Disney разследва хакерска атака срещу компанията с множество иззети данни Снимка: © Getty Images

Данни в размер на около един терабайт с неиздадени проекти, изображения и достъп за вход на развлекателния гигант Disney са изтекли при хакерска атака. Зад нея стои групата, наречена Nullbulge, която твърди, че е иззела голям масив от данни от "почти 10 000 канала" в Slack - облачна програма, използвана предимно на работните места за онлайн комуникация.

От компанията потвърдиха, че са станали жертва на инцидент, свързан с киберсигурността и посочват, че са започнали разследване по случая.

Хакерската група "Nullbulge" описва себе си като организация, която "защитава правата на артистите и осигурява справедливо възнаграждение за техния труд". Тя твърди, че изтеклата информация включва множество вътрешни съобщения на Disney, изображения, входни данни, подробности за студия, рекламни кампании и други неща, като почти цялата изглежда е взета от комуникационната платформа Slack - собственост на Salesforce.

Хакерите споделиха скрийншоти на документи, за които казва, че показват приходи от Дисниленд Париж, както и нови модели за стрийминг с платформата Disney+.

Изданието "Wall Street Journal", което първо съобщи за пробива, посочва, че към момента не може да се провери автентичността на съответните документи и начина, по който са получени. То пише, че материалите, които е прегледало, датират от 2019 г. и включват разговори за поддържането на корпоративния уебсайт на Disney, оценки на кандидати за работа, програми за изгряващи лидери и дори снимки на кучетата на служителите.

Nullbulge казва в коментар за WSJ, че се е насочила към Disney "заради начина, по който обработва договорите с изпълнителите, подхода към изкуствения интелект и ... доста явното пренебрежение към потребителя".

Инцидентът е последният от поредицата кибератаки, които бяха насочени към американски медийни и телекомуникационни компании тази година. През май собственикът на Ticketmaster - Live Nation заяви, че е станал жертва на атака, при която хакери са продавали потребителски данни в тъмната мрежа. Компанията за продажба на билети дори наскоро беше изнудвана с откуп за милиони долари след предполагаем пробив в системите ѝ.

Снимка на Тейлър Суифт по време на неин концерт Хакери искат милиони долари откуп, за да не пуснат крадени билети за концерти на Тейлър Суифт



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024