Димитър Бербатов все пак може да се кандидатира за президент на БФС Снимка: © Getty Images

Димитър Бербатов ще се кандидатира за президент на Българския футболен съюз на конгреса през юни тази година. Това твърди „24 часа“, като не назовава източниците си, а 40-годишният бивш национал на България все още не е коментирал темата.

До момента се знаеше, че голмайсторът на Висшата лига с „Манчестър Юнайтед“ ще е в екипа на бившия член на Изпълнителния комитет Петър Величков. Според изданието – двамата остават да работят заедно, но кандидатурата ще е на Бербатов.

Очаква се той да получи подкрепата на знакови фигури от българския футбол като бившия капитан на националния отбор Стилиян Петров, който е негов добър приятел.

Точно преди година дългогодишният мениджър на Димитър Бербатов – Емил Данчев, обяви, че той не е готов да поеме БФС. Въпреки това бившият играч на „Тотнъм“, „Юнайтед“ и „Монако“ е намеквал, че би искал да се заеме с управлението на българския футбол и да пренесе огромния си опит от световната футболна сцена.

БФС е в криза от есента на 2019 г., когато президентът Борислав Михайлов подаде оставка след расистския скандал на мача България – Англия на ст. „Васил Левски“ в София. В момента временно изпълняващ длъжността е Михаил Касабов, а през юни ще се проведе нов конгрес за избор на президент.

Бербатов вече се завърна в българския футбол през януари. Той стана част от треньорския щаб на „Етър“ (Велико Търново), където старши-треньор е бившият му съотборник в ЦСКА Александър Томаш.

В момента Бербатов тренира нападателите на „болярите“, които играят в елита. В края на 2020 той няколко пъти каза, че е готов да се завърне във футбола в „нова роля“. Бербатов разполага с треньорски Лизенз „А“ от Националната спортна академия. Следващата стъпка е придобиване на Лиценз PRO от Европейската футболна централа – УЕФА. Той дава възможност на съответния наставник да води двубои от елитното първенство и на националните отбори на страната. За да кандидатства за такъв лиценз, бившият футболист трябва да изкара стаж като треньор във Втора лига или като помощник в Първа лига.

Бербатов започна кариерата си като футболист в ЦСКА, където игра от 1998 до 2001, преди да бъде привлечен в германския „Байер“ (Леверкузен). Там вкара 91 гола и игра финал в Шампионската лига, след което облече екипа на „Тотнъм“. С „шпорите“ отбеляза 48 попадения и триумфира в турнира за Купата на лигата.

Най-добрият период в кариерата на българина бе от 2008 до 2012, когато игра за „Манчестър Юнайтед“. Превърна се в голмайстор на английската Висша лига, спечели титлата два пъти, добави трофея от Световното клубно първенство и Купата на лигата. За „червените дяволи“ се отчете с 56 попадения в 149 мача.

Последваха периоди във „Фулъм“, „Монако“ и гръцкия ПАОК, преди Бербатов да подпише с индийския „Керала Бластърс“. Там приключи футболната си кариера през 2018 г.

Когато се отказа от националния отбор през 2010, голмайстор №1 в историята на „лъвовете“ каза: „Аз се оттеглям от националния отбор, но не от България. Когато някой ден не съм активен футболист, можете да ме потърсите, за да ви оправя футбола“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024