"Доброволното" връщане на Васил Божков се оказа екстрадиция от ОАЕ Снимка: © Булевард България

Васил Божков е върнат в България с решение за екстрадиция от властите в Обединените арабски емирства.

Това твърди "Медиапул", като цитира неофициално потвърждение от прокуратурата. Същите данни се съобщават и от "24 часа", които цитират и свои източници от Министерството на външните работи.

БНТ твърдят, Божков е бил експулсиран - т.е. изгонен от страната, а причината са "негови връзки с руски граждани". Според БНТ, полетът на FlyDubai e бил единственият, с който той е можел да се прибере в България в рамките на срока, даден от ОАЕ да напусне.

Информацията се различава съществено от твърденията на защитата на Божков, че той се е прибрал по своя воля в първия възможен момент.

Адвокатът му Стоян Баумайер твърдеше още, че до 23 август властите на ОАЕ не разрешавали на Божков да напуска територията на емирствата заради съображения за неговата сигурност.

Другият му адвокат Георги Гатев твърдеше, че Божков е решил да се върне след смяната на ръководството на прокуратурата и прекратяване на едно от делата срещу него.

В петък преди пристигането в София Васил Божков обяви, че се връща "след всички пречки, които Гешевата прокуратура и другите инструменти ми създадоха".

Според данните на "Медиапул" и "24 часа" обаче, българската страна е получила официално писмо от Обединените арабски емирства от 23 август, с което се уведомяват, че Божков ще бъде екстрадиран в петък.Юристът Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд коментира, че е възможно Абу Даби да са изненадали българската прокуратура, като са експулсирали Божков - или тепърва да им изпратят официално решение за екстрадиция - което би обяснило почти петдневното мълчание от страна на службите за обстоятелствата около прибирането му.

Досега прокуратурата твърдеше, че не може дори да предяви трупащите се обвинения срещу него, защото ОАЕ отказват молбите за правна помощ. България няма споразумение за правно сътрудничество с Абу Даби, съответно - молбите за екстрадиция на Божков, внасяни още през 2020 г., бяха оставяни без одобрение.

Васил Божков беше отведен на разпит във вторник в прокуратурата при засилени мерки за сигурност.

По съвпадение, в същия час на ул. "Черковна" пристигна и бившата съпруга на Петьо Петров - Еврото - Любена Павлова, която трябваше да получи обвинението си по делото за "Осемте джуджета".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024