Снимка: © Getty Images

Покупка на домакински консумативи, ремонт на дома, поддръжка на автомобила и медински разходи са основният повод за тегленето на бързи кредити през последната година. 

Размерът на заемите със срок на връщане до 1 година се е увеличил с почти 40 процента на годишна база. Расте обаче и размерът на необслужваните заеми, които да отпускани от фирмите за кредитиране. 

Това показват данни от статистиката на БНБ в сферата на бързите кредити и самостоятелно проучване на една от компаниите в сектора - "Кеш кредит".

Според данните на изследването - предпочитаният размер на сумата сред потребителите на бързи кредити е 1000 лв. с период на плащане от шест месеца.

Разноските по дома (38%), ремонтните дейности (30%), автомобила (14%) и грижата за здравето (12%) са водещите причини за тегленето му. Макар 72% от хората да предвиждат да намалят харчовете си, ако има следващ локдаун, често се появяват разноски, които трудно могат да бъдат избегнати и изброените по-горе са именно такива, посочват от компанията. 

Изследването е показало, че 67% от хората са взели по средно един кредит и половина през изминалите 11 месеца. 

В. "Сега" цитира данни от БНБ, които потвърждават повишеното търсене на бързи кредити сред населението. 

При заемите с период на връщане до 1 година са раздадени 888,9 млн. лв. кредити, което е с 250 млн. лв. повече на годишна база (данните са към края на месец септември). Това е сегментът, в който се отбелязва най-висок годишен ръст. 

При кредитите със срок на връщане от 1 до 5 години също се отчита повишение в размер на 10% спрямо 2020 г. до 831,8 млн. лв. Заемите, които се връщат в срок по-дълъг от 5 г., са нараснали с 8% на  годишна база. 

Всички вземания на дружествата за бързи кредити са достигнали до сума от 3,488 млрд. лв., или 16,5% повече от същия период на 2020 г.

Данните, цитирани от "Сега", показват и увеличение на размера на необслужваните дългове, които се отпускат от небанковите кредитни дружества. 

Размерът им се е увеличил с 26% повече на годишна база и стига до 281,1 млн. лв. Увеличава се и размерът на сумите, които потребителите искат да изтеглят на кредит, като обяснението може да се свърже с поскъпването на основните стоки и услуги на домакинствата. 

Увеличил се е и делът на бързите кредити, които се теглят не от битови потребители, а от фирми. Техният общ размер е 769,6 млн. лв., като е засечен близо 32% годишен ръст. 

През 2021 г. се наблюдава значителен спад на размера на заемите, теглени за семейни почивки заради продължаващите ограничения, свързани с пандемията. Кредитите за изплащане на разходи по лечение се увеличават от средно 5067 лв. до 5810 лв. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед