Dogan Saray Beach Festival: Протестиращи разговаряха с Ахмед Доган Снимка: © БНТ

Пред летните сараи на Ахмед Доган в „Росенец“ се провежда „Dogan Saray Beach Festival“. Още преди 11:00 ч. се събраха протестиращи, които събраха камъни и изградиха пирамида на плажа, върху която поставиха българския трибагреник. Около два часа по-късно се появи и самият почетен председател на ДПС, който проведе разговор с демонстрантите през оградата на постройката.

Във видеата на живо от мястото на събитието, публикувани в социалната мрежа "Фейсбук", се видя как Доган отговаря с "да" на въпроса "Ще помогнете ли да свалим Борисов и Гешев?".

Събитието се организира в социалните мрежи под надслов „Искаме Доган да уволни Борисов“. Това потвърди и един от организаторите Асен Бонджев, който обясни инициативата пред камерата на bTV. "Идеята е да разчистим плажната ивица от натрупаните камъни, за да се освободи място за повече плажуващи".

„Този фестивал е символ на силата и победата на гражданското общество. Преди три месеца тук не можеше да хвръкне и дрон, видяхме батальоните от полицаи, които не допускаха хората да дойдат на плажа. Няколко седмици по-късно хората си дойдоха на плаж, без да знаят, че има фестивал“, каза той и добави: „Българският трибагреник е символ на обединението на българската нация“.

Нови прегради при летните сараи на Доган

Кадрите показаха, че вече е изградена малка пирамида. Достъпът до плажа е свободен. На място има охрана, която не е попречила на протестиращите да се съберат на плажа, съобщи bTV.

„Подадох искане към министъра на регионалното развитие и благоустройството да разкрие спасителен пост на обекта. Подозирам, че това ще прерасне – няма да е само събота и неделя. Това е моята цел – не постоянно да приканвам хората да ходят там, а те да го правят сами. Да има движение, за да не могат да ги ограждат, да слагат бариери и огради“, обясни Асен Бонджев пред БНР.

Към момента три държавни институции – Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на туризма и Агенцията по кадастър, спорят дали на „Росенец“ има плаж, или не. Плажната ивица се води земеделска земя.

Както знаете, именно там охранители на НСО попречиха на председателя на „Да, България“ Христо Иванов да получи достъп до плажа, като го изблъскаха в морето и захвърлиха българското знаме, което екипът му носеше. Ситуацията доведе до оставка на директора на НСО ген. Красимир Станчев и сътресения във властта.

По-късно днес, в следобедните часове, е планиран протест и пред "подпорната стена" на Алепу. През юни тази година се оказа, че проектът за укрепване на брега край плажа там се е преобразувал в четириежетажна стоманено-бетонна конструкция под формата на самостоятелна сграда.


Прочетете още:

Гардовете на Доган от НСО са наказани заради "Росенец"

Масово плажуване се организира днес пред "подпорната стена" на Алепу


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024