Ахмед Садат: Доскоро министър в Афганистан, сега - доставчик на пица в Лайпциг Снимка: © Twitter.com/Josa Mania-Schlegel

Преди няколко месеца той беше министър на комуникациите и информационните технологии в Афганистан. През декември обаче напусна страната и се премести в Германия. Оказа се, че е имал голям късмет, тъй като талибаните поеха властта в Кабул през август 2021 г. и принудиха бившите управляващи или да избягат, или да преминат към техния лагер.

Ахмед Шах Садат няма нужда да бяга. Въпреки че е заемал редица ръководни постове във властта и е бил изпълнителен директор на няколко компании, той най-вероятно няма нищо против да бъде… доставчик на пица в Лайпциг.

Вестник Leipziger Volkszeitung показа снимки от улиците на града, на които се вижда как Садат е облякъл оранжева тениска, сложил е каска и се е качил върху велосипеда с голяма чанта на гърба, пълна с храна. Историята му се разпространи бързо в социалните мрежи, а бившият министър потвърди пред Sky News Arabia, че тя е напълно достоверна.

Садат си е тръгнал от Афганистан през декември 2020 заради конфликт с бившия президент Ашраф Гани. Той е в Лайпциг със семейството си и е започнал нискоквалифициран труд поради факта, че не говори немски. Целта му е да научи езика и да прави това, в което е наистина добър, а дотогава ще работи, за да издържа домакинството.

Според германския журналист Йоса Маниа-Шлегел, който е срещнал бившия министър на улицата – Ахмед Садат работи за компанията Lieferando, тъй като средствата му вече се изчерпват. Садат не споменава къде живее, нито защо е избрал именно Германия като своя дестинация.

През 2018 той бе назначен за министър на комуникациите и информационните технологии при Ашраф Гани. Завършил е Оксфордския университет и има две дипломи за магистър – по комуникации и електроинженерство. Работил е за петролната компания Saudi Aramco, както и за телекома STC в Саудитска Арабия.

В продължение на 23 години Садат заема длъжности в 20 различни компании в 13 държави.

От 2005 до 2013 е технически консултант по комуникацията и информационните технологии към министерството в Афганистан. От 2016 до 2017 е изпълнителен директор на Ariana Telecom в Лондон.

Талибаните завладяха Кабул на 15 август и контролът премина в ръцете им без оказана съпротива от бившите управляващи. Президентът Гани избяга в ОАЕ, защото пожела да „избегне кръвопролития“ по улиците на Афганистан. Няколко висши държавни служители го обвиниха, че е изоставил нацията в критичен момент.

Същият пример последва финансовият министър Халид Пайенда, който премина границата още когато талибаните настъпваха към столицата.

Случаят на Ахмед Садат не е първият път, в който известен афганистански бежанец страда след напускането на страната. Талибсах Хосини, който беше един от известните актьори в Афганистан, в момента живее в бежански лагер на гръцкия остров Лесбос. 35-годишният мъж от провинция Фарияб заряза кариерата си, за да предпази живота на съпругата и трите си дъщери. Сега живеят в колиба от дърво и ламарина, но са далеч от опасните талибани.


Афганистанка роди на борда на самолет, докато бягаше от талибаните

Разказ на един българин от Афганистан: Как 2 км до летището в Кабул се изминават за 7 часа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Положението не е розово, но може да бъде. С ИКЕА отново правим стъпки заедно срещу училищния тормоз

Поводите за училищен тормоз са неизброими, а фантазията, с която агресивните ученици тормозят своите жертви, е плашеща

10:47 - 28.02.2024
Важно днес

Борисов поиска смяната на "неработещия" Тагарев още преди оценката на Денков и Габриел

ГЕРБ няма да бърза с изготвянето на коалиционно споразумение, тъй като Борисов е зает

09:48 - 28.02.2024
Важно днес

Тагарев: До няколко дни българските БТР-и може да са в Украйна

Министърът на отбраната увери, че няма да пращаме войски на фронта

08:17 - 28.02.2024
Важно днес

Юлия Навалная с реч пред Европейския парламент в памет на съпруга си

Очаква се да призове ЕС да не признава президентските избори в Русия

07:51 - 28.02.2024
Важно днес

Германска фрегата в Червено море успя да отблъсне атака на хутите

Тя е част от мисия на ЕС защита на корабите в региона

07:32 - 28.02.2024
Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024