Снимка: © Министерски съвет на република България

Вицепремиерът Томислав Дончев съобщи в интервю пред "Нова телевизия", че до седмица ще бъде достъпна електронна система, чрез която гражданите ще могат да проверяват дали са били в контакт със заразен от Covid-19 или не.

Такава вече се използва от полицията и служителите на РЗИ при процесите на свързване и търсене на карантинирани и заразени хора. По думите на вицепремиера става дума за например за мобилно приложение.

"Системата се разработва и е почти готова. Мисля, че най-късно в четвъртък ще я представим на вниманието на всички потребители."

Томислав Дончев каза още, че има надежди до края на лятото кризата да е приключила, като държавата ще направи всичко възможно да смекчи последиците от нея.

Вицепремиерът не се ангажира с прогноза дали ще бъде удължено извънредното положение, като допълни, че правителството е готово да въведе още по-тежки мерки срещу разпространението на вируса, ако такива бъдат препоръчани от Национални оперативен щаб.

Като пример за такива той даде "тотално карантиниране на рисковите групи, които са възрастните хора и хора със заболявания" или "затягане още повече на режима на излизане от вкъщи - само с декларация". При такъв сценарий има различни варианти за връчване на декларациите - чрез СМС-и или чрез въпросната електронна система, която в момента се изработва.

Дончев увери, че правителството има готовност да разгърне още десетки болници при нужда, но отбеляза като евентуален проблем медицинския персонал - не само броя на лекарите, но и умората от тежките дежурства, с които те трябва да се справят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети