Снимка: © Getty Images

Министърът на отбраната на Франция отмени важна среща с британския си колега заради скандала с новата сделка за сигурност между Обединеното кралство, Австралия и САЩ, която изолира Париж. Отзованият френски посланик от Канбера заяви, че Австралия „вече не е приятел“, а в понеделник и Северна Корея се намеси в казуса.

Всичко започна със съгласието на австралийското правителство да подпише ново споразумение за изграждане на флот от ядрени подводници в колаборация със САЩ и Великобритания. Франция отзова посланиците си в Канбера и Вашингтон в знак на остро несъгласие.

Дипломатическата криза възникна заради това, че още през 2016 г. Франция беше сключила сделка за 37 млрд. долара с Австралия за продажбата на 12 конвенционални подводници. Сега австралийското правителство обяви, че се отказва от тази поръчка за сметка на американските подводници с британска технология.

Френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан определи хода на Вашингтон и Канбера като „нож в гърба“ и "неприемливо поведение между съюзници и партньори".

Сделката „Aukus“, която Австралия подписа миналата седмица, е опит на страната да се противопостави на китайското влияние в спорните води на Южнокитайско море. Споразумението ще позволи на съюзниците да споделят кибертехнологии, изкуствен интелект и други подводни технологии.

Австралия ще стане седмата държава в света, която ще управлява свои ядрени подводници. Засега такива имат САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Индия.

Пекин обвини Вашингтон, Канбера и Лондон, че действат като по време на Студената война.

Северна Корея, която разработва ядрено оръжие и ракетна програма, предупреди, че този ход може да даде начало на ядрена надпревара. „Това са напълно нежелателни и опасни актове, които ще разстроят стратегическия баланс в региона на Азия и Тихия океан“, заявиха от външното министерство в Пхенян, цитирани от държавната агенция KCNA.

Френският министър на отбраната Флоранс Парли отмени срещата с британския си голега Бен Уолъс, която трябваше да се проведе тази седмица в Лондон. Британският премиер Борис Джонсън каза, че връзката с Франция остава все така приятелска и от „огромно значение“. „Нашата любов към Франция е неизкоренима. „Aukus“ не цели да изолира някого, няма нищо, за което нашите френски приятели да се тревожат“, заяви той, цитиран от BBC.

Посланикът на Париж в Австралия Жан-Пиер Тебол обаче атакува местното правителство за това, че не е предоставило информация на Франция, преди да обяви решението си. „Открихме чрез медиите, че най-важният човек в управлението им ни е оставил на тъмно съвсем съзнателно до последната минута“, каза той пред ABC Radio. „Отношението им към нас не трябва да бъде такова. И може би вече не сме приятели“.

„Този сценарий е бил планиран в продължение на 18 месеца. Докато им поверихме най-пазените си военни тайни, те са работели по напълно различен проект, за който разбрахме едва час преди обявяването му. Може да си представите гнева ни – почувствахме се като глупаци“, заяви Тебол.

Австралийският премиер Скот Морисън обаче е на друго мнение – той твърди, че известил Франция преди няколко месеца.

„Имаше доста проблеми по договора, които коментирахме няколко пъти. Трябваше да вземем решение дали подводниците, които се строяха по споразумението с Франция – с висока цена за австралийските данъкоплатци – щяха да изпълнят задачите, които искахме, при влизането им в употреба. Нашата стратегическа оценка, направена след възможно най-добрите съвети от разузнаването и отбраната, гласи, че нямаше да могат да свършат работата“, заяви той в неделя.

„За да продължим напред, трябваше да си осигурим върхови способности за нашите подводници и така да подсигурим отбранителните си операции“, добави Скот Морисън.

Решението на Канбера идва само месец преди разговорите между Австралия и ЕС за сключване на сделка за свободна търговия между страната и блока. Според отзования френски посланик преговорите ще продължат, въпреки че веднага след подписването на договора „Aukus“ Франция се обърна към останалите страни членки да „преосмислят“ включването на Австралия в споразумението за свободен пазар.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията