Сега, когато съм на 42 и знам отговорите на всички въпроси (ако е прав Дъглас Адамс в “Галактическия стопаджия”), мога да кажа, че всички удоволствия са преходни, с изключение на кафето сутрин, а домът е там, където е кафемашината.

Не можете да си представите благородната ми завист, когато установих, че наши приятели ходят на хотел с компактна машина Nespresso. Веднага си го сложих в “багажа” за следващото ни пътуване.

Специално за Nespresso винаги съм се чудила как една толкова малка кафе-машина може да направи перфектното кафе.

От около месец ползвамe за тест мерцедеса на Nespresso машините - CITIZ&MILK LIMOUSINE BLACK. Обичам устройства, на които не трябва да се чете упътването - две копчета и това е всичко.

Изпила съм 40 капсули, направила съм 30 чаши капучино и все така знам, че нищо не знам, защото само минута в магазина на Nespresso в Paradise Center стига, за да разберете, че ще ви трябва почти година, за да изпиете всичките 30 вида капсули.

Започвам с дизайна на машината - черен лак и инокс. Вписва се чудесно в кухнята като дизайнерски обект. Пълните вода в удобен резервоар отзад и слагате капсулата. Лявото копче е за късо кафе, а дясното - за дълго. Започнах с кафето с интензитет 9 и 10, но тъй като има дни, в които изпивам над 6 кафета, после смених на 5 и 6.

Вместо да поръчам капсулите онлайн, отидох до мола, който в момента прилича на снимачна площадка от фентъзи филм - студен и тъмен, ако го видите веднъж така, ще го помните цял живот.

Почти всички хора, които срещнах по коридорите, носеха торбички на Nespresso. Между другото, магазините на Nespresso са първото нещо, което ме беше впечатлило преди години - още преди самото кафе. Еднакви бутици, независимо дали сте в Лион или в Лондон, отдалеч приличат на луксозна парфюмерия.

Може би точно Лондон ме запали по Nespresso: онзи ритъм отпреди Covid и това кафе - прекрасна комбинация.

Ранния следобед пия капучино - за ужас на всички италианци, за които това е равносилно на престъпление, подобно на това да нарежеш спагетите с нож. За млякото използвам уреда Aeroccino. В случая с нашата “Nespresso лимузина” те са едно цяло, но ако вече имате машина за еспресо, срещу 135 лева получавате най-великата пяна за капучино, плюс удоволствието да си го направите сами. Покритието на машинката за мляко отвътре е толкова добро, че само го изплаквате под струята топла вода и се почиства.

Липсата на необходимост от поддръжка на машината е другото очарователно нещо в Nespresso машината.

Ползвала съм много машини - някои от тях нелоши, но стигне ли се до правенето на капучино, винаги е наставало страхотно мазало и после голямо миене на контейнера, в който се затопля млякото.

Дори не съм подозирала, че правенето на любимата ми напитка може да е толкова проста работа и въпрос на едно копче.

Какво правим с капсулите сигурно е тема, която вълнува доста хора от гледна точка на екология. Докато бях в магазина на Nespresso, жена донесе цяла торба с използвани капсули.

Миналата година Nespresso представи своята нова капсула – изработена от 80% рециклиран алуминий, а до края на 2021 г. компанията се ангажира алуминият, използван в производството на всички капсули, също да е 80% рециклиран. На сайта им има доста информация по отношение на политиката на фирмата в сферата на устойчивото развитие и екологията, и ако ви е интересно, бихте могли да се задълбочите повече.

Стигаме до цената, което също си е доста важна тема. Едно кафе, според вида, излиза между 82 стотинки и 99 ст. Опаковката включва 10 бройки.

Най-бюджетната кафемашина е 155 лева, а комбинираната, която ние тестваме е 344 лева - в момента се продава с 20% отстъпка от редовната цена от 430 лева. Важно е да се знае, че, независимо от цената, всички машини Nespresso правят едно и също качество кафе. Тоест, въпрос на дизайн и на ваше предпочитание дали искате да пиете само еспересо, капучино или да си правите мляко на пяна.

Сливането на офиса с дома направи кафемашината доста важна част от всекидневието ни. До преди месец (т.е. преди да тествам "лимузината") имах следния ритуал - сутрин пиех две кафета у нас, след което в ранния следобед минавах на капучно. Ако не броя домашното кафе, средната цена на капучиното на месец ми беше около 90 лева. Nespresso машината у дома направи абсолютно излишен този разход. По моя сметка за около 6 месеца и - вече ще съм спестила пари, отделно чакането на опашка и излизането.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024