Димитър Бербатов: Етика и морал = 0 в Изпълкома на БФС Снимка: © Getty Images

Димитър Бербатов обвини ръководството на Българския футболен съюз в "морално пропадане, което продължава с пълна сила".

БФС е в криза от есента на 2019 г., когато президентът Борислав Михайлов подаде оставка след расистския скандал на мача България – Англия на ст. „Васил Левски“ в София. В момента временно изпълняващ длъжността е Михаил Касабов, а през юни ще се проведе нов конгрес за избор на президент.

В публикация в блога си Бербатов пише, че "в момента се правят врътки как да се остане в Изпълкома и се разиграват различни варианти и схеми, само и само да се остане на власт".

Той напомня, че още през 2019 г. беше обявено, че всички членове на ръководството на БФС са подали оставки, а "след като никой повече не искаше и не иска да работи с тях, включително и държавата, това беше напълно нормално и очаквано".

В моемнта обаче част от старото ръководство в оставка прави опити да запази позициите си, казва Бербатов.

"Изненада? Не! Етика и морал = 0 при тези господа", пише той.

Бившият играч на „Манчестър Юнайтед“, „Тотнъм“ и „Монако“ беше спряган за потенциален кандидат за президент на БФС, макар че все още не е ясно дали той ще се включи в изборите. Според неговия дългогодишен мениджър Емил Данчев, той не е везл решение "на този етап" и остава съсредоточен в развитието си като треньор.

Самият Бербатов призовава членовете на конгреса, от които ще зависи бъдещото ръководство на БФС, да не се "страхуват".

"Ако решите да освободите всички членове от Изпълнителния комитет, изборът на нови ръководители за 4-годишен период е напълно възможен... Можело да обжалват после някои от тях... Нека... Но при положение, че не те искат собствените ти отбори - тези, които са те избрали, а сега свалят своето доверие - ти да продължаваш да имаш наглостта да искаш да си в управлението и да тръгнеш да обжалваш, тоест да тръгнеш срещу собствените си избиратели, това ще е ново ниво на падение", казва той.

Бербатов се обръща и персонално към президента на ПФК "Славия" Венцеслав Стефанов заради критиките му, че "не е бил дал за футбола, а само е вземал".

"Когато последно проверих, видях че Венцеслав Стефанов не ми е личен счетоводител, за да следи къде съм дал и колко! И не мисля, че какво си дал във футбола се измерва финансово", пише той, като въпреки това прави подробен отчет на средствата, които клубовете му в България са получили благодарение на трансферите му в "Байер Леверкузен" и "Тотнъм".

"От трансфера ми от ЦСКА в "Байер" (Леверкузен) в касата на клуба влязоха 4,5 милиона марки, тоест заради мен! А в "Пирин" влязоха 200 000. След трансфера ми от "Байер" (Леверкузен) в "Тотнъм" в ЦСКА влизат 3%, тоест малко под 400 000 евро, а в Пирин 2% - тоест 273 000 евро.

"Както и да го погледнем, отборът е на печалба. Напълно заслужено, разбира се. Защото всеки трябва да е щастлив и доволен, ако чрез своето развитие може да допринесе и финансово за клубовете, които са го изградили. Аз съм безкрайно благодарен на моите клубове "Пирин" и ЦСКА и съм щастлив, че съм имал възможността по този начин да дам обратно", казва той.

В блога си Бербатов прави анализ и на поредния неуспешен резултат на българския национален отбор срещу Швейцария. По думите му играчите са излезли с "твърде голям респект и липса на достатъчна агресивност", а проваленото първо полувреме, в което бяха получени 3 попадения за 13 минути, е коствало по-добър резултат.

"Следва мач с Италия. Да се надяваме, че ще има леко подценяване от тяхна страна, но от наша - каквото и да става, не трябва да повтаряме продукцията, която показахме през първите 45 минути на мача с Швейцария", пише той, като пожелава успех на националите.


През '94 ние поливахме успеха, а швейцарците започнаха реформа. Днес те играят футбол, а ние гледаме


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радев кани Главчев да обсъдят смяната на министри

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024