Домашни разходи, ремонт, лечение: Бързите кредити стават все по-масови през 2021 Снимка: © Getty Images

Покупка на домакински консумативи, ремонт на дома, поддръжка на автомобила и медински разходи са основният повод за тегленето на бързи кредити през последната година.

Размерът на заемите със срок на връщане до 1 година се е увеличил с почти 40 процента на годишна база. Расте обаче и размерът на необслужваните заеми, които да отпускани от фирмите за кредитиране.

Това показват данни от статистиката на БНБ в сферата на бързите кредити и самостоятелно проучване на една от компаниите в сектора - "Кеш кредит".

Според данните на изследването - предпочитаният размер на сумата сред потребителите на бързи кредити е 1000 лв. с период на плащане от шест месеца.

Разноските по дома (38%), ремонтните дейности (30%), автомобила (14%) и грижата за здравето (12%) са водещите причини за тегленето му. Макар 72% от хората да предвиждат да намалят харчовете си, ако има следващ локдаун, често се появяват разноски, които трудно могат да бъдат избегнати и изброените по-горе са именно такива, посочват от компанията.

Изследването е показало, че 67% от хората са взели по средно един кредит и половина през изминалите 11 месеца.

В. "Сега" цитира данни от БНБ, които потвърждават повишеното търсене на бързи кредити сред населението.

При заемите с период на връщане до 1 година са раздадени 888,9 млн. лв. кредити, което е с 250 млн. лв. повече на годишна база (данните са към края на месец септември). Това е сегментът, в който се отбелязва най-висок годишен ръст.

При кредитите със срок на връщане от 1 до 5 години също се отчита повишение в размер на 10% спрямо 2020 г. до 831,8 млн. лв. Заемите, които се връщат в срок по-дълъг от 5 г., са нараснали с 8% на годишна база.

Всички вземания на дружествата за бързи кредити са достигнали до сума от 3,488 млрд. лв., или 16,5% повече от същия период на 2020 г.

Данните, цитирани от "Сега", показват и увеличение на размера на необслужваните дългове, които се отпускат от небанковите кредитни дружества.

Размерът им се е увеличил с 26% повече на годишна база и стига до 281,1 млн. лв. Увеличава се и размерът на сумите, които потребителите искат да изтеглят на кредит, като обяснението може да се свърже с поскъпването на основните стоки и услуги на домакинствата.

Увеличил се е и делът на бързите кредити, които се теглят не от битови потребители, а от фирми. Техният общ размер е 769,6 млн. лв., като е засечен близо 32% годишен ръст.

През 2021 г. се наблюдава значителен спад на размера на заемите, теглени за семейни почивки заради продължаващите ограничения, свързани с пандемията. Кредитите за изплащане на разходи по лечение се увеличават от средно 5067 лв. до 5810 лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024