Днес е откриващият полет по линията София - Скопие

Български и македонски министри, местни туроператори и медии са първите пътници по линията София - Скопие, който прави авиокомпанията GulliverAir. Това още не е редовен полет по линия, а само откриващ, като се очаква и в следващите седмици, частният превозвач да обяви как ще бъдат организирани и редовните връзки между двете столици.

Линията се смята за първи пробив в българо-македонските отношения, резултат на усилията на кабинета на Кирил Петков и на северномакедонския му колега Димитър Ковачевски.

Министрите на транспорта Николай Събев и на туризма Христо Проданов, както и председателят на парламентарната Комисия по туризъм Илин Димитров са официалната българска делегация. Част от пасажерите са и двама министри от Република Северна Македония (РСМ), които вчера участваха в заседание на междуведомствената работна група за сътрудничество в областите инфраструктура, транспорт и свързаност. Това са министърът на местното самоуправление на Република Северна Македония Горан Милевски и колегата му с ресор транспорт Благой Бочварски.

Двете официални делегации от България и от РСМ ще проведат срещи в Скопие. Предвидени са и междуфирмени срещи, на които ще бъдат договаряни конкретни туристически продукти и пакети, пише БНР.

Полетът е доказателство, че GulliverAir имат интерес за реализиране на редовните полети, които се очаква да започнат през следващия месец, като предстои да бъде изяснен техният бизнес модел. Целта на компанията е това да са свързващи полети до по-далечни дестинации. Тази седмица GulliverAir получиха разрешение от Министерски съвет да летят до Малдивите и Банкок.

GullivAir ще лети директно София - Банкок и София - Мале


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023

Поредна масова стрелба в училище: Бивш ученик застреля 3 деца и 3-ма възрастни в Тенеси

Стрелба в американско частно училище, чиито ученици са предимно деца в начална училищна възраст

09:16 - 28.03.2023

Как, къде и до колко часа можем да гласуваме на изборите на 2 април?

Всичко, което трябва да знаете, за да попадете гласа си за 49-и парламент

08:20 - 28.03.2023