Снимка: © Getty Images

"Смешно, подигравателно, унизително и нелепо" - това е коментарът на туроператора Николай Данаилов по повод внезапно избухналата масова кампания по популяризиране на екскурзии до дестинации като Занзибар в разгара на пандемията.

В интервю за БНР Данаилов обвини компаниите, които организират чартърни полети до африканската полуавтономна територия, в нарушаване на заповедта на министъра на здравеопазването от 11 ноември 2020 г., забраняваща провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и чужбина.

"Европейската директива за туризма казва, че "туристическо пътуване" е всяко пътуване, изготвено по програма с предварително включени минимум 2 услуги. Основните услуги са: превоз, настаняване и хранене, а допълнителните са екскурзии и атракциони. Дори да приемем, че туристите в Мали и Занзибар ще се хранят от градините с моркови, тук имате поне две услуги - превоз и настаняване. Не става дума за технократско третиране на тази тема. Това не е Наредба 18 за касовите апарати, където ви трябват 50 юристи, за да я разтълкуват. Кратко, точно и ясно. Това е туристическо пътуване", каза той за "Хоризонт".

Той отхвърли предположенията, че има "изключение" за провеждането на чартърни полети в противоепидемичните заповеди на здравното министерство, от които организаторите на почивки в Занзибар са се възползвали.

"Искам да ми намерите къде е това изключение. Защото това означава, че ние, 2000 туроператори, сме някакви жестоки, нелепи глупаци. Разбирате ли колко подигравателно е това нещо? Думата "чартър" не присъства в заповедта на министъра на здравеопазването. И дете, завършило 5-ти клас знае, че точно чартърът означава организирано пътуване", коментира Николай Данаилов.

"Има поне четири администрации, отговорни за извършването на чартърен полет. Първо, "Гражданско въздухоплаване", второ - полицията, която индиректно чрез Гранична полиция контролира тези хора, трето - Летище "София". Въобще не включвам Министерството на туризма, да речем, че те не са компетентния орган. Най-бруталното е, че всички тези пътувания са масово рекламирани по медиите и телевизиите", каза още той.

Четирима българи, върнали се от Занзибар, са с положителни проби за Covid

Няколко туроператори предлагат специални оферти за Занзибар, с настаняване в десетки хотели, а в чартърите дори се включват пакети за сафари в континентална Танзания. Като основно предимство се изтъква ниското ниво на разпространение на Covid-19 и това, че не се изисква PCR-тест за вход в страната.

Бизнесменът е изпращал три сигнала до РЗИ и един сигнал до Столична община за нарушаването на правилата в условията на пандемия - до този момент няма никакъв отговор по тях. Данаилов напомни, че в момента държавата изплаща специални помощи за сектора на туризма и ресторантьорството, като условието за получаването им е "да си затворен с някоя заповед на министъра на здравеопазването".

"Ако това беше проблем по друго време, в което някой не вади касова бележка или е забравил да каже на туриста, че трябва да му даде ваучер, няма да има никакво значение. Но говорим за криза, в която аз не мога да прегърна майка си и не мога да платя на счетоводството си. Това се отнася за 80% от сектора", каза още Николай Данаилов.

Дневниците на Марияна Николова: Срещи с братя Аргирови и министър на космонавтиката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца