Lex: Директорът на Народния театър съди Камен Донев за обида

Директорът на Народния театър Васил Василев е "главно действащо лице" в две дела, образувани в Софийския районен съд, разкрива правният сайт Lex.

Василев е даден на съд от актьора Валери Йорданов заради претърпени неимуществени вреди в резултат на скандала с уволнението на режисьора Александър Морфов.

От своя страна - директорът сам е решил да съди Камен Донев за "обида", която той твърди, че му е нанесена от интервю на актьора пред bTV, отново в реакция на решението на Василев да уволни Морфов от театъра.

Васил Василев претендира за обезщетение от 2500 лева, защото Донев го е нарекъл "мижитурка", "човечец" и "не читав човек".

Lex цитира тъжбата, внесена от адвоката на Василев, в която са описани дефинициите на въпросните изрази: "Мижитурка“ означава човек, който е без достойнство или самочувствие и е готов да угодничи, да се подмазва, обикновено за облага. Като синоними на думата са посочени шушумига, дребнав, плах, ограничен, мухльо. „Човечец“ е жалък, нищожен човек, а „читав“ значи невредим, цял".

Василев се оплаква, че честта и достойнството му са унижени, преживял е болки и страдания, сериозен емоционален дискомфорт, стрес, напрежение и т.н.

В същото време, срещу директора на театъра е заведен иск от името на Валери Йорданов, в който е описана поредица от конфликтни ситуации, започнали още през ноември 2022.

Актьорът описва Александър Морфов като свой "духовен баща" - "освен колеги, (те са) и близки приятели и взаимно се подкрепят и винаги са заставали обединени под общата кауза за запазване авторитета на театъра – институция, в която играят и са целели опазване на доброто му име и авторитета му".

Йорданов твърди, че е изпаднал в шок, когато е разбрал, че Васил Василев е задействал проверка срещу Морфов заради надписите по вратата на бившия PR на театъра Велислава Кръстева. Актьорът описва, че едва е успял да изиграе представлението си в същата вечер, а напрежението е предизвикало диабетична криза и високо кръвно налягане.

Десет дни по-късно Йорданов е бил привикан в кабинета на директора, който му напомнил изрично, че "не трябва да петни името на театъра" - този епизод е дал още по-сериозно отражение на здравето му, като се е наложило и спешно хоспитализиране в началото на декември.

Двете съдебни дела ще се разглеждат в Софийския районен съд. Това е поредно действие от скандала около Народния театър, който беше разпален след появата на Велислава Кръстева заедно с Ахмед Доган в деня на миналите парламентарни избори на 2 октомври 2022.

Заради качеството ѝ на зам.-директор и ръководител на отдела "Връзки с обществеността" на театъра, режисьорът Александър Морфов беше поискал от Васил Василев да я отстрани от работа - нещо, което директорът направи едва в края на февруари 2023, след като скандалът вече се беше превърнал в огромен политически проблем.

Василев обаче уволни дисциплинарно и самия Морфов, след като той надписа вратата на офиса на Кръстева с думите "Изчезвай" и "PR на Ахмед Доган" като знак на протест срещу бездействието на директора.

Камен Донев и Валери Йорданов не само защитиха режисьора, но и създадоха "Движение за култура", с което се обявиха за пълна промяна в управлението на културни институции като Народния театър, в който се оказа, че веднъж избран, директорът може да "се държи като собственик", без никой да го санкционира.

Александър Морфов: За Радев думите "чест и достойнство" вече нямат никакво значение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

bTV: Ангел Христов e починал в частна болница в Дупница

Самоличността му е удостоверена по лична карта с изтекла валидност

10:23 - 05.06.2023

Гешев тръгна в политическа атака с обвинения в "преврат" и "тоталитарна репресия"

"Окей, вие не ме харесвате, някои политици не ме харесват, това ли е най-важният проблем в страната"

08:20 - 05.06.2023

Аутопсия ще покаже кога и от какво е починал "брат Галев"

Свещеникът в село Ресилово го обяви за "добър християнин"

08:02 - 05.06.2023

Христо Иванов оправда срещата с Пеевски с нуждата от широка подкрепа за политически преход

Част от трансформацията, за която говори той, е и изчистването на корупцията

18:47 - 04.06.2023

Дончев за кабинета „Денков“: Не всички в ГЕРБ са щастливи, ще видим дали ще го подкрепят 

Томислав Дончев не изключва възможността за пълен мандат на правителството

18:22 - 04.06.2023