Директорът на "Яндекс" Елена Бунина подаде оставка и реши да напусне Русия

Генералният директор на руската технологична компания "Яндекс" Елена Бунина е подала оставка заради войната в Украйна.

Новината за напускането ѝ беше потвърдена официално от "Яндекс" в съобщение, в което не се посочват мотивите за оттеглянето ѝ след 5 години начело на дружеството.

Руската медия The Bell обаче публикува собствените ѝ обяснения от вътрешен работен форум, в който тя заявява, че военната инвазия на руската армия в Украйна е причината да вземе това решение.

"Приятели, искам да знаете, защото така ще е честно. От началото на войната, която ме завари по време на отпуск в Кипър, не съм в Русия. На 1 март заминах за Израел и през целия последен месец работя от офиса в Тел Авив. Няма да се върна: не мога да живея в страна, която воюва със съседите си", казва тя.

Бунина обяснява, че ще освобди поста си като генерален директор от 15 април, а след това ще предаде и останалите си функции.

Още на 26 февруари тя публикува кратко съобщение във Facebook-профила си: "Аз съм против войната и кръвта".

45-годишната Бунина е професор по математика в Московския държавен университет. Тя работи в "Яндекс" още от 2007 г., като първоначално оглавява проекта за създаване на Школа по анализ на данни. През 2011 г. става директор на отдела по организационно развитие и управление на персонала. На 1 декември 2017 г. е избрана за генерален директор на компанията.

Първи сигнали за проблеми в "Яндекс" след избухването на войната дойдоха още на 15 март. Тогава беше обявено, че тя ще се оттегли от поста си, за да се "съсредоточи върху образователни проекти" от позицията на HR-директор, а на нейно място ще бъде назначен Тигран Худавердян.

Само няколко часа след този анонс - ЕС обяви поредната група санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна, като новоизбраният Худавердян се оказа в черния списък. Причината за решението беше обвинението от страна на бившия шеф на новинарския отдел на "Яндекс" Лев Гершензон, че компанията е ключов елемент в прикриването на информация за войната от руските граждани.

"Още не е късно да спрете да бъдете съучастници в това ужасно престъпление. Ако не можете да направите нищо - напуснете. Не забравяйте, че носите отговорност не само пред хилядите свои колеги, но и пред десетките милиони свои потребители. И пред милионите ваши не-потребители в Украйна, също", написа той във Facebook, като се обърна към бившите си колеги.

Худаведрян е санкциониран и за това, че беше поканен на срещата на Владимир Путин с олигарсите, проведена в деня на началото на военната инвазия на 24 февруари. Това го принуди да се оттегли от съвета на директорите още на 16 март, а Бунина - да се върне за кратко на поста си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия

Ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света, според проучване на CIA Landlords

13:20 - 02.04.2023

Христо Иванов определи днешния ден като "прекрасен да тласнем страната напред"

Според Иванов коалиция между първите две партии не е много вероятна

11:40 - 02.04.2023

Демерджиев: През последното денонощие няма бомбени заплахи към училищата

Според вътрешния министър няма сериозни нарушения в изборния ден, но опитите да се манипулира вота са повече в сравнение с последните избори

11:04 - 02.04.2023

Сара Поли трябва да върне "Оскар"-а си? Не, 11-годишната ѝ дъщеря се шегува

Истинският подател е 11-годишната ѝ дъщеря

11:03 - 02.04.2023