Дневниците на Марияна Николова: Срещи с братя Аргирови и министър на космонавтиката Снимка: © Министерство на туризма

Докато в България текат скандали с отварянето на заведенията и организирането на чартърни полети до дестинации като Занзибар по време на пандемия, вицепремиерът Марияна Николова рядко се намесва с позиции по двата казуса. Тя се е заела да популяризира концертния туризъм.

Министърът на туризма използва сайта на ведомството като личен Facebook профил, където качва снимки от посещенията и срещите си, а една от последните е с музикалния дует на братя Аргирови.

На 1 февруари Николова се срещна с Благовест и Светослав Аргирови, за да обсъди възможностите за взаимно партньорство и популяризирането на различните видове туризъм у нас, какъвто е и концертният. Срещата не е изненада, след като преди около две седмици тя се видя и с дует „Ритон“.

Докато България е в здравна криза и културните събития са сведени до минимум заради противоепидемичните мерки, министър Николова е започнала „регулярни срещи с популярни български изпълнители“, защото „музикалният туризъм е много важен“.

„Туризмът не е само настаняване, но и развлечение“, каза тя в разгара на Covid-епидемията, по време на която няколко изпълнители бяха засечени на незаконни партита в ресторанти.

Това обаче съвсем не е единствената инициатива на вицепремиера. Николова имаше натоварена седмица, в която рекламира културно-историческия и спа-туризма в България пред представители на Турция и Саудитска Арабия. Летя до Арабския полуостров, за да проведе редица срещи с местни министри, за да им каже колко отворена е страната ни към чужди инвестиции и да им изпрати сърдечни поздрави от премиера Бойко Борисов. Дори разговаря с министъра на космонавтиката в азиатската страна.

Изминалата седмица за Николова започна с двустранна среща с турския й колега Мехмет Ерсой, който дойде на работно посещение у нас по нейна покана. Ведомството качи снимка от кръглата маса, на която министърът обяви колко важно е Анкара да се възползва от възможностите за туризъм, които страната ни предлага. „На базата на съвместните ни усилия и политика да държим отворени нашите граници, нека и през тази година продължим и затвърдим тази тенденция“, отбеляза Николова в момент, в който България поставя под карантина всички влизащи в страната.

Все пак Николова допълни, че целта е с общи усилия да привличаме туристи на Балканите, като им гарантираме сигурност, безопасност и развлечения. Тя заведе Ерсой в Националния исторически музей и отбеляза, че за България е важно да води все повече чуждестранни посетители, които да се запознаят с вековната ни история.

Два дни по-късно от Министерството на туризма обявиха, че Николова е заминала на работна среща в Саудитска Арабия, за да финализира споразумението за въздухоплаване между двете страни. Вицепремиерът информира, че откриване на директна въздушна линия ще улесни връзките между държавите и ще даде възможност за начало на чартърни програми.

Именно чартърните полети до екзотични дестинации са гореща тема у нас. Туроператори обвиняват конкуренти в нарушаване на заповедта, забраняваща групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и чужбина, а в медийното пространство усилено се рекламират екскурзии до Занзибар. Николова обаче не се наема да коментира темата, а един от недоволните оператори Николай Данаилов дори каза, че Министерството на туризма е „некомпетентен орган“ и не го брои за отговорна институция по случая.

Изключението "Занзибар" възмути туроператорите, затворени вече трети месец

Българският вицепремиер, изглежда, има други задачи - като това да работи в полза на културно-историческия туризъм. Тя се срещна с изпълнителния директор на Агенцията за развитие на историческия обект Дирия - Джери Инзерило. Чрез ведомството качи снимки и от посещението си в древния град Ал Ула, където отбеляза пред домакините, че България е на трето място по артефакти в Европа и популяризирането на това богатство е „приоритет и в нашата работа“, а освен това "можем да си бъдем полезни" със Саудитска Арабия.

На 27 януари последва среща с министъра на туризма на азиатската страна Ахмед Ал Хатиб, на която двамата обещаха да си сътрудничат още повече в сферата. Николова поднесе почитания към кралската фамилия от името на Борисов, който посети страната през 2017. „Много се радвам, че той започна тези договорености, а на мен като заместник се падна да ги завърша“, каза министърът.

Работните срещи на Николова не спряха – пред гуверньора на Публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия тя поиска да организира инвестиционни турове у нас за потенциални инвеститори от Кралството. Предложи им правителствени стимули, социална сигурност и данъчни облекчения.

После качи снимка от форума „Инициатива за бъдещи инвестиции“ и разговаря с министъра на финансите на азиатската страна. По време на срещата си с него сложи на лицето си маска с българския трибагреник. „Хайлайтът“ от дискусията беше предложението на Николова принц Мохамед бин Салман скоро да посети България и да „придаде мощен импулс на сътрудничеството ни“.

Безспорно най-интересната среща на вицепремиера бе с министъра на космонавтиката принц Султан бин Салман бин Абдулазис Ал Сауд, който прие поздрави от Борисов и каза, че си спомня с най-добри впечатления визитата му.

При завръщането си у нас вицепремиерът бе наградена с приз и грамота за успешно сътрудничество от Германо-Българската индустриално-търговска камара. Отличието е във връзка с развитието на здравния туризъм в България и за реализирането на съвместни проекти и инициативи за популяризиране на България като конкурентноспособна туристическа дестинация в Германия.

Междувременно Николова отново сложи маска, спортно яке и качулка, за да продължи с инспекциите в зимните курорти. Още през декември миналата година тя обяви, че се дегизира като таен клиент, за да проверява дали се спазват мерките в ски курорти като Банско. На 31 януари беше в Боровец и установи повишена заетост и придържане към Covid-ограниченията.

Според нея – зимните спортове са безопасни и имат положителен ефект, а правителството е свършило много добра работа, за да може всички зимни курорти да посрещат гости по време на Covid-епидемията.


Прочетете още:

"Тайният клиент" Марияна Николова: Проверявах хотелите със спортно яке и качулка


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024