Директорът на БНР Андон Балтаков подава оставка и иска оставката на Боил Банов

Генералният директор на БНР Андон Балтаков е подал оставка пред СЕМ заради несъгласие с най-новите предложения на Министерски съвет за промяна в Закона за радиото и телевизията.

"Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио", казва той в интервю за Людмила Железова в БНР.

Балтаков съобщава пред "Нещо повече", че текстовете, предложени за обществено обсъждане, не отразяват промените, за които представители на БНР, БНТ, СЕМ и медийни експерти са работили в последните месеци.

"Това, което мен изключително ме възмути, е фактът, че се твърди, че БНР подкрепя този законопроект. БНР подкрепи друг законопроект, който всъщност не е поставен на обсъждане пред обществото. Липсват поне 7 или 8 члена от закона, по който ние сме работили и лично сме поставили и аргументирали. Те касаят управлението на обществените медии. Настоящият законопроект изключително точно дефинира мисията на обществените медии и начина, по който функцията им трябва да бъде финансирана. БНР не е само журналистическа организация, ние сме културна институция, създаваме дигитално съдържание, съдържание на чужди езици... Нашата дейност е изключително пъстроцветна и няма как да се финансира по "час / програма", както досега. В тази си част законопроектът е точно това, което трябва да бъде поставено.

Но какво липсва? Липсва начинът, по който ще се управлява. Бяхме поискал много ясни позиции. Не може да има обществена мисия и нов начин на финансиране, а медиите да бъдат управлявани и организирани по стар начин - става въпрос за начина, по който е отговорен генералният директор и се формират УС на Българкото национално радио. Оттук нататък управленските тела на БНР трябва да поемат своята отговорност, когато се взимат управленски решения. Това не присъства по никакъв начин (в законопроекта), а бяхме изключитлено подробни как тези параметри да бъдат записани в новия закон", каза той.

"Взели са параграфи от моето мотивационно писмо, което подкрепя друг законопроект, и са го сложили под този законопроект. Манипулира се и се фалшифицира моето мнение", каза той.

"Аз искам БНР да бъде политически и икономически независимо от ден първи. Премахваме страха. Творчески и финансово сме стабилни. Оттук нататък не би трябвало БНР, което е съкровище на българското общество, да бъде отново някаква разменна монета. На кого? Това е моят въпрос. Защо отново се поставя стабилитетът на БНР под въпрос, за да се обслужат нечии интереси?", коментира той.

Балтаков казва, че е поискал СЕМ да прекрати договора му от 1 ноември. В същото време той настоя и за оставката на министъра на културата Боил Банов, защото "не мога да повярвам, че някой ще си позволи да изкриви по арогантен и нагъл начин едно изключително професионално и почтено поведение на БНР".

"Аз не мога да поема повече отговорност, за да може някой друг да си трупа политическите дивиденти", каза той. "
20 години и повече обществото иска да има гарантирано свободни и независими обществени медии. И продължаваме да шикалкавим, и продължаваме да търсим административни начини, за да може да се оставят вратички, за да могат да се прокарват политически интереси. Не мога да го допусна това нещо".

На коментар от страна на водещата, че Балтаков прави този жест, защото не е живял в България в последните двадесет години, той отговори:

"Няма значение. Европейските принципи на демокрация,култура и независима журналистика са еднакви навсякъде. Няма значение дали съм живял в България или не. И наистина, когато чуя "Ами така е в България", знаете ли колко се вбесявам? Защото българинът заслужава по-добро".

Андон Балтаков беше избран за нов генерален директор на БНР през януари 2020 г., три месеца след скандала с опита за цензура срещу журналистите на програма "Хоризонт", упражнен от страна на бившия ръководител на медията Светослав Костов.

Кой е новият генерален директор на БНР


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

САЩ разшириха с още две имена "черния списък" за Северна Македония

Кандидат за президент и бивша прокурорка са със забрана да влизат в страната

10:05 - 19.03.2024
Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024