Договорени са 2 кораба с LNG от САЩ за юни, готви се дългосрочен договор на цени под "Газпром"

Премиерът Кирил Петков е договорил закупуването на втечнен природен газ от САЩ за юни на цена "малко под тази на "Газпром", като предстои да бъде подписан договор за дългосрочни доставки на още по-ниска цена.

Това съобщи Петков след завръщането си от Вашингтон в сряда вечер. Петков обяви, че през следващия месец ще бъдат доставени количества с два кораба за LNG. Той отказа да коментира конкретни суми за доставките, като остави това на министъра на енергетиката Александър Николов.

"Всички осъзнават, че в България трябва да има диверсификация на газовото гориво. Цената за юни, която ни беше предоставена - вече имаме два кораба втечнен газ - ще бъде малко под цената на "Газпром". В момента започват преговорите за дългосрочен договор, който ще бъде с цени доста по-ниски дори от тези два кораба. Когато се усредни, това ще е доста по-ниска цена", каза Петков.

Количествата са договорени конкретно за България, а не са част от обща сделка между ЕС и САЩ, каза той. Преносът ще става или през Гърция, или през Турция.

Договорът ще бъде подписан директно между "Булгаргаз" и американска компания, т.е. няма да има посредници.

"Въпреки че цените в Европа са много високи, успяхме да договорим цена, която е доста под пазарните нива в момента. Продължаваме да очакваме и азерското количество, и отделно говорим и с други страни. Никой да не си мисли, че просто заместваме един доставчик с друг, избираме от най-евтините цени", каза още той.

Петков не се ангажира със срок за подписване на дългосрочния договор за доставка на LNG от САЩ, но обяви, че "сме сигурни, че цената ще е под тази на "Газпром", коментирайки, че се надява да се постигне "двуцифрена разлика в проценти".

Сделката за природния газ от САЩ изненада Румен Радев


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024