ДАНС, ГЕРБ, ДПС и ИТН тръгнаха в атака срещу машинното гласуване в последния ден на кампанията Снимка: © Булевард България

Доклад на ДАНС провокира скандал в последния ден на предизборната кампания, заради който председателят на НС Росен Желязков свика извънредна среща с лидерите на парламентарни групи.

За доклада стана ясно не от спецслужбата, а от Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

Според него контраразузнаването имало данни за това, че зам.-министър на електронното управление "компрометирал" машинното гласуване.

Това твърдение беше отречено от министъра на електронното управление Александър Йоловски, който напомни, че заради последните промени в Изборния кодекс машините се ползват само като принтери - гласовете се броят по хартиените разпечатки, които всеки гражданин може да види с очите си, преди да пусне в урната.

В опита си да обясни какво е съдържанието на доклада на ДАНС Йорданов казва следното пред журналисти, цитиран от Нова ТВ:

"В доклада става ясно, че на 25 октомври - два дни, след като ЦИК направи публично генериране на т.нар. хешкод, който е един от ключовете за защита на машините - заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов влиза в залата, повтаря цялата процедура, снима с телефона си, сваля информацията на флашка. Ето как се манипулират машини".

Йорданов твърди, че "на тези избори не трябва да има нито една машина" и призовава прокуратурата да се намеси заради "държавен преврат, извършен два пъти на избори с машини".

Същото заявление, че машините не трябва да се ползват на местните избори, защото "всеки кандидат ще ги обжалва", дойде и от устата на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Той обяви, че ако кабинетът не се разграничи от въпросния зам.-министър, партията щяла да изчерпи "търпението" си към управлението.

Това не е първият опит за внушаване на съмнения в машинното гласуване в последните месеци, в НС беше създадена цяла комисия, която да проверява работата на машините, а на единственото ѝ заседание с изслушване на гости беше поканен конспиративния YouTube-р Станислав Цанов.

Акцията на ДАНС се случва в деня, в който премиерът Николай Денков е в Брюксел, а Народното събрание уж трябваше да заседава за отмяната на ветото на Румен Радев върху закона за енергетиката.

Заседанието беше свикано преди дни под натиск от страна на ГЕРБ, под предлог да се гласуват и паралелни промени, с които "Лукойл" да бъде задължен да плаща "по 3 млн. лв. на ден" (по обясненията на Делян Добрев).

ПП-ДБ многократно дадоха да се разбере, че няма да участват в "предизборен цирк", БСП и Възраждане също решиха, че ще го бойкотират в четвъртък.

Сега само 11-те депутати от ИТН влязоха в пленарна зала - и ГЕРБ, и ДПС отказаха да присъстват на заседанието, които те искаха да се свика, на фона на вторичния скандал с машините.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024
Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024