До 3 кг: „Ел Би Булгарикум“ слага таван на покупките от един потребител Снимка: © bTV

Магазините на държавната млекопреработвателна компанията „Ел Би Булгарикум“ ще позволяват покупка на до 3 кг сирене и до 3 кг кашкавал. Такава заповед е подписал вчера изпълнителният директор на дружеството Владимир Русев, стана ясно от участието му в bTV тази сутрин.

Ограничителната мярка идва на фона на завишения интерес към продуктите на бранда, чиито цени бяха понижени с около 40% само за няколко месеца. Това предизвика опашки и празни щандове във фирмените магазини на държавната компания. По думите на Русинов така се е стигнало до тенденцията юридически лица да пазаруват големи количества млечни продукти. 3-килограмовият таван, обясни той, е за да се преустанови именно тази практика. Изпълнителният директор призова търговците да се свържат с компанията и да предоговорят условията за покупки на едро.

„Към този момент успяваме да подсигурим необходимите количества“, каза Русинов, който увери, че са взети мерки как с по-малко инвестиции да се увеличи обемът на производство. Директорът на държавното дружество каза, че магазините се зареждат всеки ден, но те са малки квартални обекти и „когато няколко души си купят 5, 7 или 10 кг от нашите продукти, те за 3-4 часа се изчерпват“.

Иначе заявката на „Ел Би“ е, че иска да достигне до по-широк кръг от потребители и като част от този си план вече е подписала договор с Централния кооперативен съюз. Същевременно обаче е разтрогнала договора си с една от големите търговски вериги, защото: „За „Ел Би Булгарикум“ не е изгодно това сътрудничество“, каза Русинов, без да уточнява името на търговеца.

Изпълнителният директор на компанията заяви, че в момента се водят разговори с търговските вериги като цяло и някои от сключените по-рано договори подлежат на предоговаряне.

Интересът към държавното дружество скочи на фона на офанзивата на служебното правителство срещу големите търговски вериги. През последните месеци те бяха обвинени в спекула и високи надценки, срещу тях бе стартирано разследване за картел от Комисията за защита на конкуренцията, а междувременно кабинетът реши да ги задължи да поддържат наличност от продукти с максимум 10% надценка.

Що се отнася до суровините за „Ел Би Булгарикум“, Русинов каза, че новото ръководство, начело на което е той, е постигнало по-ниски доставни цени. Вече се подписват и договори за под 1 лев, стана ясно от думите му. Целта им е „каквото и да се случи“ да се работи с български производители, каза директорът на държаната компания.

Русинов смени на поста Никола Маринов, който бе обвинен от министъра на икономиката Никола Стоянов, че е сключил неизгоден за държавното дружество договор с посредник за покупката на мляко, както и че е купил нови коли на твърде високи цени. Според Маринов раздорът е настъпил, след като Стоянов е лобирал за друга фирма.

Бившият директор обяви 30-процентно намаление на продуктите на „Ел Би“ на 20 февруари, непосредствено преди да бъде освободен от поста. Предприетите от миналото ръководство понижения на цените бяха окачествени като неоправдани. Новото обаче ги свали още повече – по думите на Русинов „може и още“. А причината, обясни той, била новата вътрешноведомствена комисия, която е въвела процедура за оценка на доставчиците по обективни критерии, а не чрез „пряко договаряне от страна на една личност“.

Новият изпълнителен директор увери, че компанията „със сигурност е на плюс“, а оборотът се е увеличил почти двойно. По-късно този месец предстои официално да бъдат обявени финансовите резултати на дружеството за миналата година.

Вървят преговори с израелски и саудитски компании, които да партнират за изграждането на собствена кравеферма.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024