Снимка: © Булевард България

Избори 2 в 1 през есента – парламентарни и президентски – ще спестят около 60-65 млн. лв. на държавата. Това обяви Веселин Тодоров – изпълнителният директор на доставчика на машините за вота „Сиела Норма“.

По предварителни разчети на Министерството на финансите – цената на евентуални предсрочни парламентарни избори и на президентския вот плюс балотаж ще бъде 133 млн. лв.

„Добре е да са 2 в 1 – това ще спести 60-65 милиона лева. Ние, като компания, ще вземем 5 милиона по-малко, но за България като цяло ще се спестят 65 млн.“, заяви Тодоров пред bTV.

„Разчетът за нашата работа – от доработка на софтуера, инсталиране, поддръжка в събота, неделя, понеделник и прибиране – за това сме дали индикация за около 5 млн. и половина. ЦИК са определили в разчета си по 60 млн. за всеки тур - явно това включва заплатите на членовете на секционните комисии. Ако кажа, че могат да им намалят хонорарите, ще ми се разсърдят 80 хил. човека, затова не го казвам. Не знам дали са отчели нашата индикативна оферта, но вероятно е взета предвид и е включена в данните им“, добави той.

Този парламент може и да не излъчи работещо правителство, но задължително трябва да определи деня, в който гражданите ще гласуват за нов държавен глава. Изборите за президент и вицепрезидент трябва да се проведат не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 2 месеца преди изтичане на срока на пълномощията на действащата двойка.

Петгодишният мандат на Румен Радев и Илияна Йотова започна на 22 януари 2017 г. и изтича на 22 януари 2022 г. Съответно - първият тур на изборите за президент трябва да се състои в неработен ден за цялата страна в периода 22 октомври - 22 ноември 2021 г. Тогава могат да бъдат насрочени и евентуални избори за нов парламент, ако и с третия мандат не се състави работещо управленско мнозинство.

Според Веселин Тодоров машините, с които разполагаме, са пригодни не само за избори 2 в 1, а дори за 3 и 4 в едно.

„Времето за гласуване ще се увеличи, но не двойно. Част от времето е за получаване на смарт карта, поставянето ѝ, след това се взема картата и разписката. Времето ще се увеличи до 25-30%. Затова сме препоръчали на ЦИК да поръчат още 1200 машини до края на септември, за да може да се увеличи броят секции с по 2 машини. Където има над 400 избиратели, да има по 2 машини“, каза Тодоров.

За вота на 4 април от „Сиела Норма“ бяха закупени 9600 устройства, а после бяха поръчани допълнителни 1600 за изборите на 11 юли. България разполага с около 11 хиляди машини, като на последните избори 450 от тях бяха предназначени за чужбина. Има и още 200-300 в резерв.

„Допълнителните машини, които предлагаме на ЦИК са със същата единична цена, на която те закупиха допълнителни 1600 апарата за изборите през юли. Порядъкът е около 5000 лева. Дали сме им точна оферта, въпрос на договаряне е, но колкото по-късно се поръчат, толкова по-скъпи стават. Поръчката е от Тайпе. Да не говорим, че световният дефицит на компоненти вдига цената всеки ден“, обяви директорът на „Сиела Норма“.

Според него и настоящият брой машини биха били достатъчни. „Абсолютно ще стигнат, просто има малък риск заради по-дългото време за гласуване да стане опашка, но на миналите избори не стана. Ако сме сигурни, че изборите отиват в ноември, бихме могли да доставим и още допълнителни машини. Този разчет за 1200 е до края на септември, иначе може до края на октомври да се доставят още 1200 и да се махнат изцяло секциите за хартия. Страхът от техниката е голям все още“, добави Тодоров.

При избори 2 в 1 през есента ще се гласува с една карта - избирателят я поставя, появява се бюлетината за единия вид избори – гласува, после за другия – пак гласува, след което получава две отделни разписки. Той ги взема, връща картата и поставя двете разписки в съответната кутия.

„Може да се направи и с две смарт карти, но тук ни е страх, че СИК ще управлява много различни комплекти карти – има риск просто да се объркат“, каза Веселин Тодоров.

„Нашите екипи работят усилено и три поредни уикенда на избори ще е кошмар. Нашата теза е, че би било добре някой ден да се помисли между изборите в два тура да има пауза от 1-2 седмици. Защото машините се прибират понеделник сутринта, някой път чакаме до четвъртък за окончателните резултати, а в петък вечер устройствата тръгват обратно, при положение че са ни нужни общо 4 дни. Ако ЦИК обяви резултата в понеделник вечер, ще има време. Дали ще има балотаж или не, няма да е ясно чак в четвъртък, така че ще се справим“, добави той.


Избори 2 в 1: Кой, кога и как може да ги насрочи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.