Генералният директор на руската технологична компания "Яндекс" Елена Бунина е подала оставка заради войната в Украйна. 

Новината за напускането ѝ беше потвърдена официално от "Яндекс" в съобщение, в което не се посочват мотивите за оттеглянето ѝ след 5 години начело на дружеството. 

Руската медия The Bell обаче публикува собствените ѝ обяснения от вътрешен работен форум, в който тя заявява, че военната инвазия на руската армия в Украйна е причината да вземе това решение. 

"Приятели, искам да знаете, защото така ще е честно. От началото на войната, която ме завари по време на отпуск в Кипър, не съм в Русия. На 1 март заминах за Израел и през целия последен месец работя от офиса в Тел Авив. Няма да се върна: не мога да живея в страна, която воюва със съседите си", казва тя. 

Бунина обяснява, че ще освобди поста си като генерален директор от 15 април, а след това ще предаде и останалите си функции. 

Още на 26 февруари тя публикува кратко съобщение във Facebook-профила си: "Аз съм против войната и кръвта". 

45-годишната Бунина е професор по математика в Московския държавен университет. Тя работи в "Яндекс" още от 2007 г., като първоначално оглавява проекта за създаване на Школа по анализ на данни. През 2011 г. става директор на отдела по организационно развитие и управление на персонала. На 1 декември 2017 г. е избрана за генерален директор на компанията. 

Първи сигнали за проблеми в "Яндекс" след избухването на войната дойдоха още на 15 март. Тогава беше обявено, че тя ще се оттегли от поста си, за да се "съсредоточи върху образователни проекти" от позицията на HR-директор, а на нейно място ще бъде назначен Тигран Худавердян. 

Само няколко часа след този анонс - ЕС обяви поредната група санкции срещу Русия заради нахлуването в Украйна, като новоизбраният Худавердян се оказа в черния списък. Причината за решението беше обвинението от страна на бившия шеф на новинарския отдел на "Яндекс" Лев Гершензон, че компанията е ключов елемент в прикриването на информация за войната от руските граждани. 

"Още не е късно да спрете да бъдете съучастници в това ужасно престъпление. Ако не можете да направите нищо - напуснете. Не забравяйте, че носите отговорност не само пред хилядите свои колеги, но и пред десетките милиони свои потребители. И пред милионите ваши не-потребители в Украйна, също", написа той във Facebook, като се обърна към бившите си колеги. 

Худаведрян е санкциониран и за това, че беше поканен на срещата на Владимир Путин с олигарсите, проведена в деня на началото на военната инвазия на 24 февруари. Това го принуди да се оттегли от съвета на директорите още на 16 март, а Бунина - да се върне за кратко на поста си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне