Радев поиска от Главчев нов кабинет с първа мисия "борба с купения вот" Снимка: © Булевард България

Президентът Румен Радев възложи на Димитър Главчев мандат като кандидат за служебен премиер и намекна, че не иска да вижда Калин Стоянов в него - без да го казва изрично.

Радев обяви, че настоява новото правителство да "издигне противодействието на купения и контролирания вот" като основна своя задача и да излъчи министри, които "убедително да се вписват тази важна мисия".

Главчев прие мандата с обещанието, че ще "свали политическото напрежение и до голяма степен ще оправдае очакванията" на президента и общественото мнение, отново без да коментира каква ще е съдбата на Калин Стоянов в МВР.

Той все пак се оправда, че "няма от какво да се срамува" в работата на служебното правителство по повод организация на изборите, но иска "всичко, което вършихме досега, да го вършим по-добре".

Очаква се новият състав на кабинета да стане ясен в понеделник, 26 август.

Ако Димитър Главчев успее да предложи бързо кабинет, който да получи одобрението на президента, най-ранната възможна дата за избори би била 27 октомври.

Дотук се стигна и след един неуспешен опит на Горица Грънчарова-Кожарева (зам.-председател на Сметната палата) да предложи приемлив кабинет.

Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му заради несъгласие с номинацията на Калин Стоянов за министър на вътрешните работи.

До момента Димитър Главчев, който остави Стоянов начело на МВР през април, отказва да коментира дали би го отстранил в следващия си мандат.

Радев се надяваше, че Народното събрание ще събере мнозинство за попълване на останалите вакантни позиции, от които може да избира, но това така и не се случи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024