Димо Гяуров: Ресурсите на Путин се изчерпват. Военната мощ е едно, глупостта - съвсем друго Снимка: © bTV

„Не е случайно затишието през последните 1-2 дни. Ресурсите на Путин се изчерпват. Военната мощ е едно, неспособността и глупостта - съвсем друго“. Това е коментарът за войната в Украйна на Димо Гяуров – бивш директор на Националната разузнавателна служба и бивш депутат от СДС.

„Утре или други ден ще дойде моментът, в който украинците ще удрят руснаците в гръб, когато руснаците останат без муниции. Украйна се бие за Европа, тя е рубежът, който спира този луд човек“, каза Гяуров за Владимир Путин в интервю пред bTV.

Според него НАТО не би се намесил с военни действия в Украйна, а само с техническа военна помощ като боеприпаси и оръжие. ЕС вече обяви безпрецедентен ход – че ще финансира закупуването и доставката на оръжия на стойност 500 милиона долара за страната.

Безпрецедентно: Европа взе решение да въоръжи Украйна

„Изненадах се колко зле подготвена беше украинската противовъздушна отбрана. Те се нуждаят от преносими зенитно-ракетни комплекси. 10 украинци, въоръжени със Стингъри, могат да свалят 20 хеликоптера. И ние можем да им ги пратим. Украйна, надявам се, ще ги получи от страните от ЕС. Надявам се и ние да им помогнем, разполагаме с такива средства, произвеждаме такива средства“, каза Гяуров.

След като Путин обяви, че поставя ядрените сили на Москва в „специален режим“ на готовност, бившият директор на НРС коментира, че не вярва „този нестабилен човек да пристъпи до такова нещо“ – тоест да използва ядрено оръжие.

„Това е по-скоро пропаганда, насочена към руския народ. Преди няколко дни Путин се опита да уплаши руснаците да очакват удари от страна на НАТО по руски обекти, говори за заплаха, руската пропаганда споменава, че Русия е предмет на нападение от страна на НАТО. Надявам се това да е в този контекст“, каза Димо Гяуров.

Според него санкциите вече действат срещу руския президент, а ЕС е трябвало да наложи по-рано подобни мерки.

„SWIFT не е най-голямото оръжие – блокирането на авоарите на руските банки в чужбина ще изиграе най-голяма роля. Путин трупа някъде скрити ресурси и съумява да придвижва икономиката си, без значение от икономическите санкции, които получава. Сега няма да може да го направи, няма да може да придвижва армията си“.

„Не ми се струва, че променя тактиката. Има по-скоро някакво изчакване. Под формата на преговори ще получи тактическа пауза, за да снабди бойните си редове с боеприпаси и гориво. Надявам се обаче този конфликт да приключи бързо. Да се молим за Украйна“, каза Гяуров.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023