegram. Няма официална друга реакция от украинските власти към момента.

По-рано се появиха съобщения и за въздужни атаки в района на Запорожка област. Част от нея е подруска окупация и там се водят ожестомени боеве. Един човек e убит и 12 души са ранени след удар с управляваема авиационна бомба в югоизточният украински град Орихов, каза министърът на вътрешните работи Игор Клименко в изявление, публикувано в Telegram.

"Врагът удари Орихов с управляема авиационна бомба тази сутрин. При удар е убит полицай. 12 души са ранени, включително 4 полицаи", каза министърът. Някои от пострадалите са в тежко състояние.

След поредна масирана руска атака в района на Харков в събота сутринта е убита и 72-годишна жена. През седмицата украински официални лица нарекоха северния фронт в източния регион „епицентър“ на военните действия, но че украинската отбрана се задържа.

Тъй като руските атаки се засилват, Украйна нареди евакуацията на цивилни в и около град Купянск, който беше освободен в светкавична украинска кампания през септември. Олег Синегубов, началник на военната администрация на Харковска област, каза, че около 12 000 души са останали в града и сега обмисля обявяване на задължителна евакуация на деца в повече населени места. Синегубов добави, че през изминалото денонощие руските войски са обстрелвали други населени места в района с артилерия, минохвъргачки и други оръжия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

41-годишният политик беше нападнат от четирима души в петък вечерта, докато разлепя плакати в рамките на предизборната кампания преди вота за ЕП през юни.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024