dm отчете ръст от 50% в онлайн продажбите и близо 400 млн. лева оборот за 15-тата си година в България Снимка: © dm България

Германската dm затвърждава позицията си на водеща верига за търговия на дрогерийни стоки в България. Компанията отчете ръст от 50% в онлайн продажбите и близо 400 млн. лева оборот за 15-тата си година на пазара у нас.

През изминалата финансова година dm е инвестирала над 14 млн. лева в модернизирането и дизайна на своите магазини, в логистиката, в надграждането на дигиталните платформи и услуги и в развитието на екипа.

„Нашата цел е и в бъдеще да хармонизираме противоположностите в света на съвременната търговия, като преодоляваме успешно „или/или“ - дилемите, като например „ниски цени или качество и устойчивост“. Ще го постигнем, като предлагаме едновременно ценова стабилност, добре подбран асортимент и приятна атмосфера за пазаруване с привлекателни магазини и отзивчиви служители. Дигитализацията и устойчивото развитие също остават в центъра на нашата стратегия за развитие“, каза при представянето на финансовите резултати председателят на Борда на управителите на dm България Андрей Петров.

През финансовата 2023/2024 г. dm продължава успешното си пазарно представяне, като отчита ръст в оборота от над 28% спрямо предходната година той е 397, 7 млн. лева. Компанията има 114 магазина в 44 града в страната, в които месечно пазаруват почти 1,6 млн. клиенти.

В рамките на отчетния период dm регистрира ръст от близо 53% в онлайн продажбите и увеличение от около 55% на поръчките през онлайн магазина и приложението Моят dm. Сред двигателите на тези ръстове е Моят dm-App, в който през май 2024 г. компанията въведе функционалност за редовни клиенти.

Kомпанията инвестира и в разширяване на своя Разпределителен център. Неговата площ е увеличена до над 19 000m², което значително повиши капацитета и оперативната му ефективност.

В края на своята 15-а година в България компанията има 1475 служители, което е с 15,5% повече спрямо предходния период. Наред с възможностите за обучение и развитие на своя екип през 2024 г., компанията разшири и обхвата на своите проекти за дуално обучение и за подготовката на специалисти по професията „Консултант козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия“, въведена в България от dm.

dm отбеляза своята 15-та година в България като основен партньор на инициативата „Реките на града“ с поредица от почистващи акции на градски реки в цялата страна. Празнуването на рожден ден в подкрепа на добра кауза е изцяло в контекста на корпоративната философия на dm с действията си да бъде пример за сектора, в който работи. През изминалата година компанията продължи да отстоява своя обществен ангажимент и чрез други проекти, които подкрепя дългосрочно - дейността на Звено “Майка и бебе” на SOS Детски селища и мисията на фондация „Живот със Синдром на Даун”.

Оборот от 397,7 млн. лв. и почти 1,6 млн. клиенти месечно

През изминалата финансова година dm затвърди успешното си пазарно представяне, като регистрира ръст в оборота от над 28% спрямо предходната година до 397,7 млн. лева.

Инвестициите за периода също нарастват и надхвърлят 14 млн. лeва., което представлява ръст от близо 24%. Значителна част от тях са за развитието на магазинната мрежа, която беше разширена до 114 обекта включително в нови за компанията населени места като Равда, Елин Пелин, Асеновград и Карлово.

През следващата година наред с отварянето на нови магазини dm ще продължи и с модернизацията на съществуващите, които поетапно се обновяват и разширяват там, където е възможно. Компанията инвестира в нов изглед на фасадите, иновативни акценти в дизайна и цялостно подобряване на атмосферата на пазаруване в магазините, в които месечно пазаруват почти 1,6 млн. души. Планира се и разполагане на каси на самообслужване в избрани магазини за още по-голямо удобство на клиентите.

dm България е част от водещата група за търговия с дрогерийни стоки в Германия и Централна и Източна Европа (ЦИЕ) – dm-drogerie markt. Подгрупата Австрия и ЦИЕ, без Германия и Полша, която обхваща общо 12 държави от региона, включително и България, отчита ръст на оборота за финансовата 2023/2024 г. от 16,5% до 5,25 млрд. евро. Този оборот е реализиран в 1947 магазина от над 28 300 служители.

Моят dm-App – свързващото звено между стационарно и онлайн пазаруване

През миналата година dm продължи да инвестира и в надграждането на своите дигитални платформи и услуги. Компанията регистрира ръст от близо 53% в онлайн продажбите и увеличение от около 55% на поръчките през онлайн магазина и приложението Моят dm. По думите на Цонка Иванова-Терзиева, управител на dm България с ресор „Маркетинг и снабдяване“, основен двигател на тези ръстове е Моят dm-App.

През финансовата 2023/2024 г. изтеглянията на приложението са се увеличили с 66% спрямо предходната финансова година, като през него са минали 64% от всички онлайн поръчки.

От май 2024 г. в приложението има и функционалност за редовни клиенти. С нея всяка покупка от регистрирани потребители в Моят dm-App се отчита и сумите от покупките се натрупват, независимо дали се пазарува онлайн или при сканиране на приложението в магазина. Така при достигане на определено ниво се получава талон за отстъпка при следващо пазаруване.

През изминала година в приложението беше въведен и форматът за пазаруване на живо dmLIVE, който се излъчва ексклузивно в Моят dm-App.

„Нашето приложение е не само платформа за пазаруване, но и източник на информация и вдъхновение. То добре илюстрира интеграцията на различните възможности за пазаруване при нас, към която се стремим с цел да осигурим пълнота на клиентското преживяване“, коментира Цонка Иванова-Терзиева от dm.

Тя съобщи, че продължава да расте броят на клиентите, които избират продуктите си онлайн и след това ги вземат на място с услугата за експресно получаване в избран от тях магазин след само 90 минути. През последната година всеки трети клиент, поръчал онлайн, е предпочел този начин на пазаруване. За да стане той още по-удобен, в бъдеще се планира в избрани магазини на dm да бъдат разположени станции за получаване на поръчките.

Защо клиентите избират dm и какво пазаруват?

По данни от проучване на австрийската маркетинг агенция Spectra, проведено онлайн през септември 2024 г. сред 1498 потребители, силните страни на марката dm са разнообразният асортимент, доброто съотношение цена-качество, дружелюбните и отзивчиви служители, високото качество и добрата подредба на магазините, в които е лесно да се ориентираш. Тези фактори отличават компанията на пазара и допринасят за избора на клиентите.

С още данни от компанията експертите на dm допълват образа на днешния потребител на дрогерийни продукти: това са предимно жени на възраст между 16 и 65 години, които пазаруват както на място в магазините, така и онлайн, а любимите им продукти все повече са микс от всички категории.

От dm очертават и ТОП 5 на актуалните тенденции в пазаруването на дрогерийни продукти в последните години:

  • "Салон за красота у дома“ и стремеж към професионална грижа за лице и тяло в домашни условия с различни пачове, серуми, уреди за масаж и други;
  • „Рутини и ритуали“ в грижата за лице, тяло и коса, която отдавна не се изчерпва с няколко основни продукта, а се превръща в цял ритуал с лосиони, маски, масла и олиа;
  • „Продукти с добавена стойност и за конкретен проблем“ и очакването за ефективни решения, като дори при грима вече се търси не само разкрасяване, а цялостна грижа чрез продукти с различни серуми и витамини в състава, например;
  • „Здравословни храни и предложения за забързаното всекидневие“, които са все по-търсени както при продуктите за възрастни, така и при предложенията за най-малките, с отчетлив интерес към биохраната, към т.нар. междинни закуски като барчета, снаксове и гризини, и към храните и напитките за спортуващи;
  • „Натурални продукти с изчистен състав и устойчиви опаковки“ – независимо от категорията продукти клиентите все повече се интересуват от техния състав, от условията на производство, както и от това каква е опаковката им.

dm инвестира и в разширяване на своя Разпределителен център. В резултат складовата площ е увеличена до над 19000m², рампите на съоръжението са удвоени, площта за приемане на стока – утроена, а капацитетът за складиране е за над 5000 двуметрови палетоместа повече. Като част от проекта беше увеличена и зоната за обслужване на онлайн поръчките, която функционира на територията на Разпределителния център от старта на онлайн магазина на компанията.

Сред нововъведенията на територията на съоръжението е гравитационен стелаж за бързооборотни и обемни артикули: блок-склад с гравитационни ролкови пътища с палетни места в резерв и тунел за комисиониране (дейност по събиране на поръчките) на най-долното ниво. Благодарение на иновацията пространството във височина не само се използва по-добре в сравнение със стандартните стелажи, но и се поддържа комисионирането на най-оборотните стоки без прекъсване.

„По-голямата площ, заедно с внедряването на ефективни процеси и модерни технически решения, съответстват на ръстовете ни и са предпоставка за ефективната обработка на количествата стока, които се доставят до магазините ни и онлайн“, каза Георги Търнев, управител „ИТ и логистика“ на dm България.

„Живей работата си различно“

За година екипът на dm се увеличава с над 15,5% спрямо предходната година и вече наброява 1475 служители. Под мотото „Живей работата си различно“ и през изминалия финансов период компанията продължи да инвестира в различни програми и инициативи за личностното и професионалното развитие на екипа: продуктови обучения за служителите в магазинната мрежа; обучения за бюти консултантите, които съветват клиентите в магазините за подходящи за тях продукти и демонстрират новости в асортимента; програми за развиване на различни професионални компетенции и умения; психологически уебинари и вдъхновяващи срещи с гост-лектори, стажантска програма и други.

Наред с възможностите за обучение и развитие на своя екип през 2024 г. компанията разшири и обхвата на своите проекти за дуално обучение и за подготовката на специалисти по професията „Консултант козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия“, въведена в България от dm. Към момента за нея у нас в дневна и дуална форма на обучение се обучават 235 ученици в професионални гимназии във Варна, Плевен, Димитровград, София и Силистра. Пет години наред с общообразователни предмети те изучават дисциплини като химия, биология, фармакогнозия, ботаника и много други.

dm България провежда вътрешно обучение за свои служители по същата професия. Над 120 служители, основно от магазинната мрежа са получили тази квалификация.

„Възможността да се изучава тази професия носи ползи в няколко посоки – повишава квалификацията на нашите служители, тяхната мотивация, подобрява обслужването на клиентите ни и не на последно място допринася за добрата връзка между образованието и бизнеса. А това е ключово за развитието на младите хора у нас и допринася за бизнес средата като цяло“, коментира Евелина Великова, управител на dm България с ресори „Човешки ресурси” и „Регион Продажби”.

Инвестиции в устойчиви концепции и дългосрочни партньорства

Намаляването на въглеродния отпечатък остава във фокуса на вниманието на компанията и през финансовата 2023/2024 година. В този период dm успя да реализира целта си да въведе LED осветление във всички свои магазини и разположи фотоволтаична система на покрива на Разпределителния си център, която ще покрива част от нуждите на сградата.

Компанията има фотоволтаици на още два свои обекта – в София и в Кърджали, и използва „зелена“ енергия в 100% от обектите, за които има директен договор с доставчика на електроенергия.

Усилията за ограничаване на въздействието върху околната среда намират израз и в други аспекти от дейността на компанията. През 2023/2024 г. dm добави нови магазини към мрежата си от станции за повторно пълнене на биопрепарати на марката PLANET PURE и продължи с кампанията "Ще остана опаковка и в следващия си живот", чрез която до момента са събрани над 20 тона празни пластмасови опаковки от козметични продукти и перилни и почистващи препарати.

През изминалата година компанията затвърди своя обществен ангажимент и чрез други проекти, които подкрепя дългосрочно – дейността на Звено “Майка и бебе” на SOS Детски селища и мисията на фондация „Живот със Синдром на Даун”.

Всяка година dm превръща традиционния за търговците “черен” петък в ден за дарителство и дарява 3% от дневния оборот на всички свои магазини за добра кауза. През ноември 2023 г. инициативата се проведе за пети път в България, а събраната сума от 30 000 лв. беше дарена на Звено „Майка и бебе“ на SOS Детски селища в Габрово, което подкрепя млади майки и бременни жени, предоставяйки им временно настаняване. Новото издание на инициативата тази година е на 29 ноември.

За пореден път компанията подкрепи и мисията на фондация „Живот със Синдром на Даун“. Всяка година в периода от май до август dm провежда дарителска акция онлайн и във всички свои магазини, като отделя средства от продажбите на собствената марка за слънцезащита SUNDANCE в полза на „Живот със Синдром на Даун“. През 2024 г. в рамките на инициативата бяха събрани 30 000 лв., които dm дари на фондацията за различните проекти, които те развиват за деца със Синдром на Даун от цялата страна.

„От отварянето на първия ни магазин преди 15 години подпомагаме социално значими каузи и допринасяме за опазването на околната среда. Затова неслучайно избрахме да посветим нашия 15-и рожден ден на подкрепата за добра кауза. Годишнината ни беше повод за пореден път да дадем пример като екип и да насърчим нашите клиенти и партньори да се включат в инициатива, която допринася за подобряване на заобикалящата ни среда“, каза Анна Драганова, управител с ресори „Финанси и контролинг“ и „Регион Продажби“ в dm България.

Затова през 2024 г. dm се присъедини към фондация „Колективът“ като основен партньор на инициативата „Реките на града“. Чрез серия почистващи акции и съпътстващи фестивални събития проектът допринесе за чистотата на реките в Стара Загора, Велико Търново, Троян, Габрово и София, като привлече общественото внимание към опазването на градските реки и превръщането им в места за почивка, изкуство и култура.

В рамките на инициативата се включиха десетки доброволци – служители на dm, партньори на компанията и много граждани. Заедно те събраха над 2,5 тона отпадъци от бреговете и речните корита на Бедечка, Янтра, Бели Осъм и Перловската река.

През следващата година компанията ще продължи да развива своите инициативи и партньорства в областта на опазването на околната среда и социалната подкрепа, с цел да разшири допълнително положителния си принос за обществото и да затвърди ролята си на социално отговорна компания.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Терористичната атака в Турция разпали военно отмъщение срещу кюрдите в Сирия и Ирак

Турция започна въздушни удари срещу кюрдски бойци в отговор на атаката в Анкара

15:40 - 24.10.2024
Европейски дневници

Наградата "Сахаров" на ЕП отива при демократичната опозиция във Венецуела

ЕП присъди своето най-важно отличие за правозащитни каузи на преследваните от Мадуро опиционни лидери във Венецуела

14:22 - 24.10.2024