Вече седмица размирици в Иран след смъртта на жена, арестувана заради небрежно сложен хиджаб Снимка: © Getty Images

"Смърт за диктатора" и "Жена, живот, свобода" - такива призиви се чуват по време на антиправителствените протести, които обхванаха Иран през последната седмица. Те бяха провокирани от смъртта на 22-годишна жена, която е починала, след като е била задържана от полицията за неправилно носене на хиджаб.

Иранската полиция арестува Махса Амини на 13 септември. Причината - нарушила е законите на страната, носейки хиджаба си твърде небрежно. По данни на правозащитната организация "Амнести Интърнешънъл" 22-годишна иранска кюрдка е била задържана в Техеран от т.нар. "морална полиция". Според очевидци "Амини е била жестоко пребита, след което е прехвърлена в центъра за задържане "Возара" в столицата". След няколко часа тя изпада в кома и три дни по-късно умира.

Властите твърдят, че разследват смъртта ѝ, като същевременно отричат да са извършили каквото и да било нарушение. Иранската полиция обаче е известна с това, че редовно арестува, унижава и измъчва момичета и жени за нарушаване на драконовския закон за забрадките.

Новината за смъртта на Амини възмути иранците, които започнаха да организират антиправителствени демонстрации в десетки градове в цялата страна. Поводът за недоволството обаче не е един.

Новината за смъртта на Амини възмути иранците, които започнаха да организират антиправителствени демонстрации в десетки градове в цялата страна. Поводът за недоволство обаче не е един.

Някои от протестиращите излязоха по улиците, за да настояват за справедливост за Амини и да призоват за премахване на задължителния хиджаб, но недоволството е породено и от редица други въпроси, включително икономическата ситуация, цензурата и безнаказаността на правителството.

Някои жени започнаха да свалят и дори да горят хиджабите си на обществени места - деяние, което е строго наказуемо в Иран.

Отговорът на властите е един - сила. Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР), както се нарича идеологическата армия на Иран, призова съдебната система да преследва протестиращите.

Като допълнителна мярка, достъпът до социалните мрежи Instagram и WhatsApp в Иран беше блокиран, а интернетът и мобилните услуги са спрени или забавени в голяма част от страната.

Смъртта на Амини се превърна в символ на политическото, но и на икономическото разочарование. В скандиранията се споменава бруталността на силите за сигурност, безнаказаните действия на властите и контролът на духовенството. Наред с тях има и икономически недоволства, които подхранват вълненията. Ситуацията много прилича на протестите в цялата страна през 2019 г., които бяха най-масовите демонстрации след революцията през 1979 г.

Иранците се борят с високите нива на безработица и инфлация. Държавата е подложена на икономически санкции от западните страни, но преговорите между Вашингтон, Техеран и Европа за връщане към ядреното споразумение от 2015 г. и за отмяна на много от тези санкции продължават да са в застой.

Подкрепяните от държавата новинарски агенции пропагандират, че протестите са предизвикани от подстрекатели към насилие и от чуждо влияние. Късно в четвъртък водещ по държавната телевизия заяви, че 26 протестиращи и полицаи са били убити, откакто демонстрациите започнаха миналата събота, но не уточни как властите са достигнали до този брой.

По данни на Асошиейтед прес, базирани на изявления от държавни и полуофициални медии, при размириците са загинали най-малко 11 души.

Гневът заради смъртта на Амини идва след продължаващите седмици наред по-малки демонстрации срещу задължителното забулване на жените. Недоволството започна през юли, след като правителството започна да прилага строги мерки, използвайки т.нар. полиция на морала, която обикаля обществените места, за да следи дали законът се спазва.

Реклама на жена, която шофира и яде сладолед, доведе до нови забрани в Иран


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Убиецът на 14-годишната Ваня е бил в България, но вече е извън страната

МВР коригира първоначалните си твърдения за Люпчо Палевски

20:04 - 05.12.2023
Важно днес

Васил Терзиев призова групите в СОС да надскочат тяснопартийните интереси и да изберат председател

В противен случай ключови проекти в София ще останат блокирани

19:52 - 05.12.2023
Важно днес

Четвърти опит: Борисов, Пеевски и Добрев ще спират дерогацията на "Лукойл" от 1 януари

Депутатът от ГЕРБ твърди, че е получил уверение за подкрепа и от Христо Иванов от ДБ

18:13 - 05.12.2023
Важно днес

Смяната в "Пирогов" е спряна след жалба на уволнения Валентин Димитров

Съдът остави директора на поста му въпреки решението на здравния министър

17:48 - 05.12.2023
Култура

37 държави ще се състезават на "Евровизия" 2024, но без България

За втора поредна година България няма да участва в "Евровизия"

17:06 - 05.12.2023
Култура

65 г. по-късно песен на Бренда Лий оглави класацията на Billboard с помощ от TikTok

78-годишната изпълнителка става най-възрастният човек, оглавявал класацията на Billboard

16:28 - 05.12.2023
Важно днес

Нов скандал с "Човек на годината" на БХК: Майката на покойната Даная отказа номинация

Още двама номинирани се разграничиха от организацията след отхвърлянето на

16:20 - 05.12.2023
Важно днес

Магистратите се опълчиха на всички промени в Конституцията за Инспектората

Радомир Чолаков напомни на магистратите, че не могат сами да решават кой да ги проверява

16:00 - 05.12.2023