Сделката за природния газ от САЩ изненада Румен Радев

Анонсът на премиера Кирил Петков за готовността на България да внася втечнен природен газ от САЩ на цени под тези на "Газпром" се оказа изненада за президента Румен Радев и опозиционната ГЕРБ.

"Всеки опит за диверсификация в енергетиката трябва да бъде подкрепен. Не мога да коментирам тази сделка, преди да имам точни параметри за нейните измерения. Но е много важно правителството да търси най-изгодните условия за България. Става въпрос не само за цена, но и за устойчивост на доставките и възможност българският бизнес, топлофикации и потребители да прогнозират своите разходи", каза Радев пред журналисти в Чехия, където се намира на официално посещение.

Президентът използва случая, за да поиска от КЕВР и "Булгаргаз" да обявят решение за цените на природния газ за месец май, "защото бизнесът, топлофикациите, хората работят в неизвестност".

Във вторник КЕВР отложи заседанието си по темата заради проверка в "Булгаргаз", провеждана от Министерството на енергетиката. Очаква се решението да стане факт на 13 май.

Вносът от САЩ би трябвало да може да започне от юни. Според източници на "Капитал" - вероятно ще бъдат сключени директни сделки между "Булгаргаз" и американски производители на втечнен природен газ по цените на американския Henry Hub, които са в пъти по-ниски от европейските борси и тези на "Газпром".

Според медията - дори с начисляването на транспортни разходи и средства за регазификация може да се постигне цена от 60-70 евро на мегаватчас, които са с 10-20 евро под нивото на руската държавна компания. Отново по неофициална информация, договореността е за поне едногодишен период с общо 12 танкера, които "могат да покрият до 35% от годишните нужни на България".

Под въпрос е маршрутът, по който газът ще може да стигне до България заради липсата на свободни слотове в гръцкия терминал Ревитуса и липсата на договор между "Булгартрансгаз" с турския оператор за междусистемно свързване при алтернативния сценарий за пренос на газа от Турция.

Позитивна оценка, макар и с много уговорки, изрази и бившият енергиен министър от ГЕРБ Делян Добрев, който поиска правителството да даде повече информация за детайлите около сделката със САЩ .

"Ако новината на правителството за договорения втечнен газ от САЩ е вярна, е добра новина. Защо казвам "ако е вярно"? Защото ние свикнахме премиерът Кирил Петков да има доста фриволно отношение към истината. Тоест ние нямаме подробности по отношение на цената, не знаем с кой бенчмарк я сравняват, за да кажат, че е по-ниска. Тоест трябва да видим повече подробности. За един танкер ли става въпрос, или става въпрос за 20? На нас ни трябват 20 танкера на година, за да задоволим нуждите на България. Ако тази ниска цена е за 1 танкер, то ние не сме направили кой знае какво", казва Добрев в Народното събрание.

Депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев обаче защити действията на кабинета след спирането на доставките от "Газпром".

Той твърди, че страната ще има "абсолютно сигурни" доставки на природен газ, като "почти сигурно е, че от май до декември 2022 г. цената ще е по-ниска от таиз, постигната между януари и април, когато купувахме руски газ".

"Крайната цена от газовия микс до края на годината ще бъде по-ниска. Това ще е добре и за бизнеса, и за битовите абонат на съответните дружества", казва още той.

На 27 април "Газпром" едностранно прекрати договора си с "Булгаргаз" и спря доставките на горивото към България заради отказа на правителството да плаща в рубли за вноса. България потребява около 3 млрд. кубични метра природен газ на година.


Петков разговаря с Харис и Блинкен: САЩ обещават доставки на втечнен газ на цени под "Газпром"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протестиращи блокираха входа на "Лувъра" и разгневиха туристите в Париж

Протест срещу пенсионната реформа блокира влизането в Лувъра

15:32 - 27.03.2023

Папа Франциск - модна икона? AI-генератор "облече" Светия отец в пухено яке и кецове

Midjourney създава все по-реалистични - напълно фалшиви - изображения

14:53 - 27.03.2023

Училища в София, Варна и Бургас са евакуирани заради фалшиви заплахи за бомба

Извършителите не са се обадили по телефон, а са изпратили мейли

14:24 - 27.03.2023

Как TikTok проваля разширяването на най-големия завод за боеприпаси в Норвегия

"Развитието ни е под въпрос заради сървъри с клипове на котки"

09:56 - 27.03.2023

Елисавета Белобрадова: Това не е игра. Това е битката за парламентарната ни демокрация

Правителство с план за управление минимум до местните избори е основната цел

09:18 - 27.03.2023

Ден след присъда за домашно насилие Орлин Гигов е арестуван отново, още 2 жертви проговориха за него

Бившият служител в МВР болница е арестуван за пореден път на 23 март

08:49 - 27.03.2023

350 000 души на стачка: Транспортът в Германия е блокиран за 24 часа

Всички големи летища, с изключение на Берлин, са затворени за ден

07:57 - 27.03.2023