Дипломатическа криза заради $37 млрд.: Сделка за ядрени подводници скара Франция с Австралия и САЩ Снимка: © Getty Images

Министърът на отбраната на Франция отмени важна среща с британския си колега заради скандала с новата сделка за сигурност между Обединеното кралство, Австралия и САЩ, която изолира Париж. Отзованият френски посланик от Канбера заяви, че Австралия „вече не е приятел“, а в понеделник и Северна Корея се намеси в казуса.

Всичко започна със съгласието на австралийското правителство да подпише ново споразумение за изграждане на флот от ядрени подводници в колаборация със САЩ и Великобритания. Франция отзова посланиците си в Канбера и Вашингтон в знак на остро несъгласие.

Дипломатическата криза възникна заради това, че още през 2016 г. Франция беше сключила сделка за 37 млрд. долара с Австралия за продажбата на 12 конвенционални подводници. Сега австралийското правителство обяви, че се отказва от тази поръчка за сметка на американските подводници с британска технология.

Френският министър на външните работи Жан-Ив льо Дриан определи хода на Вашингтон и Канбера като „нож в гърба“ и "неприемливо поведение между съюзници и партньори".

Сделката „Aukus“, която Австралия подписа миналата седмица, е опит на страната да се противопостави на китайското влияние в спорните води на Южнокитайско море. Споразумението ще позволи на съюзниците да споделят кибертехнологии, изкуствен интелект и други подводни технологии.

Австралия ще стане седмата държава в света, която ще управлява свои ядрени подводници. Засега такива имат САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Индия.

Пекин обвини Вашингтон, Канбера и Лондон, че действат като по време на Студената война.

Северна Корея, която разработва ядрено оръжие и ракетна програма, предупреди, че този ход може да даде начало на ядрена надпревара. „Това са напълно нежелателни и опасни актове, които ще разстроят стратегическия баланс в региона на Азия и Тихия океан“, заявиха от външното министерство в Пхенян, цитирани от държавната агенция KCNA.

Френският министър на отбраната Флоранс Парли отмени срещата с британския си голега Бен Уолъс, която трябваше да се проведе тази седмица в Лондон. Британският премиер Борис Джонсън каза, че връзката с Франция остава все така приятелска и от „огромно значение“. „Нашата любов към Франция е неизкоренима. „Aukus“ не цели да изолира някого, няма нищо, за което нашите френски приятели да се тревожат“, заяви той, цитиран от BBC.

Посланикът на Париж в Австралия Жан-Пиер Тебол обаче атакува местното правителство за това, че не е предоставило информация на Франция, преди да обяви решението си. „Открихме чрез медиите, че най-важният човек в управлението им ни е оставил на тъмно съвсем съзнателно до последната минута“, каза той пред ABC Radio. „Отношението им към нас не трябва да бъде такова. И може би вече не сме приятели“.

„Този сценарий е бил планиран в продължение на 18 месеца. Докато им поверихме най-пазените си военни тайни, те са работели по напълно различен проект, за който разбрахме едва час преди обявяването му. Може да си представите гнева ни – почувствахме се като глупаци“, заяви Тебол.

Австралийският премиер Скот Морисън обаче е на друго мнение – той твърди, че известил Франция преди няколко месеца.

„Имаше доста проблеми по договора, които коментирахме няколко пъти. Трябваше да вземем решение дали подводниците, които се строяха по споразумението с Франция – с висока цена за австралийските данъкоплатци – щяха да изпълнят задачите, които искахме, при влизането им в употреба. Нашата стратегическа оценка, направена след възможно най-добрите съвети от разузнаването и отбраната, гласи, че нямаше да могат да свършат работата“, заяви той в неделя.

„За да продължим напред, трябваше да си осигурим върхови способности за нашите подводници и така да подсигурим отбранителните си операции“, добави Скот Морисън.

Решението на Канбера идва само месец преди разговорите между Австралия и ЕС за сключване на сделка за свободна търговия между страната и блока. Според отзования френски посланик преговорите ще продължат, въпреки че веднага след подписването на договора „Aukus“ Франция се обърна към останалите страни членки да „преосмислят“ включването на Австралия в споразумението за свободен пазар.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ГЕРБ-СДС: Или ще има правителство на споделена отговорност, или нови избори

Тома Биков прочете първата декларация на партията в 50-ото НС

09:19 - 19.06.2024
Важно днес

Седмокласниците се явяват на изпит по български език и литература

Те ще пишат по Вариант 1 на националното външно оценяване

07:46 - 19.06.2024
Важно днес

Първото заседание на 50-ото НС: "Време е да върнем здравия разум"

Депутатите трябва да изберат председател на парламента

07:18 - 19.06.2024
Важно днес

ДАНС привиква майката на Даная и Кремена Кунева заради позициите им за частната детска болница

По сигнал на частния инвеститор в ДАНС бяха привикани и адв. Мария Шаркова и Надежда Цекулова

22:42 - 18.06.2024