Снимка: © Getty Images

Световните анализатори се усъмниха в обещанията на талибаните още в първия ден след завземането на Кабул. Тогава бойците заявиха, че няма да търсят отмъщение от хората, работили с НАТО или с предишното правителство на Афганистан, а освен това ще осигурят права на малцинствата и на жените „в рамките на шериата“.

Няколко дни по-късно повечето от тези думи изглеждат забравени от самите бойци. Те са започнали да издирват от врата на врата „мишените си“ – съюзниците на Алианса и на бившата власт, както и да заплашват семействата им.

Доказателство, че талибаните не са се променили коренно от 90-те години на миналия век насам, е и публикуваният доклад на „Амнести Интернешънъл“ в четвъртък. Според него – ислямистката групировка е измъчвала членове на етническото малцинство на хазарейците през юли – когато съюзническите сили на НАТО все още владееха положението в страната.

Свидетели разказват за бруталните убийства на талибаните в провинция Газни. Те се опитват да изчистят имиджа си, но случилото се е „плашещ индикатор“ за тяхното господство без компромис, пишат от „Амнести Интернешънъл“.

Хазарейците са третото най-голямо етническо малцинство в Афганистан (9% от 39,9-милионното население), като населяват предимно централната част на страната. Те са коренното население на региона Хазараджат. Според някои легенди са потомци на Чингис Хан. Изповядват шиитски ислям и дълго са били изправяни пред дискриминация и гонения в сунитски настроените Афганистан и Пакистан.

В доклада на организацията за защита на човешките права пише, че 9 мъже – представители на хазарейците – са били убити между 4 и 6 юли тази година в Малистан в източната провинция Газни.

Оцелелите казват, че са избягали в планините, когато конфликтът между талибаните и правителствените сили се е усилил. Когато някои от тях се върнали за храна, видели, че талибаните са изгорили домовете им и ги чакали. Твърди се, че шестима са били убити с изстрели, някои от тях в главата, а трима са били измъчвани до смърт по брутален начин.

Един от очевидците е попитал ислямистката групировка защо действат по този начин срещу собствените си хора. „Когато дойде време за война, всеки умира. Няма значение дали имаш оръжие или не“, е бил отговорът им.

„Хладнокръвната бруталност на тези убийства е припомняне на миналото на талибаните и ужасяващ индикатор за това какво може да донесе управлението им“, каза генералният секретар на „Амнести“ Агнес Каламар. „Тези умишлени убийства са доказателство, че етническите и религиозните малцинства остават в риск при властта им в Афганистан“.

Информация за убийствата не е имало чак досега, тъй като мобилните услуги са били прекъснати в множество райони, превзети от групировката. От „Амнести“ настояват ООН да проведе разследване и да предпази хората в най-голям риск.

Талибаните са известни с бруталния метод на управление на Афганистан, който отне правата на етническите малцинства и жените, преди САЩ и партньорите от НАТО да се намесят през 2001. В продължение на две десетилетия Алиансът действаше на страната на правителствените сили срещу талибаните и други опасни групировки, но Джо Байдън реши да изтегли контингента тази година.

Междувременно ситуацията на летището в Кабул продължава да е напрегната. Огромни тълпи се стичат, за да хванат последните възможни полети и да бъдат евакуирани от страната.

Изключително тежко е положението на членовете на австралийското посолство и австралийци с визи за Афганистан, тъй като те попадат в категорията „мишени“ за талибаните. Правителството в Канбера предупреди всички, че трябва да се отправят незабавно към летището и да напуснат държавата. Въпреки че в началото талибаните казаха, че няма да създадат пречки, в крайна сметка са блокирали входовете, стрелят по някои от хората, които опитат да преминат, и упражняват физическо насилие над други, пише The Guardian.

Групата от 8 български граждани, работещи за постоянното представителство на ЕС в Афганистан, вече бяха настанени в импровизиран бежански лагер в Катар. По последни данни на МВнР от 19 август – общо 14 българи са успели да се евакуират от Афганистан. Още петима желаят да напуснат Кабул.


Хаосът в Афганистан в една снимка: Бегълците от Кабул рискуват живота си, за да се качат на C-17

Клариса Уорд от CNN: На първа линия от Афганистан

Младежки национал по футбол от Афганистан е загинал при падане от военния C-17


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти