Снимка: © Twitter.com/Josa Mania-Schlegel

Преди няколко месеца той беше министър на комуникациите и информационните технологии в Афганистан. През декември обаче напусна страната и се премести в Германия. Оказа се, че е имал голям късмет, тъй като талибаните поеха властта в Кабул през август 2021 г. и принудиха бившите управляващи или да избягат, или да преминат към техния лагер.

Ахмед Шах Садат няма нужда да бяга. Въпреки че е заемал редица ръководни постове във властта и е бил изпълнителен директор на няколко компании, той най-вероятно няма нищо против да бъде… доставчик на пица в Лайпциг.

Вестник Leipziger Volkszeitung показа снимки от улиците на града, на които се вижда как Садат е облякъл оранжева тениска, сложил е каска и се е качил върху велосипеда с голяма чанта на гърба, пълна с храна. Историята му се разпространи бързо в социалните мрежи, а бившият министър потвърди пред Sky News Arabia, че тя е напълно достоверна.

Садат си е тръгнал от Афганистан през декември 2020 заради конфликт с бившия президент Ашраф Гани. Той е в Лайпциг със семейството си и е започнал нискоквалифициран труд поради факта, че не говори немски. Целта му е да научи езика и да прави това, в което е наистина добър, а дотогава ще работи, за да издържа домакинството.

Според германския журналист Йоса Маниа-Шлегел, който е срещнал бившия министър на улицата – Ахмед Садат работи за компанията Lieferando, тъй като средствата му вече се изчерпват. Садат не споменава къде живее, нито защо е избрал именно Германия като своя дестинация.

През 2018 той бе назначен за министър на комуникациите и информационните технологии при Ашраф Гани. Завършил е Оксфордския университет и има две дипломи за магистър – по комуникации и електроинженерство. Работил е за петролната компания Saudi Aramco, както и за телекома STC в Саудитска Арабия.

В продължение на 23 години Садат заема длъжности в 20 различни компании в 13 държави.

От 2005 до 2013 е технически консултант по комуникацията и информационните технологии към министерството в Афганистан. От 2016 до 2017 е изпълнителен директор на Ariana Telecom в Лондон.

Талибаните завладяха Кабул на 15 август и контролът премина в ръцете им без оказана съпротива от бившите управляващи. Президентът Гани избяга в ОАЕ, защото пожела да „избегне кръвопролития“ по улиците на Афганистан. Няколко висши държавни служители го обвиниха, че е изоставил нацията в критичен момент.

Същият пример последва финансовият министър Халид Пайенда, който премина границата още когато талибаните настъпваха към столицата.

Случаят на Ахмед Садат не е първият път, в който известен афганистански бежанец страда след напускането на страната. Талибсах Хосини, който беше един от известните актьори в Афганистан, в момента живее в бежански лагер на гръцкия остров Лесбос. 35-годишният мъж от провинция Фарияб заряза кариерата си, за да предпази живота на съпругата и трите си дъщери. Сега живеят в колиба от дърво и ламарина, но са далеч от опасните талибани.


Афганистанка роди на борда на самолет, докато бягаше от талибаните

Разказ на един българин от Афганистан: Как 2 км до летището в Кабул се изминават за 7 часа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти