Докато в Европа се готвим за Коледа и Нова година, в Иран подготвят екзекуции на площада

Докато западният свят е зает с коледните празненства, в Иран очакват вълна от екзекуции в страната. CNN, в сътрудничество с гражданската група 1500Tasvir, са проверили документи, видеозаписи и свидетелски показания на базата на които предполагат, че най-малко 43 души, включително футболистът Наср-Азадани, могат да бъдат изпратени на неизбежна екзекуция.

26-годишният иранският футболист Амир Наср-Азадани вче участие в протестите за правата на жените, които заляха страната след смъртта на Махса Амини през септември.

Amir Nasr-Azadani

Наср-Азадани е обвинен в участие в убийството на трима служители по сигурността - един полковник от полицията и двама доброволци от милицията, по време на протести в Исфахан на 16 ноември, съобщи иранската държавна медия IRNA миналата седмица.

Миналия месец властите вече екзекутираха двама души във връзка с протестите в Иран, единият от които беше обесен публично.

Свидетелските показания и официалните документи, прегледани от CNN и 1500Tasvir, предоставят доказателства, които предполагат ускорен съдебен процес в Иран и обвинения, които могат да доведат до смъртна присъда. Често тези присъди се издават в рамките на едно заседание.

CNN цитира документ от регионалния съд в Исфахан, от който се вижда, че най-малко 10 души от града са били обвинени в Мохарабе (война срещу Бог) и други грехове, за които се налага смъртно наказание.

Други свидетелски показания и официални документи доказват, че иранският режим бърза със съдебния процес. Още един проблем е, че само адвокати, назначени от съда, имат право да представляват обвиняемите, на които също така е отказано правото на обжалване.

Сред обвинените за протестите има и много тийнейджъри, които също изправени пред риск от екзекуция.

В регионалния съд на Хузестан, западно от Исфахан, 23 души са обвинени в престъпления, наказващи се със смърт. В Кередж, близо до Техеран още петима иранци заплашени с екзекуция. Сред тях е и 21-годишният ирано-кюрдски шампион по карате Мохамад Мехди Карами, чиито родители излязоха публично с апел за помилването му.

От CNN са успели да потвърдят за най-малко 43-ма задържани, които могат в следващите дни бъде екзекутирани. Подозренията на медията са обаче, че реалният брой на хората, заплашени от смърт, достига 100.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Десетки хиляди британски медсестри и служители в Спешна помощ излизат в стачка

Най-големият синдикален протест в историята на NHS

08:00 - 06.02.2023

Над 200 души са загинали в две мощни земетресения в Турция и Сирия

Стотици сгради са разрушени, спасителите издирват затрупаните хора

06:39 - 06.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023