Изключението "Занзибар" възмути туроператорите, затворени вече трети месец Снимка: © Getty Images

"Смешно, подигравателно, унизително и нелепо" - това е коментарът на туроператора Николай Данаилов по повод внезапно избухналата масова кампания по популяризиране на екскурзии до дестинации като Занзибар в разгара на пандемията.

В интервю за БНР Данаилов обвини компаниите, които организират чартърни полети до африканската полуавтономна територия, в нарушаване на заповедта на министъра на здравеопазването от 11 ноември 2020 г., забраняваща провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и чужбина.

"Европейската директива за туризма казва, че "туристическо пътуване" е всяко пътуване, изготвено по програма с предварително включени минимум 2 услуги. Основните услуги са: превоз, настаняване и хранене, а допълнителните са екскурзии и атракциони. Дори да приемем, че туристите в Мали и Занзибар ще се хранят от градините с моркови, тук имате поне две услуги - превоз и настаняване. Не става дума за технократско третиране на тази тема. Това не е Наредба 18 за касовите апарати, където ви трябват 50 юристи, за да я разтълкуват. Кратко, точно и ясно. Това е туристическо пътуване", каза той за "Хоризонт".

Той отхвърли предположенията, че има "изключение" за провеждането на чартърни полети в противоепидемичните заповеди на здравното министерство, от които организаторите на почивки в Занзибар са се възползвали.

"Искам да ми намерите къде е това изключение. Защото това означава, че ние, 2000 туроператори, сме някакви жестоки, нелепи глупаци. Разбирате ли колко подигравателно е това нещо? Думата "чартър" не присъства в заповедта на министъра на здравеопазването. И дете, завършило 5-ти клас знае, че точно чартърът означава организирано пътуване", коментира Николай Данаилов.

"Има поне четири администрации, отговорни за извършването на чартърен полет. Първо, "Гражданско въздухоплаване", второ - полицията, която индиректно чрез Гранична полиция контролира тези хора, трето - Летище "София". Въобще не включвам Министерството на туризма, да речем, че те не са компетентния орган. Най-бруталното е, че всички тези пътувания са масово рекламирани по медиите и телевизиите", каза още той.

Четирима българи, върнали се от Занзибар, са с положителни проби за Covid

Няколко туроператори предлагат специални оферти за Занзибар, с настаняване в десетки хотели, а в чартърите дори се включват пакети за сафари в континентална Танзания. Като основно предимство се изтъква ниското ниво на разпространение на Covid-19 и това, че не се изисква PCR-тест за вход в страната.

Бизнесменът е изпращал три сигнала до РЗИ и един сигнал до Столична община за нарушаването на правилата в условията на пандемия - до този момент няма никакъв отговор по тях. Данаилов напомни, че в момента държавата изплаща специални помощи за сектора на туризма и ресторантьорството, като условието за получаването им е "да си затворен с някоя заповед на министъра на здравеопазването".

"Ако това беше проблем по друго време, в което някой не вади касова бележка или е забравил да каже на туриста, че трябва да му даде ваучер, няма да има никакво значение. Но говорим за криза, в която аз не мога да прегърна майка си и не мога да платя на счетоводството си. Това се отнася за 80% от сектора", каза още Николай Данаилов.

Дневниците на Марияна Николова: Срещи с братя Аргирови и министър на космонавтиката


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Кой са най-скъпите брандове в света за 2023 година

Най-големите марки в света се оценяват на 3.3 трилиона долара спрямо 3.1 трилиона долара преди година.

06:00 - 30.11.2023
Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023