Снимка: © Getty Images

Светослав Зъмчев е един от българските граждани в Афганистан, които успяха да избягат от режима на талибаните и от вчера се намират в България. Живял е в азиатската страна от над 10 години и е работил като охранител в частна военна компания. За едно десетилетие обаче не е виждал подобен хаос в Кабул.

„Обстановката се промени изключително рязко през последните 2 седмици. Всички държавни органи – полиция, армия, които трябва да пазят реда, сигурността и комфорта на гражданите – в рамките на 12 часа се изпариха, преоблякоха униформите си и застанаха от другата страна (б.а. - на талибаните). Действахме съгласно инструкциите и трябваше бързо да се евакуираме до най-сигурното място. Това се оказа бивша американска база до летището в Кабул. Оттам с американски военен самолет летяхме до транзитен център в Катар. Не мога да изброя стотината човека от различни националности, с които пътувахме, но ние, българите, показахме страхотен дух“, разказа Зъмчев пред Нова ТВ.

Той е един от деветимата българи, които първо бяха евакуирани в Доха, а в неделя се завърнаха у нас. В Катар прекарва няколко дни, като базата там се намира в бивш транзитен център на американската армия, в който САЩ са обучавали контингента си, преди да го пратят в Афганистан.

Условията са били „елементарни“ – всички настанени в базата са имали по три осигурени хранения на ден и са живеели в стаи за по 4-ма души. Плашещите сцени са се разиграли преди това – когато хората в Кабул са разбрали за победата на талибаните над правителствените сили и са видели как бойците влизат в столицата.

„Риск за живота ни имаше. Хаосът започна след 6 и 30 сутринта в деня, в който талибаните нахлуха (б.а. – 15 август), което беше сигурен знак за нас да предприемем евакуация на най-сигурното и най-близкото място. Това се оказа база до летището в Кабул. Прекарахме на пътя около 6-7 часа, а ви говоря за 2 – 2,5 км по права дистанция, която при нормални обстоятелства се изминава за 15 минути. Борихме се с трафика, но и с хората, които предупреждаваха, че талибаните идват“, разказа Зъмчев.

„Опасността от страна на талибаните към нас реално нямаше въздействие, но имаше въздействие от страна на хора, които не са настроени добре към чужденци и искаха да напуснат страната“, добави той.

Във военно-транспортния самолет, с който Зъмчев и останалите българи пътуват към Катар, е било използвано всяко едно свободно място. Според него замисълът на американците е бил добър, но човекопотокът е надвишил с много предвидения брой пътници – заради афганистанските граждани, които се струпаха на летището и направиха всичко възможно да избягат.

„Вместо 200-250 човека, вземаха по 500-600 и повече в самолет“, разказа Зъмчев.

„Първо замисълът им е бил да превозват хора от Кабул, през Катар, после до Кувейт и след това всеки да поема отговорността си. Но планът беше променен. По техни разчети е имало 5-6 хиляди дипломати чужденци за евакуация, а се оказа, че има стотици хиляди афганистанци, които искаха да напуснат“, добави той.

Точно това показаха кадрите в социалните мрежи, където се видя отчаянието на афганистанците след нахлуването на талибаните. Стотици граждани се опитваха да се качат на вече излитащ самолет и бягаха по пистата, докато машината захождаше.

Един от полетите с C-17 от Афганистан постави рекорд за най-много хора, превозвани в самолет – общо 823, включително 183 деца. Снимката от препълнената кабина стана изключително популярна в социалните мрежи.

Зъмчев благодари специално на МВнР, на консула на България в Катар и на посланика ни в Кувейт, който също е поддържал връзка с българите през цялото време.

Светослав Зъмчев каза, че по негова информация няма повече български граждани, които чакат евакуация от Афганистан. Според последните данни на МВнР – от страната са евакуирани общо 20 българи. Петима от тях се върнаха у нас в събота през Букурещ, с помощта на румънските власти.


Прочетете още:

Афганистанка роди на борда на самолет, докато бягаше от талибаните

Хаосът в Афганистан в една снимка: Бегълците от Кабул рискуват живота си, за да се качат на C-17

Себастиан Курц не иска Австрия да приема още бежанци от Афганистан


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва

8 американски щата съдят криптоплатформата Nexo на бившия депутат Антони Тренчев

Бившият депутат от Реформаторския блок Тренчев и свързаният с HelpKarma Кънчев отговориха на обвинението

Автобус на градския транспорт катастрофира на “Цариградско шосе”

Движението в района е силно затруднено, в автобуса не е имало пътници