"Плашещите индикатори", че талибаните нямат намерение да държат на думата си Снимка: © Getty Images

Световните анализатори се усъмниха в обещанията на талибаните още в първия ден след завземането на Кабул. Тогава бойците заявиха, че няма да търсят отмъщение от хората, работили с НАТО или с предишното правителство на Афганистан, а освен това ще осигурят права на малцинствата и на жените „в рамките на шериата“.

Няколко дни по-късно повечето от тези думи изглеждат забравени от самите бойци. Те са започнали да издирват от врата на врата „мишените си“ – съюзниците на Алианса и на бившата власт, както и да заплашват семействата им.

Доказателство, че талибаните не са се променили коренно от 90-те години на миналия век насам, е и публикуваният доклад на „Амнести Интернешънъл“ в четвъртък. Според него – ислямистката групировка е измъчвала членове на етническото малцинство на хазарейците през юли – когато съюзническите сили на НАТО все още владееха положението в страната.

Свидетели разказват за бруталните убийства на талибаните в провинция Газни. Те се опитват да изчистят имиджа си, но случилото се е „плашещ индикатор“ за тяхното господство без компромис, пишат от „Амнести Интернешънъл“.

Хазарейците са третото най-голямо етническо малцинство в Афганистан (9% от 39,9-милионното население), като населяват предимно централната част на страната. Те са коренното население на региона Хазараджат. Според някои легенди са потомци на Чингис Хан. Изповядват шиитски ислям и дълго са били изправяни пред дискриминация и гонения в сунитски настроените Афганистан и Пакистан.

В доклада на организацията за защита на човешките права пише, че 9 мъже – представители на хазарейците – са били убити между 4 и 6 юли тази година в Малистан в източната провинция Газни.

Оцелелите казват, че са избягали в планините, когато конфликтът между талибаните и правителствените сили се е усилил. Когато някои от тях се върнали за храна, видели, че талибаните са изгорили домовете им и ги чакали. Твърди се, че шестима са били убити с изстрели, някои от тях в главата, а трима са били измъчвани до смърт по брутален начин.

Един от очевидците е попитал ислямистката групировка защо действат по този начин срещу собствените си хора. „Когато дойде време за война, всеки умира. Няма значение дали имаш оръжие или не“, е бил отговорът им.

„Хладнокръвната бруталност на тези убийства е припомняне на миналото на талибаните и ужасяващ индикатор за това какво може да донесе управлението им“, каза генералният секретар на „Амнести“ Агнес Каламар. „Тези умишлени убийства са доказателство, че етническите и религиозните малцинства остават в риск при властта им в Афганистан“.

Информация за убийствата не е имало чак досега, тъй като мобилните услуги са били прекъснати в множество райони, превзети от групировката. От „Амнести“ настояват ООН да проведе разследване и да предпази хората в най-голям риск.

Талибаните са известни с бруталния метод на управление на Афганистан, който отне правата на етническите малцинства и жените, преди САЩ и партньорите от НАТО да се намесят през 2001. В продължение на две десетилетия Алиансът действаше на страната на правителствените сили срещу талибаните и други опасни групировки, но Джо Байдън реши да изтегли контингента тази година.

Междувременно ситуацията на летището в Кабул продължава да е напрегната. Огромни тълпи се стичат, за да хванат последните възможни полети и да бъдат евакуирани от страната.

Изключително тежко е положението на членовете на австралийското посолство и австралийци с визи за Афганистан, тъй като те попадат в категорията „мишени“ за талибаните. Правителството в Канбера предупреди всички, че трябва да се отправят незабавно към летището и да напуснат държавата. Въпреки че в началото талибаните казаха, че няма да създадат пречки, в крайна сметка са блокирали входовете, стрелят по някои от хората, които опитат да преминат, и упражняват физическо насилие над други, пише The Guardian.

Групата от 8 български граждани, работещи за постоянното представителство на ЕС в Афганистан, вече бяха настанени в импровизиран бежански лагер в Катар. По последни данни на МВнР от 19 август – общо 14 българи са успели да се евакуират от Афганистан. Още петима желаят да напуснат Кабул.


Хаосът в Афганистан в една снимка: Бегълците от Кабул рискуват живота си, за да се качат на C-17

Клариса Уорд от CNN: На първа линия от Афганистан

Младежки национал по футбол от Афганистан е загинал при падане от военния C-17


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024