Дългоочакваният доклад на ООН за рисковете, пред които са изправени хората и природата в резултат от драматично променящото се състояние на океаните, полярните райони и ледниците, се представя тази сряда, 25 септември в Монте Карло, където се провежда 50-ата сесия на Междуправителствения панел по изменението на климата (IPCC). 
 
Разработен от над 100 експерти от 30 държави, специалният доклад под заглавие "Океаните и криосферата на фона на променящия се климат" има за цел да насочи правителствата към по-активни действия в областта на климата почти четири години след Парижкото споразумение.

Екипът от учени е изследвал ефекта от климатичната криза върху океанските, крайбрежните, полярните и планинските екосистеми, както и върху местните общности, които зависят от техните ресурси.

Очаква се документът да алармира и за нарастващите заплахи за природата и човечеството на базата на наблюдаваните вече екстремални проявения на климата. Той трябва да разкрие най-новите научни обяснения за тясната връзка между климата, хората, океаните, полюсите и ледниците в затоплящия се свят.

Този доклад трябва да заличи всякакви съмнения относно опасността, която климатичните промени представляват за здравето на океана, живота в тях и благополучието на хората, споделя ръководителят на световната програма за океаните на Световния фонд за дивата природа (WWF) Джон Танзър. Вече не можем да говорим за устойчиво развитие без значителното укрепване защитните сили на океаните срещу климатичната криза. От кораловите рифове и мангровите гори до рибните популации и крайбрежните местообитания, човешкият натиск бързо унищожава природните ресурси, които поддържат живота и поминъка на стотици милиони хора."

Докладът, който е основният компас на политиците за човешкото въздействие върху климата, трябва да  покаже критичната необходимост от предприемането на спешни мерки и да предложи все по-стеснен набор от възможности за реакция на потенциалните рискове. Учените предупреждават, че неглижирането на проблема може да ни изтласка до граници, при които адаптацията към новите условия вече ще бъде невъзможна.

Докладът ясно ще покаже, че климатичната криза причинява необратими промени на полюсите, предупреждава директорът на Арктическата програма на WWF Питър Уинсор. Морският лед е дъждовната гора на полярните райони. Много видове разчитат на това местообитание, а то изчезва. Бързите темпове на изменение на климата застрашават също препитанието и културата на общностите, живеещи в Арктика, твърди Уинсор

Над 600 млн. души живеят във високопланински райони и зависят от реките, захранвани от ледници. Тяхното постепенно топене обаче, резултат от климатичните промени, в дългосрочен план ще лиши тези места от достъп до прясна вода. Това ще засегне производството на храна и енергия и ще се отрази негативно върху икономиките на най-уязвимите общности.

Ще се увеличи и глобалният натиск върху популациите от сладководни видове, които вече са в катастрофално състояние. Според доклада на WWF "Жива планета" от 1970 г. насам те са намалели с 83%.
 
"Учените би трябвало да хвърлят светлина върху негативното въздействие, което климатичните промени оказват върху водните кули на планетата. Във високите планини ледниците се топят, а снежната покривка намалява, допринасяйки за покачване на морското равнище - коментира ръководителят на световната програма за сладководните екосистеми на WWF Стюарт Ор. Това застрашава живота и поминъка на местните хора, както и оцеляването на ценни видове, обитаващи районите от планините чак до морето."

Според учените задържане на затоплянето до 1,5 градуса е осъществимо и човечеството разполага с технологиите и финансовите средства да го постигне.

От WWF България призовават политиците да се ангажират по-сериозно с проблемите на климата и да разработят стратегия за адаптация към променящите се условия, приканва бизнеса да инвестира повече в нисковъглеродни технологии, а всички граждани - да използваме възможно най-често енергия, добивана от възобновяеми източници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"