Домът на киното отново сменя стопаните си Снимка: © Vladi Nikolov

Домът на киното - едно от най-емблематичните арт простанства в София - отново сменя стопаните си. Дружеството "Амбиент ЕООД" е избрано да поеме управлението след решение на Управителния съвет на Съюза на българските филмови дейци (СБФД), който притежава киното.

Това ще е третият наемател на културното средище за последните два месеца. В продължение на близо 31 години Домът на киното беше управляван от продуцентската къща "Арт фест" на Стефан Китанов - създател и на "София филм фест". В края на май компанията му реши да не подновява договора за наем, като самият Китанов определи причините за решението като "комплексни".

Така киното беше изправено пред временно затваряне, но ситуацията беше избегната благодарение на продуцентите Борислав Чучков, Цанко Василев и комуникационния експерт Ради Георгиев и тяхното дружество "Purple Rain". То пое временно менижирането на обекта.

Междувременно Съюзът на българските филмови дейци проведе официален конкурс за нов наемател, в който са участвали:

  • Временните наематели от "Purple Rain"
  • Фирмата "Амбиент" - чийто управител държи и кафето на киното
  • Йордан Жечев - творчески директор на рекламната агенция "guts & brains DDB, който е инвеститор на различни бизнеси в бившия еврейски квартал, където се намира Дома на киното.

След гласуване в два кръга Управителният съвет на СБФД е предпочел кандидатурата на "Амбиент", която е събрала 9 гласа "за". Тази на Жечев се е харесала на 4-ма от членовете на съвета, докато "Purple Rain" е отпаднала още при първото гласуване, тъй като е събрала подкрепа от само двама членове на УС.

Към момента не е ясно какви са мотивите зад решението на собственика на Дома на киното, но той е предпочел да сключи договора за наем с "Амбиент", като двете страни ще водят преговори в срок до 5 август. В случай, че те се провалят, СБФД ще пристъпи към преговори и сключване на договор с кандидата, класирал се на второ място - Йордан Жечев.

Кой е новият потенциален стопанин?

Ако преговорите със Съюза успеят, много скоро "Амбиент" ще поеме менижирането на Дома на киното. Фирмата, която се занимава с вътрешна и външна търговия, реклмамна и други дейности, е собственост на Здравко Армянов, който държи и кафенето в киното.

Той стои и зад друго бизнес начинание - един от основателите е на бизнеса за аксесоари Cush.be. Армянов си е сътрудничил с бившия наемател на киното Стефан Китанов, който при оттеглянето си му благодари, казва, че са работили "в пълен синхрон" и са превърнали Дома на киното "в магнит за младите". Самият Армянов сега ще си сътрудничи с бившия програмен директор на Дома на киното Христо Христозов, който беше част от екипа на Китанов.

Културното средище посреща киномани още от началото на 90-те години на миналия век, като до 1989 г. там се прожектират само затворени прожекции за гилдията. След демократичните промени киното се отваря и за широката публика. И до днес то е едно от най-култовите арт места в столицата и в България, като там се прожектират и български и европейски филми, както и фестивални продукции.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024
Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024