Снимка: © Getty Images

Австрийският канцлер Себастиан Курц е против страната му да приема повече бежанци от Афганистан, след като талибаните поеха контрол над Кабул и създадоха опасност за нова мащабна мигрантска вълна към Европа.

„Твърдо се противопоставям ние доброволно да приемем повече хора. Това няма да се случи, докато аз съм канцлер“, каза лидерът на консервативната Австрийска народна партия пред тв-канала Plus 24.

В Австрия до момента през годините са приети над 40 хиляди афганистански бежанци. Това е втората най-голяма цифра сред държавите в Европа след Германия, където живеят 148 хиляди, гласят данните на Агенцията за бежанците на ООН от 2020 г. Населението на Австрия е девет пъти по-малко от това на съседката ѝ – около 8,85 млн. души.

Кризата на Афганистан скоро ще стане проблем на Европа

По време на мигрантската криза през 2015 и 2016 страната прие квота от над 1% от населението си за хора, търсещи убежище. Курц от дълги години поддържа твърда позиция против имиграцията.

„Не смятам, че трябва да приемаме повече хора, а точно обратното. Австрия направи диспропорционално голям принос по прием на бежанци. Международната общност сега трябва да направи всичко възможно, за да подобри ситуацията в раздираната от кризи азиатска държава, но Австрия трябва да признае, че не всичко е под неѝн контрол“, продължи канцлерът, цитиран от Kurier.

Като мотив той посочи „изключително трудната интеграция“ на бежанците от Афганистан в централноевропейската страна.

Според Курц – най-голяма тежест трябва да поемат съседните на Афганистан държави като Туркменистан и Узбекистан. Той изтъкна, че там са приели съответно само по 14 и 13 търсещи убежище граждани след поемане на контрола в Кабул от страна на талибаните. Точно тези цифри показва и статистиката на ООН.

„ЕС трябва да подкрепя държавите в региона и да ги убеди, че трябва да предоставят защита на хората, търсещи протекция“, добави австрийският канцлер. Посочи още, че условията за живот под властта на талибаните са „ужасни“, но „не всичко е в нашите ръце". „Не трябва да повтаряме грешките от 2015“, смята Курц.

Австрия не е член на НАТО и по време на мисиите на Алианса изпрати в Афганистан само 16 войници, които да тренират и съветват местните военни.

"10 милиона души ще търсят път извън Афганистан - тези неофициални данни говорят за ужаса в страната, след като талибаните завзеха властта", заяви пред Нова ТВ д-р Мохаммад Сайфи - посланикът на азиатската държава в България.


Афганистанка роди на борда на самолет, докато бягаше от талибаните

"Плашещите индикатори", че талибаните нямат намерение да държат на думата си

Клариса Уорд от CNN: На първа линия от Афганистан


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%