Талибаните поеха пълен контрол над Кабул още преди оттеглянето на американския контингент, но на 150 км на север все още срещат съпротива. В долината Панджшир са се групирали местни бойци и бивши военни от правителствените сили, които продължават да нанасят щети на ислямистката групировка.

В четвъртък вечер в провинция Панджшир талибаните са понесли големи поражения и са се оттеглили след поредния опит да завладеят долината, предава източник на CNN.

Спорадичните военни действия между талибаните и Националния фронт на съпротивата продължават вече две седмици. Бойците, които контролират Кабул, са пласирали войски в провинцията и около нея, като опитват да я превземат от всички краища – засега неуспешно.

Долината Панджшир е планински, труднодостъпен регион, който в миналото е бил ключова крепост, удържаща съпротивата на врага. Тя се намира в близост до планинската верига Хиндукуш и се пресича от река Панджшир. Долината е дом на над 100 хиляди души, включително на най-голямата концентрация на етническите таджики в страната.

Източник на CNN от съпротивата казва, че боевете в четвъртък са били повече от „интензивни“. „Талибаните използват последните си сили да нахлуят, но сблъсъците все още продължават“, добавя той.

Говорител на Националния фронт на съпротивата съобщи, че талибаните са загубили 40 от войниците си при военния конфликт. Али Назари – друг от членовете на групата, казва, че афганистанските сили са разрушили тежко въоръжение и оборудване, принадлежащо на ислямистката групировка.

В сряда талибаните поискаха от военните в Панджшир да избегнат боевете, да се предадат и така да получат помилване. Преговорите обаче не дават резултат въпреки призивите им „въпросът да се реши мирно“. Те не казват какви поражения са претърпели на север от Кабул.

В долината действат афганистанските партизани, които дълго време са удържали чуждестранната окупация – от британската армия до силите на Съветския съюз. Високопланинската специфика на района играе основна роля в защитата ѝ, давайки голямо предимство на тези, които я охраняват, пред настъпващите сили.

СССР контролираше Кабул през голяма част от 80-те години на 20 век, но се оттегли от Афганистан през 1989. Тогава муджахидините се разделиха на отделни групи, които започнаха да се борят за властта в страната. Така се формира Северният съюз – основна част от настоящия Национален фронт на съпротивата. Той се ръководеше от Ахмад Шах Масуд и успя да съхрани Панджшир от настъпленията на талибаните.

Масуд водеше офанзива срещу тях, докато не бе убит от Ал-Каеда два дни преди атентатите на 11 септември 2001 г.

Войниците му, които сега са част от съпротивата, в момента са предвождани от сина му Ахмад Масуд. Те привличат към групата си местни и бивши служители на афганистанската армия, които не са успели да избягат в чужбина и не са се предали пред талибаните в Кабул. Убежище в долината потърси и бившият вицепрезидент Амрулах Салех.

„Талибаните не са се променили. Все още искат пълна доминация над държавата“, каза Масуд пред CNN. „Ние се противопоставяме на тази доминация, на нетолерантното им отношение и на репресията, която оказват над по-голяма част от населението, която не ги подкрепя“.

Съпротивата все още опитва да води някакъв диалог с талибаните, но до момента не се е стигнало до конкретно споразумение. Разговорите се провеждат в град Чарика – столицата на съседната провинция Парван, от която Панджшир се отдели през 2004 г.

„Преговорите имат своите лимити“, каза Масуд. „Войната е продължение на политиката и ако срещнем агресия, ще бъдем принудени да се бием и да окажем съпротива, за да защитим земята, хората и ценностите си“.


Ахмед Садат: Доскоро министър в Афганистан, сега - доставчик на пица в Лайпциг


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония