Снимка: © bTV

„Не е случайно затишието през последните 1-2 дни. Ресурсите на Путин се изчерпват. Военната мощ е едно, неспособността и глупостта - съвсем друго“. Това е коментарът за войната в Украйна на Димо Гяуров – бивш директор на Националната разузнавателна служба и бивш депутат от СДС.

„Утре или други ден ще дойде моментът, в който украинците ще удрят руснаците в гръб, когато руснаците останат без муниции. Украйна се бие за Европа, тя е рубежът, който спира този луд човек“, каза Гяуров за Владимир Путин в интервю пред bTV.

Според него НАТО не би се намесил с военни действия в Украйна, а само с техническа военна помощ като боеприпаси и оръжие. ЕС вече обяви безпрецедентен ход – че ще финансира закупуването и доставката на оръжия на стойност 500 милиона долара за страната.

Безпрецедентно: Европа взе решение да въоръжи Украйна

„Изненадах се колко зле подготвена беше украинската противовъздушна отбрана. Те се нуждаят от преносими зенитно-ракетни комплекси. 10 украинци, въоръжени със Стингъри, могат да свалят 20 хеликоптера. И ние можем да им ги пратим. Украйна, надявам се, ще ги получи от страните от ЕС. Надявам се и ние да им помогнем, разполагаме с такива средства, произвеждаме такива средства“, каза Гяуров.

След като Путин обяви, че поставя ядрените сили на Москва в „специален режим“ на готовност, бившият директор на НРС коментира, че не вярва „този нестабилен човек да пристъпи до такова нещо“ – тоест да използва ядрено оръжие.

„Това е по-скоро пропаганда, насочена към руския народ. Преди няколко дни Путин се опита да уплаши руснаците да очакват удари от страна на НАТО по руски обекти, говори за заплаха, руската пропаганда споменава, че Русия е предмет на нападение от страна на НАТО. Надявам се това да е в този контекст“, каза Димо Гяуров.

Според него санкциите вече действат срещу руския президент, а ЕС е трябвало да наложи по-рано подобни мерки.

„SWIFT не е най-голямото оръжие – блокирането на авоарите на руските банки в чужбина ще изиграе най-голяма роля. Путин трупа някъде скрити ресурси и съумява да придвижва икономиката си, без значение от икономическите санкции, които получава. Сега няма да може да го направи, няма да може да придвижва армията си“.

„Не ми се струва, че променя тактиката. Има по-скоро някакво изчакване. Под формата на преговори ще получи тактическа пауза, за да снабди бойните си редове с боеприпаси и гориво. Надявам се обаче този конфликт да приключи бързо. Да се молим за Украйна“, каза Гяуров.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Изтеклият "проект" за БГ закон "Магнитски" раздели партиите в коалицията

Асен Василев отрече да се готви санкциониране без право на обжалване

Съвременно изкуство и световна музика предлага фестивалът "Ritual Gatherings" на плаж Камчия

Това е ежегоден културен фестивал, съчетаващ музика, съвременно изкуство, традиционни ритуали и екологични практики.

Мона Лиза в хола ви? Защо само Мона Лиза?

Tелевизорите The Frame - картини от една изложба

Китай търси съюзници в плановете си за нов международен ред

Първата цел са държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия и Южна Африка

МО отрича да е предоставяло български Су-25 за Украйна

"Това е хибридна информация", твърдят от министерството

Русия призова България да изтегли кораба "Царевна" от Мариупол

Въпреки условията за безопасно излизане, все още не са предприети мерки за изтеглянето на чуждестранните кораби, казват руските власти.

Аватарите на ABBA върнаха времето с 40 години назад с феноменален концерт в Лондон

"Този концерт трябва да се види, за да повярвате, че е истина"