Дизайнерка на Бритни Спиърс и Виктория Бекъм е екстрадирана в САЩ заради контрабанда на чанти Снимка: © Getty Images

Известната модна дизайнерка Нанси Гонсалес, чийто луксозни чанти се появяват на модните подиуми по целия свят, беше екстрадирана в САЩ заради обвинения в незаконно използване на животински кожи. Колумбийката ще бъде съдена за незаконен трафик на диви животни и други престъпления, заради които може да получи максимална присъда до 25 години затвор и глоба в размер на 500 хил. долара.

Тя беше арестувана още през юли 2022 г. в колумбийския град Кали, а сега е екстрадирана в Съединените щати по искане на американския съд във Флорида.

През 90-те години и началото на 21 век Гонсалес се превръща в една от най-разпознаваемите представителки на колумбийската мода в чужбина. Нейните чанти носят звезди от висок ранг, сред които Бритни Спиърс, Виктория Бекъм и Салма Хайек.

Проектираните от Гонсалес чанти струват хиляди долари и се продават в престижни модни магазини като "Bergdoff Goodman" в Ню Йорк, "Harrods" в Лондон и "Galeries Lafayette" в Париж. Нейните произведения са показвани редом с марки като Chanel, Hermes и Louis Vuitton и са били част от реквизита в сериала "Сексът и градът" (Sex and the City) и филма "Дяволът носи Прада" (Devil wears Prada).

Оказва се обаче, че 78-годишната жена е замесена в контрабанда на луксозни аксесоари, като е предлагала такива, изработени от кожи на защитени животни без да има необходим сертификат за продажбата им.

Тя беше арестувана през юли 2022 г. за предполагаем внос и продажба на над 200 продукта от кожа на каймани и питони в САЩ. Твърди се, че дизайнерката е плащала на лица да пренесят чантите ѝ от Колумбия до Ню Йорк с пътнически полети. Те са внасяли чантите като "лични вещи" или подаръци за приятели, а след това аксесоарите са били продавани за висок клас марки.

Дизайнерката Нанси Гонзалез е екстрадирана в САЩ

Замесените участници са били инструктирани да лъжат за произхода на стоките, ако бъдат попитани от властите - а в замяна Гонзалес е покрива разноските им по самолетния билет и им е изплащала по 600 долара в брой за всеки пътник, който пренася чанта.

Според прокуратурата крайната дестинация на някои от изделията са били "луксозни магазини и международно признати изложения като Седмицата на модата в Ню Йорк". В дизайнерските магазини в САЩ и Европа чантите са се продавали за до 10 хил. долара.

Тази седмица дизайнерката беше екстрадирана в САЩ заедно с бизнес партньора си Диего Маурисио Родригес. Двойката се издирва от Южния окръг на Флорида.

Кариера на Гонсалес започва с изработването първо на колани, а след това и на чанти. След пътуване в Ню Йорк през 90-те години тя е насърчена от управител на дизайнерски магазин в метрополиса да създаде своя собствена колекция. Не след дълго тя следва съвета му и постига успех. Нейни творби бяха включени и в изложба през 2008 г. в музея "Метрополитън" в Ню Йорк.

В интервю от 2019 г. Гонзалес казва пред в. "Miami Herald", че чувства "огромна отговорност и ангажимент" да подобрява продуктите си всеки път, когато види снимка или видеоклип на знаменитост, използваща някоя от чантите ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024