Разказ на един българин от Афганистан: Как 2 км до летището в Кабул се изминават за 7 часа Снимка: © Getty Images

Светослав Зъмчев е един от българските граждани в Афганистан, които успяха да избягат от режима на талибаните и от вчера се намират в България. Живял е в азиатската страна от над 10 години и е работил като охранител в частна военна компания. За едно десетилетие обаче не е виждал подобен хаос в Кабул.

„Обстановката се промени изключително рязко през последните 2 седмици. Всички държавни органи – полиция, армия, които трябва да пазят реда, сигурността и комфорта на гражданите – в рамките на 12 часа се изпариха, преоблякоха униформите си и застанаха от другата страна (б.а. - на талибаните). Действахме съгласно инструкциите и трябваше бързо да се евакуираме до най-сигурното място. Това се оказа бивша американска база до летището в Кабул. Оттам с американски военен самолет летяхме до транзитен център в Катар. Не мога да изброя стотината човека от различни националности, с които пътувахме, но ние, българите, показахме страхотен дух“, разказа Зъмчев пред Нова ТВ.

Той е един от деветимата българи, които първо бяха евакуирани в Доха, а в неделя се завърнаха у нас. В Катар прекарва няколко дни, като базата там се намира в бивш транзитен център на американската армия, в който САЩ са обучавали контингента си, преди да го пратят в Афганистан.

Условията са били „елементарни“ – всички настанени в базата са имали по три осигурени хранения на ден и са живеели в стаи за по 4-ма души. Плашещите сцени са се разиграли преди това – когато хората в Кабул са разбрали за победата на талибаните над правителствените сили и са видели как бойците влизат в столицата.

„Риск за живота ни имаше. Хаосът започна след 6 и 30 сутринта в деня, в който талибаните нахлуха (б.а. – 15 август), което беше сигурен знак за нас да предприемем евакуация на най-сигурното и най-близкото място. Това се оказа база до летището в Кабул. Прекарахме на пътя около 6-7 часа, а ви говоря за 2 – 2,5 км по права дистанция, която при нормални обстоятелства се изминава за 15 минути. Борихме се с трафика, но и с хората, които предупреждаваха, че талибаните идват“, разказа Зъмчев.

„Опасността от страна на талибаните към нас реално нямаше въздействие, но имаше въздействие от страна на хора, които не са настроени добре към чужденци и искаха да напуснат страната“, добави той.

Във военно-транспортния самолет, с който Зъмчев и останалите българи пътуват към Катар, е било използвано всяко едно свободно място. Според него замисълът на американците е бил добър, но човекопотокът е надвишил с много предвидения брой пътници – заради афганистанските граждани, които се струпаха на летището и направиха всичко възможно да избягат.

„Вместо 200-250 човека, вземаха по 500-600 и повече в самолет“, разказа Зъмчев.

„Първо замисълът им е бил да превозват хора от Кабул, през Катар, после до Кувейт и след това всеки да поема отговорността си. Но планът беше променен. По техни разчети е имало 5-6 хиляди дипломати чужденци за евакуация, а се оказа, че има стотици хиляди афганистанци, които искаха да напуснат“, добави той.

Точно това показаха кадрите в социалните мрежи, където се видя отчаянието на афганистанците след нахлуването на талибаните. Стотици граждани се опитваха да се качат на вече излитащ самолет и бягаха по пистата, докато машината захождаше.

Един от полетите с C-17 от Афганистан постави рекорд за най-много хора, превозвани в самолет – общо 823, включително 183 деца. Снимката от препълнената кабина стана изключително популярна в социалните мрежи.

Зъмчев благодари специално на МВнР, на консула на България в Катар и на посланика ни в Кувейт, който също е поддържал връзка с българите през цялото време.

Светослав Зъмчев каза, че по негова информация няма повече български граждани, които чакат евакуация от Афганистан. Според последните данни на МВнР – от страната са евакуирани общо 20 българи. Петима от тях се върнаха у нас в събота през Букурещ, с помощта на румънските власти.


Прочетете още:

Афганистанка роди на борда на самолет, докато бягаше от талибаните

Хаосът в Афганистан в една снимка: Бегълците от Кабул рискуват живота си, за да се качат на C-17

Себастиан Курц не иска Австрия да приема още бежанци от Афганистан


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Живот

Медицински колеж в САЩ премахва изцяло таксите след дарение от 1 млрд. долара

Дарението е вдовицата на милиардер, близък с Уорън Бъфет

09:55 - 27.02.2024