Днес отбелязваме Деня на българския лекар Снимка: © Getty Images

На 19 октомври българските лекари честват своя професионален празник. За втора поредна година това се случва по време на пик на пандемична вълна от Covid-19, в която медиците са на първа линия.

Денят на българския лекар се отбелязва от 1996 г. насам, когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Свети Йоан Рилски - Чудотворец. Според преданието той извършвал чудеса през живота си и изцерил от болести много хора.

„Да помагаш на нуждаещия се, да си съпричастен към страданието му, да побеждаваш болката, да даряваш и спасяваш, е мисия. Медицината не е образование, което трябва да се завърши, тя е дълг и начин на живот“, пише председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в поздравително писмо до колегите си.

„Искам да благодаря на цялата лекарска гилдия, че въпреки трудностите продължавате да "светите", продължавате да работите упорито. Вярвам, че обществото оценява положените усилия и занапред всички ние ще продължаваме да виждаме в очите им благодарност за стореното добро“, пише той. „Нека Св. Иван Рилски – Чудотворец да Ви закриля и пази, защото в тези трудни времена на пандемия Вие се борите за всеки пациент“.

На 19 октомври се връчва отличието "Лекар на годината", което тази година е присъдено на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Днес той празнува 62-ия си рожден ден.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024