Директорът на "Лозенец" уличи Кацаров в частен интерес да "унищожи болницата" Снимка: © Булевард България

Директорът на болница "Лозенец" Радосвет Горнев обяви, че ще поиска среща с президента Румен Радев заради решението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров да слее болницата с Педиатрията.

Кацаров е подписал протокол в последните дни на мандата си, с който разпорежда вливането на двете здравни заведения в едно дружество - ход, който провокира протести както сред лекарите, така и в ръководството на Медицинския факултет на Софийския университет, който ползва "Лозенец" за своя база.

Пред bTV Горнев намекна, че решението на Кацаров е провокирано от частен интерес и че крайният резултат ще е закриването на една университетска болница.

"Очевидно е, че години наред има икономически интереси. Земята на болница "Лозенец" е 160 декара. Оценката им е 1 млрд. лв. Строителството на нови болници в София, особено частни, е свърано с това да бъдат закрити съществуващи такива. Натискът върху държавните болници е огромен. Очевидно е, че преструктурирането на здравеопазването трябва да премине през това държавата да осигури такива лечебни заведения, които да могат да покрият целия спектър на здравни услуги - не само тези, които са скъпо струващи. Точно детските клинични пътеки са най-ниско платени. Аз не съм чул да има частна детска болница.

Всеки голям университет в Цюрих, Хайделберг, навсякъде в Европа, е с мощна силна, високотехнологична болница, която прави трансплантации, която прави уникални операции. Това е нашата болница. Това е лицето. Нашият принципал не се научи за толкова месеци, че ние не сме Правителствена болница", коментира той.

Горнев каза, че лекарите подкрепят предложението да се построи нова детска болница на територията на парка на "Лозенец", но не да се прави механично сливане на структурите в този момент.

"Ние искаме да се осъществи най-сетне, след 15 г. членство в ЕС, идеята и каузата за детската болница. Колкото по-рано - толкова по-добре. В двора на "Лозенец" - още по-добре. Този акт е протокол, писан на коляно, унищожава университетската болница "Лозенец". Унищожава основната база на СУ и по този начин се унищожава Медицинският факултет. Имаме време да разрешим един огромен проблем. През годините бяха унищожени десетки заведения за детско здраве в страната - включително санаториуми, които преминаха през приватизации и преструктуриране. Същото ще стане и с "Лозенец", каза той.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024