Екипът на Kaufland България показа как Централните хали в София възвръщат оригиналния си вид и функции. Това се случва половин година след началото на същинските дейности и след завършване на реставрационни дейности по две от фасадите на сградата.
Освен тях, към момента е възстановен пълният обем на вътрешността на основната зала, като са премахнати павилионите и терасите, несъответстващи на оригиналния проект на арх. Наум Торбов.
Извършени са цялостна подмяна на покрива и освежаване на характерната метална конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909 г. Проведена е реставрация и на двата часовника и е поръчан фонтан от зелен мрамор, който се изработва по оригиналните проекти на сградата от началото на 20-и век.
Към момента се полагат близо 3000 кв.м. подови плочки, след проведено обширно проучване за оформлението на подобни сгради от епохата.
„Възстановяването на автентичния вид и предназначение на този паметник на културата, е една от най-мащабните инициативи, реализирани от нашата компания. Дейностите се извършват в абсолютен детайл и при безкомпромисно качество. За всяко отделно мероприятие прилагаме 4 задължителни стъпки: изготвя се експертиза от доказани специалисти, провеждат се лабораторни и теренни изследвания на съществуващата ситуация, използват се най-модерните техники и се поръчват най-подходящите материали“, обяви пред медиите изп. директор на Kaufland България Иван Чернев.
Участници в представянето на актуалаизациите на проекта бяха и авторите му за реставрация на сградата - д-р Румяна Дечева и Панайот Панов.
Те разказаха за сложната работа по фасадата и подчертаха, че основната цел е да се възвърне духът ѝ, като се запази за идните поколения.
„Преди началото на възстановителните дейности, сградата не беше в добро състояние и се знаеше, че ще е необходима голяма инвестиция. Преминахме през няколко етапа, за да стигнем до тук. Почистването на следите от предходни реставрации беше много сложен и дълъг процес. Оказа се, че голяма част от варовикът е бил боядисан и трябваше много внимателно да се премахне боята от него.", коментира д-р Дечева.
„След това преминахме към консервация, както на него, така и на гранита. С това, което извършихме, консервирахме материалите, като едновременно с това съхранихме следите на времето на тази 110 годишна сграда. Това е най-ценното“, допълни тя.
В представянето си пред медиите Панайот Панов от Регионалния исторически музей-София подчерта, че материалите, които се използват за ремонта на Централни хали, са същите като при реставрация на световно значими сгради и обекти.
Панов даде пример с последно реставрирана египетска гробница със същите материали.
В предстоящите месеци ключовите ремонтни дейности ще са свързани приоритетно с археологическите останки и крепостната стена на ниво сутерен и изграждане на „Интерактивна зона за археология и история“.
След финализиране на ремонтните дейности, над 170 български доставчици на основни категории храни като месо и колбаси, риба, хляб, млечни продукти, плодове и зеленчуци, ще станат част от възстановяването на оригиналното предназначение на сградата.
Близо 50 български производители на плодове и зеленчуци ще представят стоката си в Халите. Продукцията на всеки един от тях ще трябва да бъде сертифицирана по програмата Global G.A.P. - независима световна система за добри земеделски практики, която гарантира, че производството на плодове и зеленчуци отговаря на най-високите стандарти за хигиена, опазване на околната среда и безопасност на работа.
В непосредствена близост до археологическото наследство на Централни хали, в сградата ще отвори врати и най-голямата книжарница за детски книги в страната, която ще наброява над 10 000 заглавия. На сутеренното ниво ще бъде обособено и пространство за културни и социално-значими събития.
Всички детайли, визуализации, идейни планове и подробно описание на проекта на Kaufland България за Централни хали могат да бъдат разгледани на специално създадената за целта информационна интернет страница - sofia-hali.bg.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: