Днес е откриващият полет по линията София - Скопие

Български и македонски министри, местни туроператори и медии са първите пътници по линията София - Скопие, който прави авиокомпанията GulliverAir. Това още не е редовен полет по линия, а само откриващ, като се очаква и в следващите седмици, частният превозвач да обяви как ще бъдат организирани и редовните връзки между двете столици.

Линията се смята за първи пробив в българо-македонските отношения, резултат на усилията на кабинета на Кирил Петков и на северномакедонския му колега Димитър Ковачевски.

Министрите на транспорта Николай Събев и на туризма Христо Проданов, както и председателят на парламентарната Комисия по туризъм Илин Димитров са официалната българска делегация. Част от пасажерите са и двама министри от Република Северна Македония (РСМ), които вчера участваха в заседание на междуведомствената работна група за сътрудничество в областите инфраструктура, транспорт и свързаност. Това са министърът на местното самоуправление на Република Северна Македония Горан Милевски и колегата му с ресор транспорт Благой Бочварски.

Двете официални делегации от България и от РСМ ще проведат срещи в Скопие. Предвидени са и междуфирмени срещи, на които ще бъдат договаряни конкретни туристически продукти и пакети, пише БНР.

Полетът е доказателство, че GulliverAir имат интерес за реализиране на редовните полети, които се очаква да започнат през следващия месец, като предстои да бъде изяснен техният бизнес модел. Целта на компанията е това да са свързващи полети до по-далечни дестинации. Тази седмица GulliverAir получиха разрешение от Министерски съвет да летят до Малдивите и Банкок.

GullivAir ще лети директно София - Банкок и София - Мале


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024
Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024