Снимка: © Getty Images

Покупка на домакински консумативи, ремонт на дома, поддръжка на автомобила и медински разходи са основният повод за тегленето на бързи кредити през последната година.

Размерът на заемите със срок на връщане до 1 година се е увеличил с почти 40 процента на годишна база. Расте обаче и размерът на необслужваните заеми, които да отпускани от фирмите за кредитиране.

Това показват данни от статистиката на БНБ в сферата на бързите кредити и самостоятелно проучване на една от компаниите в сектора - "Кеш кредит".

Според данните на изследването - предпочитаният размер на сумата сред потребителите на бързи кредити е 1000 лв. с период на плащане от шест месеца.

Разноските по дома (38%), ремонтните дейности (30%), автомобила (14%) и грижата за здравето (12%) са водещите причини за тегленето му. Макар 72% от хората да предвиждат да намалят харчовете си, ако има следващ локдаун, често се появяват разноски, които трудно могат да бъдат избегнати и изброените по-горе са именно такива, посочват от компанията.

Изследването е показало, че 67% от хората са взели по средно един кредит и половина през изминалите 11 месеца.

В. "Сега" цитира данни от БНБ, които потвърждават повишеното търсене на бързи кредити сред населението.

При заемите с период на връщане до 1 година са раздадени 888,9 млн. лв. кредити, което е с 250 млн. лв. повече на годишна база (данните са към края на месец септември). Това е сегментът, в който се отбелязва най-висок годишен ръст.

При кредитите със срок на връщане от 1 до 5 години също се отчита повишение в размер на 10% спрямо 2020 г. до 831,8 млн. лв. Заемите, които се връщат в срок по-дълъг от 5 г., са нараснали с 8% на годишна база.

Всички вземания на дружествата за бързи кредити са достигнали до сума от 3,488 млрд. лв., или 16,5% повече от същия период на 2020 г.

Данните, цитирани от "Сега", показват и увеличение на размера на необслужваните дългове, които се отпускат от небанковите кредитни дружества.

Размерът им се е увеличил с 26% повече на годишна база и стига до 281,1 млн. лв. Увеличава се и размерът на сумите, които потребителите искат да изтеглят на кредит, като обяснението може да се свърже с поскъпването на основните стоки и услуги на домакинствата.

Увеличил се е и делът на бързите кредити, които се теглят не от битови потребители, а от фирми. Техният общ размер е 769,6 млн. лв., като е засечен близо 32% годишен ръст.

През 2021 г. се наблюдава значителен спад на размера на заемите, теглени за семейни почивки заради продължаващите ограничения, свързани с пандемията. Кредитите за изплащане на разходи по лечение се увеличават от средно 5067 лв. до 5810 лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти

Искрен Митев: Тъжно е да гледаш колко "несвободни" хора има в парламента

От идеята за емиграция до политиката - пътят на кандидат-депутат от "Продължаваме промяната"

"Дори руснаците, които подкрепяха войната, вече не искат да имат нищо общо с Путин"

Руският поглед отвътре - от преподавател по математика в Москва